Gazete Vatan Logo

Uzan raporu MGK'da

Adalet Bakanı Çiçek, yolsuzlukların görüşüldüğü dünkü MGK'ya Uzan ve İmar Bankası dosyalarıyla geldi

BDDK'nın suç duyurusu üzerine hazırlık soruşturması başlatan Şişli Cumhuriyet Savcısı Sait Kunt, MGK öncesi Adalet Bakanı Çiçek'le buluştu. Savcı, İmar Bankası'yla ilgili BDDK'dan gelen belgeler hakkında bilgi verdi.

Ana gündem
Çiçek belgelerin fotokopilerini alarak MGK'ya katıldı ve İmar'daki yolsuzluk iddiaları konusunda açıklamalar yaptı. Ulusal güvenliği tehdit eden yolsuzluklar, 3.5 saatlik MGK'nın ana gündem maddesini oluşturdu.

Türkiye'de yıllardır ekonomiyi içten içe kemiren yolsuzluklar, Türkiye'nin iç ve dış güvenlik konularının görüşüldüğü MGK'nın gündemine girdi. Hükümet dün MGK'da yolsuzluklar konusunda bir brifing verdi.

Brifing, Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener tarafından 140 sayfalık bir de rapor çerçevesinde verildi.

MGK, Temmuz ayı olağan toplantısını, her yıl olduğu gibi bu yıl da İstanbul'da yaptı. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer başkanlığındaki toplantı Harp Akademileri Komutanlığı'nda gerçekleştirildi.

Yaklaşık 4 saat süren toplantının en önemli gündem maddelerinden birini yolsuzluklar oluşturdu.

Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener, yolsuzluklar konusunda kapsamlı bir sunuş yaptı.

Hazine, DPT, Maliye ve Enerji Bakanlıkları ile Emniyet Genel Müdürlüğü bürokratları ile bir süreden beri yolsuzluklarla mücadele konusunda bir çalışma yürüten Şener, raporunu hazırlarken TBMM Yolsuzlukları Araştırma Komisyonu'nun çalışmasından da yararlandı.

Eski hükümete de suçlama
Edinilen bilgiye göre, Şener'in MGK üyelerine sunduğu 140 sayfalık raporda kamu odaklı yolsuzluk olaylarının geçmişten bu yana gelişimi irdelendi ve yolsuzluk olaylarının nedenleri ve boyutu üzerinde duruldu.

Liberalizasyon süreci yaşanmasına rağmen, devletin ekonomideki ağırlığını korumasının ve yapısal bozuklukların yolsuzluk olaylarının temel nedenini oluşturduğu vurgulanan raporda, yolsuzlukları kolaylaştıran yasal boşluklar da değerlendirildi.

Geçen dönemlerle yaşanan yolsuzluk olayları nedeniyle eski hükümetleri suçlayan raporda, pek çok konuda yasal zorunlulukların yerine getirilmediği, yasaların uygulanmasında çifte standartlara başvurulduğu, yasal boşlukların usulsüzlükler için zemin haline getirildiği, denetimlerin düzenli yapılmadığı, düzenli yapılan denetimlerin de gereğinin yapılmadığı savunuldu. Bu durumun, yabancı sermaye girişi açısından da olumsuz etkiler yaptığı vurgulandı.

Raporda yolsuzluk ve usulsüzlüklerin önlenmesi için alınması gereken yasal ve idari önlemler konusunda da genel değerlendirmeler yer aldı.

Paket hazırlanacak
Dün MGK'ya yolsuzluklar konusunda bir sunuş yapan hükümet, yolsuzlukla mücadele için bir de yasa paketi hazırlığı yürütüyor.

Bu amaçla Adalet Bakanlığı'nda bir hukuk komisyonu oluşturuldu. Yolsuzluklarla ilgili tüm yasal mevzuatı taramak ve eksiklikleri gidermek üzere İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Adem Sözüer'in başkanlığında çalışıyor. 37 kişilik komisyonda, bürokratlar, akademisyenler, Yargıtay üyeleri, hakimler, DGM savcıları ile baro temsilcisi görev yapıyor.

Haberin Devamı