Gazete Vatan Logo

Ünlü jinekolog Afrika’da!

Yeryüzü Doktorları geçen yıl olduğu gibi açlık, kuraklık ve hastalıklarla boğuşan Somali halkını unutmadı

Eski uyuşturucu bağımlısı eşi Adil Giray’a boşanma davası açan ünlü jinekolog Banu Çiftçi, Yeryüzü Doktorları ekibiyle gittiği Mogadişu ziyaretini “Gülümsemekten utanç duydum” sözüyle özetledi.

Yeryüzü Doktorları geçen yıl olduğu gibi bu yıl da açlık, kuraklık ve hastalıklarla boğuşan Somali halkını unutmadı. 15 gün boyunca Mogadişu Şifa Hastanesi’nde görev yapan Yeryüzü Doktorları sağlık ekipleri, 33’ü genel cerrahi, 17’si çocuk cerrahisi ve 4’ü de kadın doğum olmak üzere 54 ameliyat gerçekleştirdi. 1000’e yakın hasta da muayene edilerek tedavileri yapıldı.

“Açlık karşısında yaşamaya çalışıyorlar”

Banu Çiftçi, Mogadişu’da yaşadıklarını şöyle anlattı: “10-20 Temmuz arası senelik iznimde Yeryüzü Doktorları gönüllüsü olarak Somali Mogadişu’ya gittim. 12 kişilik bir ekiptik ve grup 3 cerrah, 2 hemşire ve teknik ekipten oluşuyordu. Yaklaşık 300 hastanın muayenesini ve ultrasonlarını yaptım. Tüm ekip olarak 54 ameliyat gerçekleştirdik. Orada çoğunluğu Kızılay’ın kurduğu çadır kentlerde yaşıyorlar, yaşamaya çalışıyorlar.”

“Kalaşnikoflu korumayla muayeneye”

“Bizi görenler birkaç saat gibi bir sürede Türk doktorlar gelmiş diye hastaneyi doldurmuşlardı. Çok erken yaşta evlenme, doğum kontrolü olmaması, doğumların evde olması sonucu çok sayıdaydı. Doğumda anne ve bebek ölümleri de ciddi rakamlarda. Hasta muayenesine, korumalı askeri araçlar içinde kalaşnikoflu korumalarla gitmek, İstanbul’ da köprü trafiğinden şikayet ederek, arabanızı otoparka park edip odanıza çıkmaktan çok farklı.”

“Gülümsemekten utanç duydum”

“Marketlerden nasıl organik besinler tüketebiliriz çılgınlığıyla yapılan alışverişler orada yerini, zeytin, keçi sütü, hindistan cevizi, ekmeğe bırakıyor. Tam organik yani. Somali ziyaretimi şöyle özetliyorum: “Gülümsemeden bile utanç duyduğum yer.“ Hedonizm (haz amaçlı yaşam)a karşı olmadığımı fark ettim. Çünkü buradaki yanlışlık, bize dayatılan hazlar.”

Haberin Devamı