Gazete Vatan Logo

Uzay şirketi mi?

Bakan Nihat Zeybekci, 8 milyar $’lık yatırımın Türkiye’de olmayan bir teknolojiye yönelik olduğunu, uydu ve uzay teknolojisinin grubun ilgi alanına girdiğini söyledi.

Uzay şirketi mi?

Yeni teşvik sistemiyle Türkiye’ye getirilmek istenen 8 milyar dolarlık teknoloji yatırımı gizemini koruyor. Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, şirketin adını ve üretim konusunu açıklamazken, uydu ve uzay teknolojisinin yatırım grubunun ilgi alanında bulunduğunu dile getirdi.

Zeybekci, Hollanda ve İtalya temaslarının ardından yurda dönüşte gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Bakan Zeybekci, geçen günlerde dile getirdiği yabancı bir şirketin Türkiye’de 8 milyar dolarlık yatırım planlarındaki son durumun sorulması üzerine, “Bu son derece önemli bir proje. Türkiye’ye gelen teknoloji transferi şeklinde olacak. Şu ana kadar olmayan bir teknolojinin ülkemizde üretilmesi şeklinde olacak. Yüzde 100 kendileri de gelebilir ya da Türk ortaklarla da yoluna devam edebilirler. Biraz bekleyelim” diye konuştu.

İlk ipucunu verdi

Türkiye’nin ara malı, metalürji, petrokimya, sürdürülebilir enerji, ilaç sanayi, tarım teknolojisi sektörlerinde kendini garantiye alması gerektiğinin altını çizen Zeybekci, “Savunma sanayisinde bir teknolojiye sahip olurken, onun destekleyici unsurları arasında yer alan uydu ve uzay teknolojisinde yoksanız onu kullanamaz hale gelebiliyorsunuz. Bu konuştuğumuz alan, söz konusu yatırım grubunun içerisine giriyor” dedi.

Haberin Devamı

CEO’larla tanıtım atağı

Bakan Zeybekci, yeni teşvik sistemi ile nokta atışı yapacaklarının altını çizerek, “Kişiye özel takım elbise anlayışında bir teşvik sistemimiz olacak. Sistem Hollanda ve İtalya’da ilgi uyandırdı” dedi. Zeybekci, görüştükleri işadamlarının Türkiye hakkında kaygı ve endişe duymadığını, kendisinden yakın gelecekte yürürlüğe girecek teşvik paketi hakkında bilgi istediklerini anlattı. Zeybekci, “Dostlarımızın yanlarına gittiğimiz zaman ‘Geldiğiniz ne kadar iyi oldu’ şeklinde yaklaşımları oluyor. Bu bizi son derece memnun ediyor” ifadesini kullandı. Ziyaretlerinin 26 ülkeyi kapsadığını anlatan Zeybekci, içeriğinin ülkelere göre farklılık göstereceğini vurgulayarak, “Kampanyamıza yakın gelecekte tanıtım desteği de eklenecek. Çekimler yapılıyor, sloganlar belirleniyor. Belirlenen CEO’lardan bir veya iki tanesinde değişiklik olabilir ama çoğunluk itibarıyla tamam” dedi.

Haberin Devamı