Gazete Vatan Logo

Uludağ Ekonomi Zirvesi

'Türkiye’yi takoz koyup yavaşlatmazlarsa 2023 hedeflerimize ulaşırız'


Capital ve Ekonomist dergilerinin Bursa Valiliği işbirliğiyle Uludağ’da düzenlediği Uludağ Ekonomi Zirvesi’nin ikinci gününe emlak ve turizm sektörü damgasını vurdu. Zirvede konuşan Ağaoğlu Şirketler Grubu Başkanı Ali Ağaoğlu, Türkiye’yi yokuşun başında duran bir kamyonete benzetti.

Ağaoğlu, “Bu aracı, takoz koyarak yavaşlatmazsak Türkiye’nin, 2023 hedefleri arasında yer alan 10 büyük ekonomi olma hedefine kolaylıkla ulaşacağına inanıyorum” yorumunu yaptı. TÜRSAB Başkanı Başaran Ulusoy da turizmcilerin giderlerinin büyük bölümünü kendi ülkelerinden karşıladığını vurguladı.

DEVLER BULUŞTU

Faktoring Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Zafer Ataman, Arkas Holding Yönetim Kurulu Başkanı Lucien Arkas, Sinpaş GYO Yönetim Kurulu Başkanı Avni Çelik, Bursa Vali Yardımcısı İsmail Demirhan, Doğan Holding Yönetim Kurulu Üyesi Vuslat Doğan Sabancı, Accenture Yönetim Danışmanlığı Strateji Başkanı Mark Spelman, Torunlar GYO Yönetim Kurulu Başkanı Aziz Torun, Ağaoğlu Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ağaoğlu, Uludağ’daki Ekonomi Zirvesi’nde bir araya geldi.

Ali AĞAOĞLU Ağaoğlu Grubu Yön. Kurulu Başkanı: 10 milyon konutu yıkıp yenilemek gerek

AĞAOĞLU Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ağaoğlu, Türkiye’yi yokuşun başında duran bir kamyonete benzeterek, “Bu aracı, takoz koyarak yavaşlatmazsak Türkiye’nin, 2023 hedefleri arasında yer alan 10 büyük ekonomi olma hedefine kolaylıkla ulaşacağına inanıyorum” dedi. ’Geleceğin Sektörleri’ konulu toplantıda konuşan Ağaoğlu, “Kendi ayağımıza kurşun sıkmazsak Türkiye’nin bunu başaracağına inanıyorum” diye konuştu. Ağaoğlu, “Bizim 10 milyon konutu yıkıp, yenilememiz gerek. Bu da 400 milyar dolarlık yatırım demek” diye konuştu.

Avni Çelik Sinpaş GYO Yönetim Kurulu Başkanı: Yabancıya konut satışının önü açılmalı

SİNPAŞ GYO Yönetim Kurulu Başkanı Avni Çelik, emlak sektöründe potansiyel bulunduğunu ve bu konuda Avrupa’nın bizden erken uyanmış gibi göründüğünü söyledi. Yabancıya konut satışının ülke için önemli olduğunu belirten Çelik, “Yabancıya konutu kamunun desteği ile kavuşturabilirsek ithalat ikamesi çok iyi konuma gelmiş olur. Bodrum Havaalanı’nın değerleri önemli. Dalaman Havaalanı da o bölgenin gelişimine katkıda bulunacak. Marmaris Hisarönü Havaalanı’nı önemsiyorum, kamu altyapı yatırımı yaparsa bölgedeki yatırımcı koşacak” diye konuştu.

Lucien Arkas Arkas Holding Yönetim Kurulu Başkanı: Demiryolunda da serbestleşme gerek

Arkas Holding Yönetim Kurulu Başkanı Lucien Arkas, “Türkiye’nin bir eksiği var, nehirleri yok. Avrupa bütün şehirlerini nehir ya da deniz kıyısında yaptı bizim öyle bir şansımız yok” dedi. Anadolu’nun gelişmesinin sadece teşvik vermeye değil, ulaşım maliyetini düşürmeye bağlı olduğunu söyleyen Arkas, şöyle devam etti: “Bunun çaresi demiryoludur. Demiryoluyla denizden gelecek ham madde, hızlı ve ucuz sanayiciye taşınabilir. Biran evvel demiryolunda, havayolunda gibi serbestleşme gerekiyor. Eskiden THY vardı şimdi birçok şirket var. Fena mı oldu?”

Temel Kotil THY Genel Müdürü: Türkiye’ye 4 milyar dolar uçurduk

THY Genel Müdürü Temel Kotil, THY’nin gelirinin yüzde 80’inin yurtdışı uçuşlarından gerçekleştiğini ve geçen yıl Türkiye’ye 4 milyar dolar getirdiklerini söyledi. Markaya geçen yıl olduğu gibi bu yıl da 100 milyon dolar harcayacaklarını açıklayan Kotil, şöyle konuştu: “Sıkıntılar bazen fırsatlar da içerir. Biz de bunu çok iyi değerlendiriyoruz. THY olarak büyümeye devam ediyoruz. Şirketimiz belki şu anda yokuşta ve yokuşta durmaya gelmez. Yılbaşından bu yana Avrupa 4.6 büyürken, biz yüzde 28 büyüdük. Büyümeye devam ediyoruz. 2012’de gaza basmak gerek.”

Başaran Ulusoy TÜRSAB Yönetim Kurulu Başkanı: Turizmci giderini ülkesinden karşılar

Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Yönetim Kurulu Başkanı Başaran Ulusoy, Uludağ Ekonomi Zirvesi’nin kapsamındaki ‘Turizmde Yeni Dönem’ başlıklı oturumda, dünya değişirken Türkiye’nin de geliştiğini söyledi.

Turizm sektörünün cari açığı kapatmada son derece başarılı bir sektör olduğunu ifade eden Başaran Ulusoy, ihracatçıların 100 dolarlık bir ihracatın yüzde 60-70’ini ithalat ile yaptıklarını, turizm sektörünün ise uçak benzini dışında, tüm giderlerini kendi ülkesinden karşıladığını vurguladı.

Serpil Timuray Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkanı: Gelecekte veri iletişimi her şeyin yerini alacak

Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkanı Serpil Timuray, gelecekte sesten ziyade veri iletişiminin herşeyin yerine alacağını belirterek, mobil ödeme sistemlerinin ön plana çıkacağını söyledi. Timuray, ‘CEO’nun Yeni Ajandası’ adlı oturumda yaptığı konuşmada, zenginliğin batıdan doğuya kaydığını anlattı. Bu alanın 1.3 trilyon dolarlık bir hacme sahip olduğunu belirten Timuray, ”Gelecekte sesten ziyade veri iletişimi her şeyin yerini alacak. Mobil ödeme sistemleri ön plana çıkacak. Bir sanayici yapmak istediği işi sadece bir telefonla yapabilecek” dedi.

Haberin Devamı