Gazete Vatan Logo

Valiliklere ‘Kobani günü’ talimatı

Başbakan Davutoğlu, HDP’nin ‘Dünya Kobani Günü’ nedeniyle yaptığı eylem çağrıları için valiliklere talimat gittiğini belirterek, “Sokağa dökülme çağrıları iyi niyetli ve yasal değil” dedi

Valiliklere ‘Kobani günü’ talimatı

IŞİD saldırısı altındaki Kobani’ye destek vermek için aralarında Nobel Barış Ödülü sahibi, insan hakları savunucusu Adolfo Perez Esquivel ve Amerikalı filozof ve dilbillimci Prof. Noam Chomsky’nin de olduğu çok sayıda kişinin çağrısıyla ‘1 Kasım Dünya Kobani Günü’ ilan edilmişti.

HDP: Dayanışma için

HDP de bu çağrıyı kamuoyuna duyurarak “Halkımızı, dünyanın her yerindeki insanlarla birlikte, Kobani ile dayanışmak için 1 Kasım’da sokağa çıkmaya ve demokratik eylemliliği yükseltmeye çağırıyoruz” demişti. Başbakan Ahmet Davutoğlu bu çağrıya uyulmamasını istedi. Cuma namazını Ankara’da Hasan Tanık Camii’nde kılan Davutoğlu, gazetecilerin soruları üzerine şöyle dedi:

‘Ders alınmamış’

“Bu, olaylardan ders alınmadığını gösteriyor. Vatandaşlarımıza başka bir çağrıda bulunuyorum; hiçbir şiddet olayının içinde yer almamaları gerekir. Bütün valilerimize talimatlar gitmiştir. Kesinlikle kamu düzeninin bozulmasına izin verilmeyecek. HDP ve diğer yasal zeminde mücadele ettiğini, siyasal mücadele yürüttüğünü, barışçıl bir siyasi parti olduğunu göstermenin vaktidir. Bu tür çağrılarla halkı sokağa dökmek siyasal yöntem değildir. Toplantı ve gösteri hakkını kullanmanın belli kuralları var. Bu kurallar ihlal edilip, halkımız şiddete teşvik edilirse, bu şiddetin en büyük zararı bu şiddet çağrısı yapanlara döner.”

Haberin Devamı

‘Çabalara zarar verir’

Çözüm sürecine de vurgu yapan Davutoğlu, “ Huzur içinde meseleleri konuşma imkanı varken sokağa dökülme çağrıları yasal, iyi niyet değildir. Çözüm perspektifine ve samimi çabalara zarar verici mahiyettedir” dedi.