Gazete Vatan Logo

Vatandaş ‘af’ istiyor!

MAK Danışmanlık’ın 5 bin kişiyle yaptığı araştırmanın bulguları çarpıcı. Araştırmayı yapan Kulat: Sadece Doğu ve Güneydoğu değil Türkiye’nin her bölgesi affa sıcak bakıyor.


Ak Parti için yaptığı anketlerle tanınan MAK Danışmanlık’ın Türkiye genelinde gerçekleştirdiği ‘Af’ anketinden ilginç sonuçlar çıktı. Araştırmaya göre Türkiye’nin Doğu ve Güneydoğusu ‘Genel af’ isterken Batı ‘Kısmi af’fa yeşil ışık yakıyor. Türkiye genelinde 5 bölgede Kasım sonu yaptırılan ankete toplam 5 bin denek katıldı. Deneklere, “Başbakan Erdoğan’ın Diyarbakır konuşmasından sonra toplumda oluşan genel af beklentisini nasıl değerlendiriyorsunuz” sorusu yöneltildi. Kısmi af isteyenlerden yüzde 64’ü, “Devlete karşı işlenen suçlar affedilebilir” derken yüzde 34’ü ise mali suçlara af gelebileceğini belirtti. Araştırmadan çıkan sonuçlar ve iller şöyle:

En yüksek oran Doğu’da

(Diyarbakır, Urfa, Bitlis, Mardin, Hakkari, Şırnak, Van, Ağrı, Hatay, Adıyaman, Gaziantep, Batman, Bingöl, Muş, Iğdır, Kilis, Tunceli, Kars, Ardahan, Erzurum)
Asla bir af çıkmamalıdır: %18
Kesinlikle genel af çıkmalı: %40
Kısmi bir af çıkabilir: %31
Kararsız: %11

Karadeniz kısmi affa sıcak

(Düzce, Zonguldak, Bolu, Karabük, Bartın, Kastamonu, Sinop, Samsun, Ordu, Giresun, Gümüşhane, Trabzon, Bayburt, Rize, Artvin, Amasya. Tokat, Adapazarı, Kocaeli, Çorum..)
Asla bir af çıkmamalıdır: % 38
Kesinlikle genel af çıkmalı: %18
Kısmi bir af çıkabilir: %32
Kararsız: %12

İç Anadolu temkinli
(Ankara, Çankırı, Kırıkkale, Kayseri, Kırşehir, Nevşehir, Niğde, Aksaray, Sivas, Kahramanmaraş, Afyonkarahisar, Eskişeheir, Bilecik, Yozgat, Kütahya, Erzincan, Osmaniye, Adana, Karaman, Malatya)

Asla bir af çıkmamalıdır: %34
Kesinlikle genel af çıkmalı: %16
Kısmi bir af çıkabilir: %38
Kararsız : %12

Batı’da destek yüzde 60

(Mersin, Antalya, Muğla, Aydın, İzmir, Çanakkale, Manisa, Balıkesir, Denizli, Edirne, Kırklareli, Tekirdağ, Bursa, Uşak, Burdur, Yalova, Isparta)

Asla bir af çıkmamalıdır: %31
Kesinlikle genel af çıkmalı: %19
Kısmi bir af çıkabilir: %40
Kararsız: %10

Cezaevi 82. vilayet oldu

MAK Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Kulat, Türkiye’nin tamamında bir kısmi af beklentisi olduğuna vurgu yaptı. Sadece Doğu ve Güneydoğu’sunun değil her bölgenin affa sıcak baktığını belirten Kulat, ilginç bir de tespit yaptı. Kulat, Adalet Bakanlığı verilerine göre 359 tutukevi infaz kurumunda 140 bin 520 kişinin kaldığını, bunların 111 bin 923’ünün hükümlü, 28 bin 597’sinin ise tutuklu olduğunu belirtti: “Zannedilenin aksine terör ya da siyasi nedenlerle tutuklu veya hükümlü olanların oranı toplam mahkum oranının yüzde 5’i kadardır. Şu an Türkiye’nin nüfus itibariyle 82. ili cezaevi vilayetidir. ”

Haberin Devamı