Gazete Vatan Logo

Umut yürüyüşü

Umut yürüyüşü

Sosyal medyada yayılan “Almanya’nın 400 bin sığınmacıyı gece yarısına kadar alacağı” söylentisi üzerine sığınmacılar İstanbul ve Edirne otogarlarına akın etti. Yüzlerce kişi Yunanistan sınırına yürüdü.

Suriye’deki iç savaştan kaçan ve yaşamlarını Türkiye’de sürdüren sığınmacılar sosyal medyada yayılan “Almanya’nın 400 bin sığınmacıyı gece yarısına kadar alacağı” yönündeki iddialar üzerine harekete geçti. Almanya’ya gitmek isteyen mültecilerin buluşma noktalarından biri de Büyük İstanbul Otogarı oldu. Yaklaşık 4 bin mülteci sabah saatlerinden itibaren otogara geldi.

Otobüs bileti satılmadı

Suriyelilere otobüs bileti satılmadı. Bunun üzerine otogarda uzun bekleyiş başladı. Polisler mültecileri kamplara götürmek için ikna etmeye çalıştı. Edirne Otogarı’na varabilen mültecilerse geceyi burada geçirdi 250 kişilik grup adına konuşma yapan Ahmet Mihtaki, deniz yolundan gidişlerin boğulmayla sonuçlandığı için Edirne’den Yunanistan sınırını geçip oradan Almanya’ya yürümek amacıyla geldiklerini söyledi. Mihtaki, “Biz kimseden korkmuyoruz. Buraya gelirken biz ölümü ve tüm zorlukları göze aldık. Amacımız Almanya’ya gitmek” dedi. Suriyeli 250 mülteciden aralarında 100’ü ikna edilerek tahsis edilen otobüslerle İstanbul’a gönderildi. Dün sabah da çantaları sırtlarında yaklaşık 800 Suriyeli, TEM otoyolundan yürüyerek Edirne’ye girmeye çalıştı. Kaçakların önünü polis ve jandarma kesti. Edirne İl Jandarma Komutanlığı ekipleri tarafından durdurulan Suriyeliler güvenlik güçlerine tepki gösterdi.

Haberin Devamı

‘2 yıldır güvenli bölge diyoruz’

DIŞİŞLERİ eski Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, yollara düşen Suriyeliler için Batı’yı eleştirdi: “Bu insanların vizesi var mı, diğer şartları yerine getiriyorlar mı diye bakılacak bir durum yok. 250 binden fazla insan kamplarımızda yaşıyor. İki yıldır, Suriye’de güvenli bölge diyoruz. Bunun nedeni bugün daha iyi anlaşıldı.”
Her biri ayrı dram
Esenler Otogarı’nda bekleyen herkesin bir hikayesi var. Muhammed Hanfi, ailesiyle Gaziantep’e gitmiş, asıl hedef İtalya’ymış ancak Almanya söylentisini duyunca yola düşmüşler: “Ege’ye geçip oradan botla Yunanistan’a geçecektik. Hedefimiz İtalya’ydı. Aylan’ın olayını duyduk. Aklıma torunlarım geldi ve deniz yoluyla geçmekten vazgeçtik. Almanya’nın 400 bin kişi alacağını duyunca planları değiştirdik ve 3 bin liraya minibüs kiralayarak İstanbul’a geldik. İstanbul’dan da Edirne’ye geçmek için 10 bin TL teklif ettim ama kabul etmedi. İzin verilenceye kadar bekleyeceğiz.”
Yorganıyla seyahat
Hüseyin Bahrun ise 21 yaşında. 1 ay önce kendisi gibi 6 üniversiteden arkadaşıyla sınırı geçerek Türkiye’ye gelmiş: “Önce Urfa’ya geçtik. Sürekli kamyon kasasında seyehat ettiğimiz için yorganımı yanımdan ayırmıyorum. Önce kamyon kasasında Ayvalık’a gittik. Kaçakçılarla anlaştık ancak Yunanistan’a geçmek nasip olmadı. Almanya’da akrabalarımız var. Yanlarında gidip elektronik mühendisliği eğitimimi tamamlayacağım.”
‘3 gün önce geldik’
Otogar’da kalabalık arasında koşuşan çocuklar da var. Onlardan biri de 13 yaşındaki Mohammed Elsaki: “Annem, babam, amcam ve 2 yaşındaki kız kardeşim ile geçtiğimiz hafta Türkiye’ye geldik. Çünkü Avrupa bize kapılarını açacağını açıkladı. 3 gün önce de İstanbul’a geldik. Burada yiyecek dağıtıyorlar. Onları alıp çadırımıza götürüyorum. Çünkü 2 yaşındaki kız kardeşim hasta. Annem ve babam başlarından ayrılamıyor. Amcam da burada Türk yetkililer ile konuşuyor. Avrupa’ya nasıl gideceğimizi planlıyor.”

Haberin Devamı