Gazete Vatan Logo

VATAN yazdı, teftiş başladı

Ora'da batan krediye Başbakanlık el attı

Ziraat Bankası’nın İstanbul Bayrampaşa’daki Ora Alışveriş Merkezine verdiği 285 milyon euroluk kredi geçtiğimiz Eylül ayında resmen battı. Vatan, 28 Eylül 2012’de “Tek kalemde Ziraat’in Ora’da 600 milyon lirası battı” başlığıyla haberi Türkiye gündemine taşıdı. Büyük yankı uyandıran haberin ardından Başbakanlık Teftiş Kurulu, dönemin Ziraat Bankası yöneticileri hakkında inceleme başlattı…

Sabah'tan Yahya Bostan’ın haberine göre Başbakanlık Teftiş Kurulu, İstanbul Bayrampaşa'da kurulan Ora AVM'de batan 285 milyon euroluk (670 milyon TL) kredinin peşine düştü. 70 bin metrekare üzerine kurulan dev eğlence ve alışveriş merkezi Ziraat Bankası'ndan 2010'da alınan 285 milyon euroluk kredi ile hayata geçmiş ancak bir yıl içinde proje batmıştı. Başbakanlık Teftiş Kurulu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'dan gelen talimat üzerine batık kredinin izini sürmek için ilgili kurum ve kuruluşların da katılımıyla özel bir tim kurdu.

Belgeler istendi

Çalışmalara başlayan Teftiş Kurulu, BDDK ve ilgili kurumlardan belgeleri istedi. Soruşturmada kredinin neden battığı, Ziraat Bankası'ndan alınan kredide usulsüzlük olup olmadığı inceleniyor. Ora AVM'ye verilen kredide Ziraat Bankası'nın eski Genel Müdürü Can Akın Çağlar'ın imzası bulunuyor.

1 yılda iflas bayrağını çekti

235 mağazalı projeye ilk Garanti Bankası finansman sağlamış ancak Ora Gayrimenkul'ün mali yapısının yeterince güçlü olmadığı düşüncesiyle projeden çekilmişti. Şirket daha sonra Ziraat ile anlaşmıştı. Banka, şirketin Garanti Bankası'na borçlarını üstlenerek yeni bir krediyle projenin tamamlanmasını sağlamıştı. 2011'de açılan AVM, 2012'de iflas etmişti. İnceleme sonucunda dönemin Ziraat Bankası Genel Müdürü Çağlar ve yönetim kurulu üyelerinin kredide sorumluluğu tespit edilirse, imza yetkilerinin ellerinden alınmasına kadar varacak sürecin başlayabileceği ifade ediliyor.

Haberin Devamı