Gazete Vatan Logo

Vahşete isyan

Vahşete isyan

Üniversite öğrencisi Özgecan Aslan’ın katledilmesini tüm Türkiye lanetledi. Aslan’ın öldürüldüğü Mersin başta olmak üzere tüm şehirlerde çoğunluğu kadın binlerce insan sokağa çıktı. Protestolarda Özgecan’ın fotoğrafları taşındı, kadın cinayetlerine, tacize, cinsel saldırıya ‘dur’ denildi ve Özgecan Aslan davasının takipçisi olacakları sözünü verdi. Mersin’de 3 bin kişi Özgecan cinayetini protesto etti. Cinayetin meydana geldiği Mersin’de sosyal paylaşım siteleri ve çeşitli platformlardan örgütlenen aralarında çeşitli illerden gelenlerin bulunduğu yaklaşık 3 bin kişi bir araya geldi. Ön taraflarda kadınların, arka bölümlerde ise erkeklerin bulunduğu kortej, ’Özgecan’a vuran eller kırılsın’, ’Özgecan için adalet istiyoruz’, ’Mersin uyuma, Özgecan’a sahip çık’ sloganları attı. Çevre apartman ve evlerden de alkışlarla desteklenen eylemcilerin önünü TOMA destekli Çevik Kuvvet ekipleri Devlet Hastanesi’nin önünde kesti.

Evin önünde saygı duruşu

Burada polisin arka saflarda bulunan kadınların tamamının da öne geçmesi için yaptığı anonslu uyarı kısa süreli bir kargaşaya neden oldu. Burada bir süre bekletilen eylemciler, yeniden yürüyüşte geçti. Grubun önü taziye evine yaklaşık 500 metre kala yeniden kesildi. Polis, eylemcilerin durdurulma nedeninin taziye evindeki yoğun kalabalığın dağılması olduğunu ifade etti. Ancak eylemcilerin ısrarı ve başlayan yağmur üzerine yürümelerine yeniden izin verildi. Eylemciler Özgecan Aslan’ın baba evine ulaştıklarında topluca 1 dakikalık saygı duruşunda bulunarak, katillere lanetler yağdırdı. Daha sonra ise eylemciler sıralı halde taziye çadırında bulunan aileye başsağlığı diledi.

Haberin Devamı

Tecavüz mağduru eylemde haykırdı: Yeter
Kayseri’de Cumhuriyet Meydanı’nda düzenlenen eylemde tecavüz mağduru olduğunu söyleyen bir kadın da söz alarak, “Artık yeter, cinayetlerin, tecavüzlerin bunların sonu nereye kadar. Hakim, 16 yaşından gün aldı diye rıza diyor, artık yeter” dedi. Hakimin “Rıza var” diye karar verdiği için sanığın elini kolunu sallayarak salondan ayrıldığını söyledikten sonra fenalaştı.
Yeşil sahalarda protesto
Özgecan’ımız yandı başka canlar yanmasın
Mersin’de öldürüldükten sonra cesedi yakılan üniversiteli Özgecan Aslan’ın katline tepki gösteren Mersin İdmanyurdu futbolcuları, Çaykur Rizespor ile Yeni Şehir Stadyumu’nda oynayacakları karşılaşma öncesi ısınma hareketleri için sahaya, üzerinde ’Özgecan’ımız yandı başka canlar yanmasın, Kadın istismarına hayır’ yazılı tişörtler giyerek çıktı. Bu arada Çaykur Rizesporlu taraftarlar da ’Özgecan ölmedi, kalbimizde yaşıyor’ ve ’İdam gelsin, Özgecan’lar ölmesin’ sloganları attı.
Bilic’ten Özgecan mesajı
Bursaspor - Beşiktaş maçında da ‘Özgecan’ın katili idam edilsin’ ve ‘Özgecan ölmedi kalbimizde yaşıyor’ şeklinde tezahüratlar yapan siyah beyazlı taraftarlar 1 dakikalık sessizlik eylemi yaptı. Beşiktaşlı taraftarlar tribünlere ’kadına şiddete hayır’ pankartı da astı. Beşiktaş teknik direktörü Slaven Bilic de “Gerçekten çok üzgünüz, takım olarak biz de bu olaydan çok etkilendik. Ailesine sabır diliyorum” dedi.
O zihniyet sokakta
Trabzon’da Merkez Postane önünde toplanan yaklaşık 800 kişi Atatürk Alanı’na kadar yürüdü. Yürüyüş sırasında gruba doğru, “Özgecan’a iyi yapmışlar” diye laf atan A.S.’yle kadınlar arasında arbede çıktı. Polis A.S.’yi gözaltına alarak olay yerinden uzaklaştırdı. A.S. hakkında Kabahatler Kanunu uyarınca işlem yapılacağı belirtildi.
Suçu: Özgecan pankartı açmak!
İstanbul’da yaklaşık 50 kadın Taksim’de saat 15.00’te bir araya geldi. Gruptan 5 kadın bir iş yerinin terasına çıkarak ‘Katledilen kadınlar Özgecan İsyanımız’ yazılı pankartı açtı. Aşağıdaki grup da pankart açan kadınlara sloganlar atarak destek verdi. Terasa çıkan sivil polisler, pankartı aldı. Olay yerine gelen kadın çevik kuvvet polisler 5 kadını yaka-paça gözaltına aldı.

Haberin Devamı