Gazete Vatan Logo

VATAN , Tekel çadırında

‘Başbakan benim başımı niye okşamıyor?’

Tekel eyleminin 54. gününde işçilerin eylem çadırlarında çocuk telaşı yaşandı. Okulların yarın açılacak olması nedeniyle, eylemdeki anne ve babalarını görmeye, eylem çadırlarına gelen çocukların çoğu yıkanıp okula hazırlansınlar diye Cuma akşamından memleketlerine gönderildi. Bazıları ağlayıp “gitmem” diye tutturunca 1 gün daha kalmayı başardı. Dün çadırlardaki en ciddi konu, ne 4-C, ne de Başbakan’ın söyledikleriydi.Tek konu, çocukların bitmeyen ödevleriydi. Türk-İş’in önüne çocuklara özel bir çadır kuruldu. Daha korunaklı ve daha sıcak olsun diye 1 yerine 2 bidonda ateş yanıyor. Çocuklar bu çadırda biraraya gelip derslerini yapıyorlar. Çözülecek çok test, bitirilecek çok ödev var.

Çocuklar son günlerinde hem oynadılar, hem de annelerinin zoruyla ödevlerini yaptılar. Anne ve babalarının neden burada olduğuna ilişkin sorulara hepsinin bir biçimde yanıtı var. Annelerine sarılıp naylon çadırlarda uyuyan çocuklar için sanki herşey biraz da oyun gibi... İyi gitmeyen bir şeyler olduğunu seziyorlar ama bir türlü anlayamıyorlar:

‘Başbakan rüyama giriyor’

UMUT (12): “Ben 6. sınıfa gidiyorum. Annem, babam burada, bir şeyleri düzeltmeye çalışıyorlar. Ben 14 yaşındaki abimle kalıyorum. Ben Tayyip Erdoğan’ın yerinde olsaydım, böyle yapsaydım. O işçi olsaydı üzülmez miydi? Bence üzülürdü. Bakıyorum o çok bağırarak, kızarak konuşuyor. Sanki bize tokat vuracak gibi yapıyor, rüyamda görüyorum”

ÖZGÜR (11): “5. sınıfa gidiyorum. Derslerimde çalışıyorum ama bir türlü aklıma girmiyor. Annem-babam çalışmak istiyor. Ama onların işlerini ellerinden alıyorlar. Annemi çok özledim.”

BİLGEHAN (13): “Annem ve babam burada. Kendi kendime, ’Allahım neden bu kadar soğuk. Keşke bu kadar soğuk olmasaydı’diyorum. Onlar işlerini geri almak için buradalar. Bence haklılar. İnanıyorum başaracaklarına.”

Açlık grevine devam

Tekel işçilerinden 16’sı kadın142’sinin süresiz açlık grevi, Türk-İş Genel Merkezi’nde sürüyor. Grevdeki işçilerden 3’ünün mide bulantısı şikayetleriyle hastaneye kaldırıldığı öğrenildi. İşçilerin, hastanelerdeki kontrollerin ardından açlık grevine devam ettikleri belirtildi. Sendika yetkilileri, özellikle battaniye, odun ve kumanya ihtiyacının sürdüğünü ifade etti. Gönüllü hizmet sunan doktorlar ise özellikle solunum yolu rahatsızlıklarında kullanılan ilaçlara gereksinim duyulduğunu bildirdi.

Tekel işçisi annesine destek için Ankara’ya gelen 10 yaşındaki Mehmet Can:

“Annem işini geri alabilmek için burada. Evde babamla kalıyorum. Ama babam gece işe gidiyor o zaman da komşularda kalıyorum. Başbakan iyi biri olsaydı annemin işini elinden almazdı. Çocukların başını okşuyormuş. Benimkini niye okşamıyor?

Babalara destek...

Yaklaşık ki aydır eylem yapan TEKEL işçilerine zaman zaman destek olan çocuklar okulların açılmasıyla birlikte evlerine dönüyor.


Çadırlarının maskotu

4 yaşındaki Yeliz, fotoğraf makinesini görünce gülüyor, oynuyor. Sorulara yanıt vermek yerine şarkı söylemeyi tercih etti.

Haberin Devamı