Gazete Vatan Logo

Ulucanlar operasyonu için hak ihlali kararı!

Ulucanlar operasyonu için hak ihlali kararı!

Anayasa Mahkemesi, Ulucanlar Cezaevi’ne yapılan operasyonda yakınlarını kaybeden kişilerin bireysel başvurusunda, manevi tazminat ödenmesine hükmetti.

Anayasa Mahkemesi, 26 Eylül 1999’da Ulucanlar Cezaevi’nde güvenlik görevlilerince yapılan operasyonda hayatını kaybedenlerin yaptığı başvuruda kararını verdi. Yüksek mahkeme, yaşam hakkının esas yönünden ihlal edildiği yönündeki iddiayı “başvuru yollarının tüketilmemesi” nedenleriyle kabul edilemez buldu ancak, yaşam hakkının usul yönünden ihlal edildiğine karar verdi. Anayasa Mahkemesi, makul sürede yargılanma hakkının da ihlal edildiğini kararlaştırarak, başvuruculara 20-25 bin liralık manevi tazminat ödenmesine hükmetti.

Kararda, Anayasa’nın 17. maddesinde düzenlenen yaşam hakkı kapsamında devletin yerine getirmek zorunda olduğu pozitif yükümlülüklerin usulü boyutunun, yaşanan ölüm olayının tüm yönlerinin ortaya konulmasına ve sorumlu kişilerin belirlenmesine imkan tanıyan bağımsız bir soruşturmanın da yürütülmesini zorunlu kıldığı anlatıldı.

Haberin Devamı

15 yıllık soruşturma!

Kararda, konuyla ilgili soruşturma ve kovuşturma sürecinin yaklaşık 15 yıl 8 aydır devam etmesinin, öldürücü güç kullanılmasıyla ilgili bir soruşturmada halkın hukukun üstünlüğüne olan bağlılığını sürdürmesi ve hukuka aykırı eylemlerde hoşgörü gösterildiği görünümü verilmesinin engellenmesi ilkesiyle bağdaşmadığı belirtildi. Bu nedenle soruşturmanın hızlı ve yeterli olmadığı sonuncuna varıldığı, ayrıca Anayasa’nın 17. maddesinde güvence altına alınan yaşam hakkının usulü boyutunun ihlal edildiği vurgulandı.

Operasyonda 10 kişi hayatını kaybetmişti.