Gazete Vatan Logo

Üzmez tutuklandı

Kendisiyle aynı suçtan yatan yaşlılar koğuşunda!

14 yaşındaki B.Ç.’ye cinsel istismardan tutuklanan gazeteci Hüseyin Üzmez, Adli Tıp Kurulu’nun ’Küçük kızın ruh sağlığı bozulmamıştır’ raporuyla tahliye olmuştu. Rapor büyük tepki görünce Adli Tıp, ’B.Ç.’nin beden ve ruh sağlığının bozulduğu’ yönünde yeni bir rapor hazırladı. Dün mahkeme de bu raporu dikkate alarak 76 yaşındaki Üzmez’i tutukladı.

Bursa’nın Mudanya ilçesinde geçen yılın Nisan ayında, B.Ç. adındaki küçük kıza cinsel istismarda bulunduğu iddiasıyla tutuksuz yargılanan Hüseyin Üzmez, dün ikinci kez tutuklandı. Üzmez’i ikinci duruşmada tahliye ettiren Adli Tıp Kurulu raporunun iptali üzerine bu kez B.Ç.’nin ruh sağlığının bozulduğu yönünde rapor hazırlanmıştı. Bu rapor önceki gün Bursa 4’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’ne ulaştı. Dün yapılan duruşmada Hüseyin Üzmez, B.Ç.’nin avukatlarının Yalova Ağır Ceza Mahkemesi’ne yaptığı itiraz sonucu hakkında açılan ‘Hürriyeti tahdit’suçundan ilk kez ifade verdi.

’Kafam o kadar karışık ki’

Kendisine yöneltilen suçlamaları kabul etmeyen Hüseyin Üzmez, şunları söyledi: “Olaylar kafamda o kadar karışık ki. Hatırladığım kadarıyla ben bunlarla İstanbul’da hiç buluşmadım. Atılı suçları da kesinlikle işlemedim. Anne ve kızı ile görüştüm. Bunlar dünyanın en iyi insanları. Ben malımın zekatının bir kısmını bunlara veriyordum. Allah şahidimdir ki ben böyle bir şey yapmadım. Hatta ailenin sigortalarını bile yatırdım. Benden kapıcılık işi istiyorlardı. Mudanya’daki bir kapıcılık işi için görüşmeye gitmiştik. Ben Mudanya’da Livaze Ç.’ye banka kartımı verip bankadan para çekmesi için gönderdim. O da kızıyla birlikte gitti. Kartı kendisine çok güvendiğim için, hatta hayatımı teslim edecek kadar inandığım için verdim.”

Üzmez: Allah’ın takdiri bu

Duruşmada ifade veren Livaze Ç. ise kızının geleceği olan bir çocuk olduğunu belirterek, “Okuyacaktı. Ben onun hürriyetini asla kısıtlamadım. Suçlamayı kabul etmiyorum” dedi.

Duruşmada Bursa Barosu’nun B.Ç.’yi savunması için görevledirdiği avukat Nevin Canbaz da söz aldı. Sanığın olay günü cebinde para olmadığı için Livaze Ç.’ye kartını verip bankaya gönderdiğini hatırlatan Canbaz, “Böylece suç işlemeye zemin hazırlamış oldu. Parasının olmadığını söyledi yakalandıktan sonra cebinden 220 TL para çıktı. Yalan söylüyor. Amacı mağdur çocuk ile baş başa kalmaktı” diye konuştu.

Mahkeme Başkanı Kadir Ünal’ın, Adli Tıp Kurumu Genel Kurulu’ndan mağdure B.Ç.’nin ‘beden ve ruh sağlığının bozulduğu’yönünde 17 sayfadan oluşan rapor verildiğini belirtmesi üzerine Üzmez’in avukatlarından Bayram Sabah, raporun günler öncesinden medyaya sızdığını ifade etti. Bayram Sabah, raporu henüz inceleyemediklerini dile getirerek, mahkemeden bu konuda süre talebinde bulundu. Mahkeme raporun B.Ç. ve Hüseyin Üzmez’in avukatları tarafından incelenmesi için duruşmanın 24 Temmuz’a ertelenmesine; Hüseyin Üzmez’in tutuklanmasına, Livaze Ç.’nin ise tutuksuz yargılanmasına karar verdi. Bu karardan sonra Hüseyin Üzmez mahkeme salonuna gelen polisler tarafından gözaltına alınıp adliye karakoluna götürüldü. Ardından Bursa E Tipi Cezaevi’ne kondu.

Eşi kıyafet ve çamaşır getirdi

Üzmez, gazetecilerin tutuklanmasıyla ilgili sorusuna, “Allahın takdiri bu. Rahat rahat yatarım” dedi. Üzmez’in, aynı suçtan yatan yaşlı mahkumlarla aynı koğuşa konulduğu belirtildi. 10 kişinin yattığı bu koğuşta kalan bir mahkumun, “Ben onunla aynı koğuşu paylaşmam” diyerek başka bir yere naklini istediği öne sürüldü. Bu arada eşi Ayşe Üzmez, tutuklanma kararını öğrendikten sonra Bursa E Tipi Kapalı Cezaevi’ne giderek kıyafet ve iç çamaşırı teslim etti.

Üzmez’inkine benzer araçlardan korkuyor

Üzmez tarafından cinsel istismara uğradıktan sonra ruh sağlığı bozulduğu tespit edilen B.Ç.’nin Adli Tıp Genel Kurulu’nda hazırlanan raporunda, genç kızın Üzmez’in aracına benzer otomobilleri görünce korkup saklanma ihtiyacı duyuduğu, yaşlı insanları kötü baktıkları için görmek istemediği öğrenildi.

En az 15 yılla yargılanacak

Üzmez, “Çocuğa karşı cinsel istismar” suçunu düzenleyen TCK’nın 103. Maddesi gereğince yargılanacak. Bu maddenin 1. fıkrasında “çocuğu cinsel yönden istismar eden kişi, 3 yıldan 8 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır” hükmü verilirken; aynı maddenin 6. fıkrasında “Suçun sonucunda mağdurun beden veya ruh sağlığının bozulması halinde, 15 yıldan az olmamak üzere hapis cezasına hükmolunur” ifadesi yer alıyor. Mağdur B.Ç.’nin avukatı Nevin Canbaz da bu raporla birlikte istenilecek ceza miktarının artış göstereceğini söyledi. Üzmez için “küçük yaştaki kıza cinsel istismarda bulunup ruh sağlığını bozmak” suçundan 25 yıl hapis istemiyle dava açıldığını belirten avukat Canbaz, “ruh sağlığı bozulmamıştır” raporuyla birlikte Hüseyin Üzmez’in 3 yıl hapis cezası alacağını ancak “ruh sağlığı bozulmuştur” raporuyla alacağı cezanın en az 15 yıldan başlayacağını söyledi.

Haberin Devamı