Gazete Vatan Logo

Üslerimizi ABD emrine verdik

Meclis Başkanı Arınç'ın başkanlığında yapılan gizli oylamada üs ve limanların yenileştirilmesine ilişkin yetki tezkeresi 193'e karşı 308 oyla kabul edildi. CHP'lilerle birlikte en az 14 AKP'li "hayır" oyu verdi.

Irak'a askeri harekatta ABD'nin yanında yeralacağını açıklayan AKP Hükümeti'nin Meclis'e getireceği 3 tezkereden ilki olan, askeri üs ve tesisler ile limanlardaki modernizasyonu için ABD'ye mensup teknik ve askeri personelin 3 ay süreyle Türkiye'de bulunmasına izin veren tezkere Meclis'in kapalı oturumunda AKP'li milletvekillerinin oylarıyla kabul edildi. Oylamada 309'Evet', 193 'Ret' çıktı. 9 milletvekili' çekinser' kaldı. Başbakanlık tezkeresinin görüşüldüğü Meclis'teki olağanüstü gün şöyle yaşandı:

Genel Kurul geç açıldı: 10 dakika gecikme ile toplanan Genel Kurula saat 15.00'de ilk olarak CHP milletvekilleri geldi. Daha sonra AKP'den TBMM Başkanvekili İsmail Alptekin ile 3 AKP'li milletvekili de Salon'da yerini aldı.

Arınç yönetti: TBMM Genel Kurulu'nu Başkanvekillerinden İsmail Alptekin'in yerine Başkan Bülent Arınç saat 15.10'da birleşimi açtı, CHP'liler birleşimin geç açılmasını protesto etmeyi sürdürdüler.

Tezkere okundu: Arınç, Danışma Kurulu önerisi okutup oylattıktan sonra Başbakanlık Tezkeresi'ni okuttu. Tezkerenin okunmasından sonra Arınç, 28 milletvekilinin oturumun kapalı yapılması için önerge verdiklerini bildirerek, görevlilerin dışarı çıkarılmasını istedi. CHP milletvekilleri, önergenin okunmasını isteyerek, durumu protesto ettiler.

28 milletvekilinin ismi: Arınç, içtüzük hükümlerine göre, önerge verildikten sonra kapalı oturuma geçileceğini belirterek, "Protestonuzun amacını anlıyorum ama sıra kapaklarına vurarak derdinizi anlatamazsınız" dedi. Arınç, TBMM idare amirlerinden görevlerini yerine getirmelerini istedi ve Meclis İçtüzüğü'nün konuyla ilgili 70. maddesini okumaya başladı.

Genel Kurul boşaltıldı: Kapalı oturumun başlamasıyla kulislerin yanı sıra basın koridorunun Genel Kurul tarafındaki basın büroları boşaltıldı. Genel Kurula bitişik basın büroları kilitlendi. Bu sırıda gazeteciler ile Meclis görevlilileri arasında gerginlik yaşandı. Genel Kurula yakın koridorlardan geçiş de yasaklandı, içtüzük gereği saat 15.20'de kapalı oturuma geçildi.


Meclis Tv yayına devam: Kapalı oturum başladıktan sonra Meclis TV yayınına bir süre devam etti. Tezkerenin okulmasına başlandığı sırada durumu fark eden Meclis Basın Danışmanı Kayasü, Meclis Tv yetkililerini arayarak, "yayını kesmeleri konusunda" uyardı. Bu uyarıdan sonra saat 15.30'da Meclis Tv Genel Kuruldan yaptığı yayını keserek normal yayın akışına başladı.

Haberin Devamı