Gazete Vatan Logo

VATAN’a özel konuştu!

Basın toplantısından sonra Vatan’a konuşan patron Alp Gürkan, “Kömürün içindeki kılcal damar yandı. Bu, ölçümlerde ortaya çıkmadı, fark edildiğinde ise ateş topu gibi aşağı düştü” dedi.

Facia sonrası ilk kez basının karşısına çıkan Soma Holding Yönetim Kurulu Başkanı Alp Gürkan, sorularımızı yanıtladı. Kazanın nasıl olduğuna dair kesin sonuca ulaşmadıklarını belirten Gürkan, sadece tahminlerinin bulunduğunu, kesin sonucun ise bilirkişi raporu ile ortaya çıkacağını söyledi.

Kömür kızıştı

- Yaptığınız açıklamadan sonra uzmanlar ‘bir yangın bu kadar çabuk yayılmaz, ipucu verir’ dedi. Açıklamalarınız inandırıcı gelmedi.



- Öyleyse kömür ocaklarında yaşam alanının bir ömrü oluyor. Bu da 2 yıl mı?

Evet, ancak bu ocak ile ilgili bir bilgi vereyim, yaklaşık 3 yıl daha kömür çıkartılacaktı. Sonra rezerv biteceği için Türkiye Kömür İşletmeleri’ne (TKİ) teslim edilecekti.

- Yaşam odasının yapılacağı alanda yüzün üstündeki madenci kurtarılırken 5’i hayatını kaybetti. En fazla kaybın da çıkışa yakın S Panosu’nda olduğu söyleniyor. Uzaktakiler kurtuldu da yakındakiler neden öldü?

Yangın çıktıktan sonra ocağa ters hava basıldı. Doğal bir yaşam alanı oluştu. Bu yüzden o bölgeden çok canlı çıktı. Ancak S Panosu’nda talihsizlik yaşandı. Çıkışa yakın olmalarına rağmen, duman ve panik yüzünden ters yöne gittiklerine dair uzmanların tespitleri olmuş. Öyle olunca kurtarılamamışlar.

- Çıkışa yakın diyorsunuz. Neden kurtarma ekipleri hemen müdahale ederek doğru yönü göstermemişler?

Kurtarma ekibindeki arkadaşlar hemen müdahale ediyor ancak yangın o kadar hızlı ilerliyor ki madenciler ile kurtarma ekibi arasına alev giriyor. Bu yüzden müdahale edemiyorlar. Bu esnada kurtarma ekibinden bir arkadaşımız da ağır yaralanıyor.

Haberin Devamı