Gazete Vatan Logo

Varoştaki okullarda hap kullanmayan öğrenci yok

Okula uyuşturucu maddeyi öğrenciler sokuyor. Öğrenciler arasında en çok sentetik haplar yaygın. Öğrencilerin yüzde 60'ı arkadaşına uyup hap içiyor. Sarıgöl'deki öğrencilerin çoğu hem satıcı hem içici

''Uyuşturucu madde bir gün karşınıza çıkacak ise maddeyi size tanıtacak kişi tanıdığımız bildiğiniz bir sima olacaktır..."

Narkotik'in lise ve üniversite öğrencilerine verdiği madde bağımlılığı seminerleri bu sözlerle başlıyor... İstanbul Emniyeti Narkotik Şube polisleri son üç yıldır okulları ve üniversiteleri gezerek seminer veriyor. Narkotik Şube'de görevli polislere öğrencilerin nerelerde, nasıl uyuşturucu maddelere ulaştığını sorduk.

* Bu sene okullar açılmadan önce önlem aldınız mı?
Ü.A.:
2004 yılının ilk altı ayında 120 seminer düzenledik.

T.Z.: Öğrencilerin yüzde 60'ı arkadaş ortamına ayak uydurmak için uyuşturucu madde kullanıyor.

* Öğrenciler arasında en yaygın kullanılan uyuşturucu madde nedir?
Ü.A.:
Sentetik haplar. Türkiye'ye ilk girdiği yıllarda bu haplar "mutluluk hapları" şeklinde basında yer buldu. Bu çok yanlıştı. Eroinden ölüm olayları olduğu için eroine dikkat çekiliyor ama sentetik hapların kullanımı hem son yıllarda çok arttı, hem de her kesim tüketmeye başladı.

* İstanbul'da 5 binin üzerinde okul var, ne kadarına ulaşıyorsunuz?
Ü.A.:
Talepler doğrultusunda gidiyoruz okullara. Mydonose Showland'de, Bostancı Gösteri Merkezi'nde binlerce gencin katıldığı toplantılar da yaptık.

* Özel okullardan talep var mı?
Ü.A.:
Bazıları müfredatmış gibi görüyor bu eğitimleri. Bazıları yalnızca Yeşilay Haftası'nda hatırlıyor.

T.Z.: Bazı okul müdürleri asla uyuşturucu madde ile ilgili bir toplantı istemiyor. Toplantı yapılırsa okullarında böyle bir sorun varmış gibi düşünüleceğini sanıyor.

* Toplantının yararı oluyor mu?
T.Z.:
Milli Eğitim Bakanlığı'nın ve Sağlık Bakanlığı'nın çok geniş çalışma yapması lazım. 3-4 polisle olacak iş değil. Çocuklar zaten kullanıcıysa yapabileceğimiz fazla bir şey yok.

Satıcılarda öğrenci
* Okula maddeyi kim sokuyor?
T.Z.:
Öğrenciler.

Ü.A.: Bir öğrenci bu maddeyi bir kere kullanmaya başlamışsa, çevresindekileri de o uyuşturucu maddeye alıştırıyor. Bir kimlik bulma meselesi gibi algılanıyor.

* En çok nereden temin edilebiliyor eroin, sentetik haplar?
T.Z.:
Çok zor değil bulmak ama ünlü bir Sarıgöl Mahallesi (Gaziosmanpaşa'nın arkası) var. Sarıgöl'deki okullarda kullanmayan öğrenci yok. Polis defalarca baskın yaptı Sarıgöl'e, evler didik didik aranıyor ama orayı kurutmak mümkün olmuyor. Onlar hem kullanıcı, hem satıcı.

Partilerde hap var
* İstanbul'da gece mekanları var, bu hapların çok rahat bulunduğu.
T.Z.:
Maslak Venue. Partiler yapıyorlar, içeride 5 bin genç var neredeyse. Nasıl basacak polis orayı, bassa sonuç ne olacak? Gece yarısına gelmeden avuç içlerinde satılıyor haplar, "haplanmadan" gitmiyorlar o partilere. Kristal var, en çok satılan yerlerden biri de orası.

* Uyuşturucu maddelerin içindeki madde oranları ne kadar bilinebiliyor? Hep aynı dozu alıp, maddenin içeriğinin farklı olması nedeniyle ölenler oldu...
ÜA.:
Bu maddelerin çoğu merdiven altı ürünler. Çoğu kötü koşullardaki laboratuvarlarda üretiliyor. Madde miktarları bilinmiyor. Bir tehlike daha var. Bu hapların kullanımını artırmak için sentetik haplara eroin katmaya başladılar.

Hapa eroin katılıyor
* Piyasada böyle haplar var mı?
ÜA.:
Türkiye'de henüz yakalanmadı ama yurtdışından aldığımız istihbaratlar böyle.

* Türkiye'de satıcılar kimler?
T.Z.:
Yurtdışından sınır dışı edilmiş Türkler arasında satıcı çok.

* Siz genelde eroin değil sentetik hapların kullanımını söylüyorsunuz.
A.Ü.:
Çok var da ondan. Örneğin no name haplar da çok. Bunlar daha da ucuz. Eroinle kıyaslanamayacak kadar fazla sentetik hap kullanımı. Sentetik haptan ölünür mü?

Ü A.: 2004 yılının başında bir genç öldü. Bu Adli Tıp Raporu'yla saptandı.

02.00'den sonra Beyoğlu'nun her köşesinde satılıyor
T.Z.:
Gece 02.00'den sonra Beyoğlu'ndaki herhangi bir barda uyuşturucu madde bulmanız hiç de zor değil.

* Biliyorsunuz yerlerini, peki niye yakalanamıyor?
T.Z.:
Polis baskın yapıp yakaladıysa artık bu son aşamadır. Artık Türkiye'de her mahallede sentetik hap bulmak mümkün. Yüzbinlerce de yakalasanız ülkeye sokmak çok da zor değil.

Gaziosmanpaşa'da 4 milyon, Etiler'de 8 Beyoğlu'nda 5
ÜA.:
Uyuşturucu 13 yaşına kadar düştü deniyor, bunlar istisna. Psikologların bu işin uzmanlarının yaptığı değerlendirmeler küçük yaştaki çocuklara bilgi vermenin doğru olmadığı yönünde, özendirebilirsiniz.

T.Z: Artık özel okullarda da varoşlardaki okullarda da gençlerin kullandığı maddeler aynı. Etilerle varoşların farkı yok. Semt semt değişiyor. Beyoğlu'nda bir hapı 5 milyona bulabiliyorlar, Etiler'de 8 milyona alıyorlar. 15 milyona kadar çıktığı oluyor. Gaziosmanpaşa'da fiyat 4 milyona düşüyor.

Bir saatte bir milyon hap üretiliyor
* Hollanda'da artık bu hapları evlerinin mutfağında üretenler var. Örneğin minibüsün içine kurulan bir mekanizma sayesinde saatte bir milyon sentetik hap üretebildikleri ortaya çıktı. Ham madde olunca, kimyasallar da bulununca zor değil.

* Üretim yok ama eroinin geçtiği yer Türkiye. Yük arası yapılıyor maddeler. İş adamı raf, konfeksiyon malzemesi gönderiyor Avrupa'ya, 5 Euro'luk maddeyi 1 Euro'dan satıyor, çünkü içinde madde var. Piyasada kara para var, niye işte bu yüzden.

* Türkiye'ye karadan, denizden her yerden geliyor. Bir şişe hapı saklamak çok zor değil. Biz bir keresinde bir gemiye aramaya gittik. Çıktık gemiye elimizde falçatalarla, o kadar komik ki, nerede bulacaksınız uyuşturucu maddeleri. Uyuşturucu maddeyi sınırlardan geçirmek çok zor değil.

Haberin Devamı