Gazete Vatan Logo

Validebağ gerginliği

Üsküdar’daki Validebağ Korusu’nun girişinde cami inşaatına başlanması ve ağaçların kesilmesi vatandaşlarla, belediyeyi karşı karşıya getirdi

Validebağ gerginliği

İstanbul Üsküdar’daki Validebağ Korusu tartışmaları bir türlü bitmek bilmiyor. Anadolu yakasının akciğeri olarak bilinen korunun girişine sabah 05.00 sıralarında iş makinesinin gelmesi çevre halkını bir kez daha ayağa kaldırdı. İş makinesinin çalışmasını engellemek isteyen vatandaşlar ile belediye görevlileri arasında tartışma yaşandı. Vatandaşlar demir perdelerle çevrelenen inşaat alanına girip iş makinesinin çalışmasını durdurmak istedi. Çalışmalar sürerken Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen açıklama yaptı ve “Söz konusu alan belediyemize aittir ve imar planında dini tesis olarak geçmektedir. Vatandaşların cami inşaatı talebi olduğu için buraya cami yapma ihtiyacı duyduk.

‘Cami yapacağız’

Hayırsever bir vatandaşımız bunu üstlendi. İnşaatın yapımını durduracak herhangi bir yargı kararı da yoktur” dedi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi de “Koru 2 yıllığına İBB’ye devredildi. Bu süre içinde bakımını yapacağız. İmara açılması söz konusu değildir” şeklinde açıklama yaptı.

El değmemeli

Validebağ Korusu için uzmanlar “Doğal florası, arazi yapısı ve canlı yaşamı ile bölgenin tek ve benzersiz doğa parçasıdır. Aynı zamanda tarihi değeri olan bir mirasıdır. Buranın içinde değil çevresinde bile inşaat yapmak ekosistemi yok eder. Örneğin Kuzey-Güney aksında göç eden kuşlar konaklama sahalarından birini kaybeder. Koru mevcut haline hiçbir şekilde dokunulmadan korunmalıdır” diyor.

Haberin Devamı

Kuş cenneti

Validebağ Korusu doğal yaşam ve biyolojik çeşitlilik açısından çok önemli bir alan. Yaklaşık 200 tür kuşun hem yaşam hem de göç anında uğrak yeri.

Öfke seli

Korunun girişine yapılacak cami inşaatına tepki göstererek vatandaşlar “Semtimizde 3 cami var. Amacınız cami yapmak değil, koruya kıyısından köşesinden girerek imara açmak” diye tepki gösterirken olay yerindeki kadınların gözyaşı dökmesi dikkat çekti.

‘Görünce ağlamak istedim’

Eski İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ali Müfit Gürtuna, koru için nöbet tutan halka destek vererek “Dini değerleri olan bir insan olarak buna çok üzüldüm. Ağlamak geldi içimden, o kadar rencide oldum” dedi. “Yapılmak istenen cami hayırlı bir iş. Ama yapılma tarzı itibariyle insanları rahatsız eden bir tarzı var” diyen Gürtuna şöyle devam etti:

Haberin Devamı

‘Cami çok, cemaat yok’

“Sitelerin diğer yanlarında camiler var. Camilerde insanlar yok. Bir saf, iki saf, bazen 2-3 kişi oluyor. Camiler dolar taşar da yeni camiye ihtiyaç olur yaparız. Öyle bir durum söz konusu değil. Keşke daha olumlu ve uyumlu şekilde çözülseydi. Önce bu insanların ikna edilip rızalarının alınması gerekirdi.”