Gazete Vatan Logo

Üst lige çıkmak için cesur reformlar şart!

Akbank Yönetim Kurulu Başkanı Suzan Sabancı Dinçer, seçim ortamından kaynaklanan kutuplaşmalar nedeniyle başarılara gölge düştüğünü belirterek, “Bir üst lige çıkmak için restorasyon yapılmalı” dedi.

Akbank Yönetim Kurulu Başkanı ve Chatham House Mütevelli Heyeti Üyesi Suzan Sabancı Dinçer, Türkiye ekonomisinin bir üst lige çıkması için cesur reform günlerine geri dönülmesinin şart olduğunu söyledi. Akbank’ın ev sahipliğinde gerçekleşen İngiltere Kraliyet Uluslararası İlişkiler Enstitüsü Chatham House’un İstanbul toplantısında konuşan Suzan Sabancı Dinçer, “Türkiye son 10 yılda ekonomik açıdan önemli bir değişim geçirdi. Büyüdü, gelişti. Orta sınıf nüfusunda büyük bir artış oldu. Eğitim seviyesi, sağlığa erişim, hayat standartları iyileşti. Bu değişim Türkiye’nin bölgesinde güç ve etkisinin artmasına da sebep oldu. Geçmiş dönemde elde edilen bu başarıdan aldığımız güvenle yeni dönemde de bu ekonomik ivmelenmenin sürmesi, Türkiye’nin stratejik öneminin daha da artmasını sağlayacak” diye konuştu.

Güçlü bankacılık sektörü

Sabancı Dinçer, Türkiye ekonomisinin son 10 yılını şöyle özetledi: “Son 10 yılda Türkiye ekonomisi çok etkileyici başarılara sahne oldu. Milli gelir reel olarak yıllık ortalama yüzde 5 artış göstererek 820 milyar dolar seviyesine ulaştı. Kişi başı milli gelir üç kat arttı ve 11 bin dolar düzeyine yaklaştı. Enflasyon yüzde 30’dan, gösterge tahvil faizi de yüzde 56’dan tek haneli seviyelere geriledi. Türkiye’deki yatırım ortamı, büyük iyileştirmelere sahne oldu, Türkiye’de faaliyet gösteren uluslararası firma sayısı 6 kat arttı, doğrudan yabancı sermaye girişi de 137 milyar dolar oldu. Türkiye’deki güçlü bankacılık sektörü de bu süre içinde kamu yönetiminin başarısına destek oldu. Türkiye’nin hedeflerine ulaşabilmesi için yerli bankacılık sisteminin kârlılık içerisinde büyüyebilmesi ve güçlü özkaynaklara sahip olabilmesi mutlaka şart.”

Haberin Devamı

Restorasyon olmalı

Önümüzdeki dönemde Türkiye’nin kendisine iddialı hedefler koyduğunu, orta gelir tuzağına takılmayıp, 2023’te dünyanın en büyük 10 ekonomisi içine girmeye göz diktiğini belirten Sabancı Dinçer, şunları söyledi: “Ekonomik potansiyeli, genç nüfusu, güçlü bankacılık sistemi ve sıkı maliye politikalarıyla ülkemiz hedefine ulaşmak için gereken etkenlere sahip. Fakat tam olarak bir üst lige çıkması için, Başbakanımızın da tabiriyle bir restorasyon yapılmalı, cesur reform günlerine geri dönülmeli. Son 1.5 yılda seçim ortamından kaynaklanan kutuplaşmaların yoğunlaşması nedeni ile çıkan hadiseler, ülkemizin son yıllarda elde ettiği başarılara gölge düşürdü. Artık ülke olarak hep birlikte bu süre içindeki talihsizlikleri onarmaya ve yol almaya başlamalıyız.”

Haberin Devamı

AB sürecini hızlandıralım

Suzan Sabancı Dinçer, Avrupa Birliği (AB) üyelik sürecine yeni bir ivme kazandırılması gerektiğinin altını çizerek, “Akbank olarak, AB üyeliğinin ekonomi ve sürdürülebilir büyüme için çok önemli bir çıpa olduğunu düşünüyoruz. Öte yandan, Türkiye’nin AB’ye entegrasyonu daha rekabetçi bir Avrupa için de önem taşıyor. Siyasi açıdan da, ülkemizde demokrasi kültürünün olgunlaştığı bir döneme girdiğimizi düşünüyorum. Bu sürecin devam etmesinin Türkiye’nin önünü daha da açacağına inanıyorum. Böylece Türkiye’nin bölgedeki rol model olma potansiyelini gerçekleştirebileceğini düşünüyorum. Bölgenin istikrarına ve sorunların barışçı yollarla çözümüne yönelik atılacak adımlar, Türkiye’ye de olumlu yansıyacak” dedi.

Haberin Devamı