Gazete Vatan Logo

VATAN partileri mercek altına aldı

CHP ve MHP’den bedava sağlık AKP’den obezite ile savaş sözü. Genel sağlık sigortası üç partinin de ortak vaadi...

Genel sağlık sigortası üç partinin de ortak vaadi... CHP ve MHP koruyucu ve temel sağlık hizmetlerini “ücretsiz” hale getirme hedefiyle iktidarı solluyor. AKP’nin hedefleri arasında alkol-tütün ve obeziteyle savaş da var

SAĞLIK

AKP

Anayasa Mahkemesi’nin bazı maddelerini iptal etmesi nedeniyle ertelenmek zorunda kalınan Genel Sağlık Sigortası sistemi 2008 yılında hayata geçirilecek.

Koruyucu sağlık hizmetlerine öncelik verilecek. Aile hekimliği uygulaması Türkiye geneline yaygınlaştırılacak.

2010 yılına kadar bebek ölümleri binde 20’nin, anne ölümleri yüzbinde 20’nin altına indirilecek. Çocuk aşılama oranı yüzde 95’in üzerine çıkartılacak.

“Medula” projesi ile hastaneler ve sosyal güvenlik kurumları arasında işlemlerin online yapılması sağlanacak. Elektronik fatura ve reçeteleme sistemine geçilecek.

Elektronik kimlik kartı uygulaması başlatılacak. Bu kart, kimlik cüzdanının yerini alacak.

Tütün ve alkol kullanımı, meyve sebzenin eksik tüketilmesi, yetersiz fiziksel aktivite, aşırı kilo, yüksek kan basıncı ve yüksek kolestrol ile kararlılıkla mücadele edilecek.

CHP

Yeşil kart sistemi kalkacak. Herkes sadece nüfus kağıdıyla ve vatandaşlık numarasıyla sağlık hizmeti alabilecek. Ana rahminden ölüme kadar sağlık hizmetleri, tüm vatandaşlar için kolay ulaşılabilir, nitelikli ve eşit olacak.

Sağlık kurumlarında rehin kalma ve senet imzalama uygulamaları sona erecek. Vatandaş, sağlık hizmeti aldıkları kurumlarla ilişkilerini sadece bir imza ile kesebilecek.

Koruyucu ve 1. basamak sağlık hizmetleri bedelsiz sunulacak.

Bıçak parasına son verilecek.

İlaçta reklam ve promosyonları sınırlandırılacak.

Yoksulların sağlık sigortası primlerini devlet karşılayacak.

Hekimler, Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da görevlendirilmeleri durumunda, hangi tarihte geri döneceklerini ve döndüklerinde nerede görev yapacaklarını önceden bilecek.

Ulusal Sağlık Sigortası sistemi kurulacak. Tüm vatandaşlar kapsam içine alınacak.

Sağlıkta insan gücü ve hizmet dağılımındaki bölgeler arası eşitsizlik giderilecek.

MHP

Herkes sağlık sigortası kapsamına alınacak.

Koruyucu ve temel sağlık hizmetleri devlet tarafından ücretsiz sunulacak.

Aile hekimliği yaygınlaştırılacak.

Kırsal kesimde mobil hizmet sunacak donanımlı ekiplerin görev yapması sağlanacak.

Hastanelerde profesyonel yöneticilik uygulamasına geçilecek.

Sağlık personelinin özlük haklarında iyileştirme yapılacak. Her ne ad altında olursa olsun, ücret tarifesinde yer almayan hiçbir ödemenin yapılmasına izin verilmeyecek.

Vatandaş adına bütün ödemeler Sağlık Sigortası tarafından yapılacak. Vatandaşla, hastane ve sağlık personeli arasında para alışverişine son verilecek.

Sosyal Güvenlik Kurumu kamu hastanelerinin yanı sıra özel hastanelerden de hizmet satın alabilecek.

Sağlık turizminin geliştirilmesi ve ekonomik değer elde etmesi için sağlık kurumları teşvik edilecek, ayrıca Sağlık Serbest Bölgesi oluşturulacak.

DIŞ POLİTİKA

Ortak hedef: Lider Türkiye

AKP

Türkiye’nin krizlere tepki veren savunmacı ülke konumundan çıkarılarak, bölgesel ve küresel vizyonu ile gelişmeleri yönlendirebilen aktör haline getirilmesi amaç edinilecek.

Türkiye Kıbrıs sorununu BM gündem maddesi olarak görmeye devam edecek.

“Çevremiz düşmanlarla çevirili” varsayımına dayanan çatışma psikolojisinden çıkarak, işbirliği ve diyalog ortamının kurucu aktörü olma misyonu benimsenecek.

CHP

Türkiye, bölgesinde ve dünyada “öncü ve model” olacak.

Yurt dışındaki vatandaşların Türkiye’deki seçimlerde bulundukları ülkelerde oy kullanabilmeleri için gereken yasal düzenlemeler yapılacak.

“Faiz haramdır” denilerek gerçekleştirilen vurgunun hesabı sorulacak, Türkiye’ye tasarrufları ile destek sağlayan yurt dışındaki vatandaşların mağduriyetine yol açmış tüm konular hukuki idari ve etik boyutları ile sonuçlandırılacak.

MHP

Milli dış politika Türkiye’nin milli çıkarlarına ve stratejik hedeflerine göre belirlenecek. 2023’te dünyada “Lider Ülke Türkiye” olacak.

Kıbrıs sorununun çözüm zemininin Avrupa Birliği’ne kayması ve BM’nin iyi niyet misyonunun aşınmaya uğramasının önlenmesi için açık ve kararlı tavır sergilenecek.

Geri plana itilen Kafkasya ve Orta Asya ilişkileri geliştirilecek.

Yurtdışındaki vatandaşların hak ve hukuku korunacak.

Muhalefet HSYK iktidar YAŞ peşinde
AKP

İhtilafları çıkmadan önlemek amacıyla “koruyucu hukuk” uygulamaları geliştirilecek.

Adaletin tam ve zamanında sağlanması için, hukuki uyuşmazlıklarda alternatif çözüm yollarını öngören düzenlemeler yapılacak.

Bütçeden adalet hizmetlerine ayrılan pay artırılacak ve yargıdaki eleman açığı giderilecek.

Yargı yetkisini kullanan kişi ve kurumların bağımsız ve tarafsız karar vermelerini kolaylaştıracak tedbirler alınacak.

İnfaz hizmetlerinde tutuklu ve hükümlülerin kaldığı mekanlar ayrılacak, ceza infaz kurumlarının personel ve fiziki altyapı yetersizlikleri giderilecek, tutuklu ve hükümlülerin kaldığı mekanlar ayrılacak.

Kişilerin idari kararla kamu haklarından mahrum bırakılmalarının önüne geçilecek, kamu haklarından mahrumiyette yargı kararı zorunlu hale getirilecek.

Okullarda mevcut müfredattaki vatandaşlık ve temel hukuk bilgisi güçlendirilecek.

Yargı organlarının bilgi ağı geliştirilecek.

CHP

Yargı, yasama ve yürütmenin etkisine kesinlikle sokulmayacak.

Yargı bağımsızlığı ve yargıç güvencesi koşulsuz olarak sağlanacak.

Yargıda siyasallaşma engellenecek.

Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) gerçekten bağımsız bir yapıya kavuşturulacak, kurulda Adalet Bakanı ve Müsteşarı’nın yer almamasını sağlanacak.

Yargıç ve savcıları idari olarak Adalet Bakanlığı’na bağlı kılan düzenlemeler kaldırılacak.

Hukuk eğitim kalitesi yükseltilecek.

Bölge Adliye Mahkemeleri Yasası’nda değişiklik yapılacak, uzmanlık esasına göre mahkemeler oluşturulacak.

Yargılama sürecini hızlandırılacak düzenlemeler yapılacak.

AB standartlarına uygun adli kolluk oluşturulacak.

MHP

Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu üyelerinin seçimi demokratik usullere uygun olarak ve yargı bağımsızlığını zedelemeyecek şekilde yeniden düzenlenecek.

Mevzuat ile idari ile adli sistemin Türkiye’nin taraf olduğu sözleşmelerin getirdiği yükümlülüklere uygun kılınmasını sağlayacak değişiklikler gerektiğinde referandum yolu ile yapılacak.

Makul ve adil yargılama için avukatlara delil toplama yetkisi verilecek.

Hakim ve Cumhuriyet savcılarının örgütlü suçlar, döviz işlemleri, kara para aklama gibi bazı özel alanlarda uzmanlaşması sağlanacak.

Bölge Adliye Mahkemeleri kurulacak, böylelikle Yargıtay tamamiyle İçtihat Mahkemesi haline getirilecek.

Yapay Zeka ve Veri Madenciliği gibi çağdaş tekniklerden yararlanarak suç tiplerine göre geliştirilecek bilgisayar programları ile mahkeme, savcılık ve kolluk kuvvetleri desteklenerek usul hataları önlenecek.

MHP, AB’yi kader sorunu olarak görmüyor

AKP

AB katılım süreci hem bir entegrasyon hem de Türkiye’nin siyasal ekonomik sosyal standartlarını yükselten bir yeniden yapılanma süreci olarak algılanmaya devam edilecek.

AB ile fasılların müzakerelere resmen açılıp açılmamasına bakılmaksızın pek çok alanda reformlar devam edecek.

CHP

AB’ye eşit koşullu tam üyelik hedefi korunacak, siyasi dayatmalar, aday üyelik sürecinin doğal koşulu olmayan kalıcı kısıtlamalar veya özel statü gibi öneriler kabul edilmeyecek.

Bu koşulla, üyeliğin gerektirdiği reformlar kısa zamanda sonuçlandırılacak, bütünleşmeye hız verilecek.

MHP

AB ile ilişkiler Türkiye için bir “kimlik ve kader sorunu” olarak görülemeyecek, Türkiye ne pahasına olursa olsun AB’ye sürüklenmeye muhtaç değildir görüşü savunulacak.

Haberin Devamı