Gazete Vatan Logo

Ülker 600 milyon TL’ye Şok’u aldı

Ülker 600 milyon TL’ye Şok’u alarak ucuz markette BİM’e rakip oldu

ucuz markette BİM’e rakip oldu

Yıldız Holding’in iştiraki Gözde Finansal Hizmetler ile Bizim Toptan, ucuz marketler zinciri Şok’u 600 milyon liraya Migros’tan aldı. Şok ile eski ortağı BİM’e rakip olan grup, her yıl yüzde 20 büyüyen ucuz market pazarında iddialı olmalı hedefliyor

Gözde Finansal Hizmetler Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Kurama, yılda 2 yatırım yapacaklarını belirterek, “Hedefimiz Şok’u büyütmek. 5 ila 7 yılda bu işi büyütüp çıkmak istiyoruz. Çıkış yolu halka arz da, yabancı ortak da olabilir” dedi

Ülker Grubu, 1995’te sadece 13 mağazayla kurulan ve bugün 1.230 noktada hizmet veren Şok Ucuzluk Marketleri’ni satın alarak ucuz market rekabetine girdi. Ülker’i de bünyesinde bulunduran Yıldız Holding iştiraklerinden Gözde Finansal Hizmetler ve Bizim Toptan Satış Mağazaları, Şok’un sahibi olan Migros’a 600 milyon lira ödeyecek. Şok Ucuzluk Marketleri’nin Gözde Finansal Hizmetler ve Bizim Toptan’a satışında 40 milyon lira peşinat sözleşmenin imzası sırasında ödendi. Bakiye ise hisse devri tarihinde kapatılacak. Söz konusu hisse devri Rekabet Kurumu’nun izninin alınmasını ve diğer ön şartların tamamlanmasını takiben gerçekleşecek.

Şok’u bünyesine katan Yıldız Holding böylece yıllık 6.5 milyar lira ciroya sahip eski ortağı BİM’e rakip oldu. Ülker Bisküvi, 22 Nisan 2011 tarihinde BİM Birleşik Mağazalar’daki yüzde 10.05 hissesini toplam 774.5 milyon liraya satarak şirketten çıkmıştı. Anlaşma sonrasında Gözde Finansal Hizmetler’in hisseleri borsada yüzde 11.98 oranında değer kazandı.

Geniş üretim ve pazarlama faaliyetlerine sahip Ülker Grub, Şok Ucuz Marketleri alarak, Türkiye’de her yıl ortalama yüzde 20 seviyesinde büyüyen ucuz tüketim ürünlerinde iddialı olmayı hedefliyor. Grubun, yeni yatırımlarla Şok’un mağaza sayısını artırarak, 3 bin 128 mağazası bulunan BİM’e ciddi rakip olması bekleniyor. Gözde Finansal Hizmetler Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mehmet Atilla Kurama, Türkiye ekonomisindeki gelişmeyle beraber perakende sektörünün de ciddi gelişme kaydettiğini, insanların tüketim alışkanlıklarının markalı ürünler ve marka çevresinde oluşan zincirlere doğru yöneldiğini gördüklerini, kendilerinin de bu fırsattan istifade etmek istediklerini açıkladı.

Şok’u yurtdışına açacak

Kurama, hedeflerine ilişkin olarak da “Senede en az 1-2 yatırım yapmayı istiyoruz” dedi. Kurama, şöyle devam etti:

“Bizim de bu şirket için birinci hedefimiz bu işin daha da büyümesi. Doğru ekonomik konjonktür içinde doğru sektörde yatırım yaptığınız zaman sektör büyümesi bunu sağlayacak. Türkiye’de kişi başına GSMH büyüme öngördüğümüz şekilde olursa, bu işin de zaman içerisinde büyüyeceğini düşünüyorum. Belirli bir süre içinde yatırımı büyütüp, daha sonra da bu sektörden bir şeyle çıkması gerekir. Bizim yatırım hedefimiz de 5 ila 7 senedir. Tabii daha önce de olabilir.”

Kurama, Şok’un halka arz edilebileceğini, stratejik bir ortakla işbirliği de yapabileceklerini söyledi. Yatırım yapacakları alanların Türkiye ile sınırlı olmadığını, Türkiye dışındaki alanlarda da yatırım yapma alternatiflerine baktıklarını ifade eden Kurama, şu anda hayalini gördükleri yatırımlar olduğunu, bunların da özellikle büyümenin yüksek olduğu ülkelerde olmasını istediklerini belirtti.

Migros Genel Müdürü Özgür Tort da Migros’un Şok’larla kısa süre içinde önemli bir değer yarattığını belirterek, “Her iki taraf için de kazan-kazan oldu” dedi. Migros, bundan sonraki dönemde hipermarket ve süpermarketlere yoğunlaşacak.

Bizim Toptan’ın 54 ilde 109 mağazası var



Yıldız Holding, organize toptan satış sektörüne ise 2003’te Bizim Toptan’la girdi. 54 ilde 109 mağazayla faaliyet gösteren şirketin 2010 sonu itibarıyla 1.06 milyar lira cirosu bulunuyor. Yıldız Holding, Bizim Toptan’ın yüzde 40’ını Ocak ayı sonunda halka arz ederek, 400 milyon lira gelir elde etti.

Şok’a yabancı ortak alacak

GÖZDE Finansla Hizmetler Genel Müdür Yardımcısı Sevdil Yıldırım, Şok’un alınması için bazı yabancı yatırımcılarla görüşme içinde olduklarını belirterek, “Görüşülen çeşitli taraflar var. Ortaklık Şok özelinde gerçekleşecek. Projede bizimle hareket etmek isteyen yabancı yatırımcılar var. Bunların finansal yatırımcılar olduğunu söyleyebilirim” dedi. Yıldırım, yatırımın finansmanının nasıl sağlanacağı sorularına ise “Yakında Gözde Finans’ta sermaye artışı gerçekleşecek. 35.53 milyon liralık sermayemiz 134.47 milyon liraya çıkacak. Rüçhan hakkı satışı 3 TL’den gerçekleştirilecek. Sermayemiz 100 milyon lira civarında artarken, şirkete 300 milyon liraya yakın giriş olacak” diye yanıt verdi.

‘Metrekare hesabıyla 3 milyar liraya satılması gerekirdi’

n Unicredit Analisti Özgür Göker: “Metrakere fiyatı açısından bakıldığında satış fiyatı ucuz gibi görünüyor. Yaklaşık 626 bin metrekare alana sahip BİM’in piyasa değeri 7.8 milyar TL. Bununla karşılaştırdığımızda, Migros, 236 bin metrekareye sahip Şok’u 600 milyon liraya sattı. Metrekare hesabıyla Şok’un 3 milyar liraya satılması gerekirdi. Şok BİM kadar kârlı bir şirket değil. O yüzden bu fiyatı bulamamış olabilir, ama yine de ucuz. Açıklamada Şok’un EBİTDA’sı belirtilmemiş. Şok muhtemelen zararda olduğu için düşük fiyat belirlenmiş olabilir.”

n Oyak Yatırım Analisti Serhat Kaya: “Oluşan fiyata bakıldığında satışın Migros açısından ‘kârlı’ olarak tanımlanması zor. Ancak nakit girişinin Migros’un net borcunu düşürecek olması nedeniyle olumlu bir gelişme. Sağlanacak nakitle Migros’un net borç pozisyonu yüzde 35 düşüşle 1.7 milyar TL’den 1.1 milyar TL’ye inecek. “

n Ata Yatırım Analisti Mehmet İlgen: “Migros’un 1.7 milyar TL’lik net borç pozisyonu olduğu düşünüldüğünde, Migros’a gelecek nakit akışı açısından olumlu. Bizim Toptan üzerindeki etkisini şu an anlaşmanın detaylarını bilmediğimiz için değerlendirmemiz zor ancak koşullara bağlı olarak bizim açısından dikey bir entegrasyona izin verebilir.”

Haberin Devamı