Gazete Vatan Logo

Üvey kızıyla yaptığı evlilik iptal edildi

Eski eşinin kızıyla dünyaevine giren Refik Erduran'ın evliliğini mahkeme iptal etti. Zina suçunu düzenleyen ve akraba evliliğini yasaklayan maddelerden yargılanan Erduran "Başka bir ülkeye gidip yeniden evleneceğim" dedi.

Geçmişinde, akrabası Nazım Hikmet'i yurt dışına kaçırmak, Türkiye'ye ithal edilmediği dönemde ABD'ye giderek Viagra kullanmak gibi renkli anekdotları bulunan gazeteci-yazar Refik Erduran dün bir yargı şoku yaşadı. Mahkeme, Erduran'ın eski eşinin kızıyla yaptığı evliliği iptal etti. işte, dün Erduran'a mahkeme sonrası şaşkınlık yaşatan kararın öyküsü.. Erduran 7 yıl önce Sevim Tülay Güngör'den boşanarak eşinin kendisinden 36 yaş küçük kızı Pınar Duygu ile evlendi. Çiftin ikisi ikiz üç çocuğu oldu.

Avukat şikayetçi oldu
"Üvey kızıyla evlendi" haberlerini basında okuyan Denizlili avukat Mümtaz Sami Özok, yakın akrabalar arasında evliliğin Medeni Kanun tarafından yasaklandığı iddiasıyla Erduran çifti aleyhine 5 ay önce şikayette bulundu, iddiası, "Boşanan eşler birbirlerinin çocuklarıyla evlenemez" idi. Kadıköy Cumhuriyet Başsavcılığı, davacı sıfatıyla Erduran çifti aleyhine Medeni Kanun'un zina suçunu düzenleyen 129/2 ve yakın akraba evliliğini yasaklayan 145/4 maddelerine muhalefetten dava açtı.

Suç işlemedik
Kadıköy 1. Asliye Hukuk Mahkemesi'nde dün görülen karar duruşmasına Erduran çifti de katıldı. Hakimin, "Annenizle evliydi, boşandı sizinle evlendi. Ne diyeceksiniz?" sorusu üzerine konuşan Pınar Duygu Erduran, "Annemle evliydi, boşandı benimle evlendi. Kanunen mümkün olmadığını bilmiyordum" dedi. Eşinden sonra söz alan Refik Erduran, "Suç işlediğimize inanmıyorum "diye konuştu. Çiftin beyanından sonra hakim çiftin evliliğini iptal etti. Karara tepki gösteren Erduran, şöyle konuştu: "Bu maddeden bizi evlendiren memurun, izdivacı kayda geçiren nüfus müdürünün ve ihbarı alan savcının haberi yok. Başka bir ülkeye gidip yeniden evleneceğim."

Son çare olarak AİHM'e gideceğim
Kararın Türkiye'ye yakışmayan ve insan onurunu zedeleyen bir karar olduğunu söyleyen Refik Erduran, "Karar aleyhimize kesinleştiği taktirde Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne gideceğim"dedi. Mahkeme kararı ile evliliğinin bitirildiğini belirten Erduran şunları söyledi: "Bu evliliği yanlızca Türkiye Cumhuriyeti tanımayacak bütün dünya tarafından tanınmış olacak. Ben de sadece bu konuda devleti tanımıyorum. Devlet bizim asıl sorunlarımızı çözmüyor da olmayan yerde sorun yaratarak yaşantımızı zora sokuyor. Bunu hiç hakketmiyoruz."

Refik Erduran'dan 36 yaş küçük eşi Pınar Duygu Erduran da, "O kadar sorun varken böyle şeylerle uğraştırarak bizim vaktimizi alıyorlar. Yaptığınız evlilikte tuhaf bir durum yok" demekle yetindi.

Haberin Devamı