Türk bayrağının altında milyar dolara koşar adım...

Haberin Devamı

Fotoğrafta görmüş olduğunuz kişi Sheryl Sandberg... Facebook'ta her şey ondan soruluyor.Burası Sandberg'in çalışma alanı. Öyle koca bir odası yok.

Türk bayrağının altında milyar dolara koşar adım...



Dünya ülkelerinin bayraklarıyla donatılmış San Francisco'daki Facebook merkezinde Türkiye bayrağının hemen altında çalışıyor. Satış, pazarlama, reklam, tanıtım vs vs yani Facebook'un tüm mali işleri Sandberg tarafından yönetiliyor. Facebook'u eğlenceli bir site olmaktan kâr edip borsaya açılan bir dev teknoloji firmasına çeviren 44 yaşındaki Sandberg bu başarısının karşılığını da bugün itibariyle 1 milyar dolarlık kişisel servete ulaşarak aldı. Facebook hisselerinin dün 58.51 dolardan rekor fiyatla kapanmasıyla birlikte Sandberg'e transfer bedeli olarak verilen hisseler de en yüksek değerine ulaşmış oldu. Sandberg artık ABD'nin en genç milyarderleri arasında...

Google'da harikalar yarattı

Başarılı kadının öyküsü de öğrenmeye değer... 1969 yılında Yahudi bir ailenin kızı olarak ABD'de doğdu. Harvard Üniversitesi Ekonomi bölümünü birincilikle bitirdi ardından Harvard Business School'dan MBA'ini aldı. Harvard'dayken tanıştığı tez hocası Larry Summers'ın Bill Clinton'ın başkanlığı sırasında ABD Hazine Bakanlığı'na getirilmesi sonrasında 1996-2001 arasında Summers'ın başdanışmanı olarak görev aldı. Asya ekonomi krizi sırasında gelişmekte olan ülkelerin borçlarının ABD tarafından affedilmesi projesinin mimarı oldu. 2001 yılında Google'a Başkan Yardımcısı olarak adım attı. 7 yıllık görev süresince Google'a büyük katkılar yaptı. Tam medyaya adım atmak üzereydi ki hayatını değiştirecek yeni bir teklifle karşılaştı.

Türk bayrağının altında milyar dolara koşar adım...



Noel partisi hayatını değiştirdi

2008 yılıydı... Mali zorluklar yaşayan ABD'nin köklü medya kuruluşu Washington Post, Sandberg'i grubun mali işlerini düzeltmesi için bünyesine katmak istiyordu. Sandberg de bu teklife sıcak bakıyordu. Ancak 2008 Noel'inde bir partide Facebook'un haşarı kurucusu Mark Zuckerberg ile tanıştı. Kendisine göre yaşça çok küçük olan Zuckerberg ile o partide çok sıcak bir diyalog kurdular. Ardından birkaç ay sonra Davos Zirvesi'nde yeniden bir araya geldiklerinde Zuckerberg, Sandberg'e, 'Facebook'a katılmayı düşünür müsün?' diye sordu. Facebook o zamanlar 'cool' ama para kazanmayan bir kuruluştu. Herkes sosyal medyada büyük bir potansiyel görüyor ancak Facebook'a para kazandırıp borsaya açacak sihirli formül bir türlü yaratılamıyordu. Sandberg, bu zor görevi üstlenmeyi kabul etti. Ve çok başarılı oldu.

Başarılar arka arkaya geldi

2010 yılına gelindiğinde Facebook artık kâr eden ve milyarlarca dolarlık piyasaya değerine sahip bir şirket haline geldi. Birçok ekonomi dergisi, 'Herkese bir Sheryl Sandberg lazım' diyerek ABD'li kadını kapaklarına taşıdı. Sandberg, Facebook'un 8 kişilik yönetim kurulundaki tek kadın.. Ancak belki de kurulun en önemli ismi... Ve hepsi bir Noel partisiyle başlamıştı...

Şimdi ise Sandberg;

Fortune dergisinin 'İş hayatındaki en güçlü kadınlar' listesinde;

2007'de 29'uncu ve listenin en genci
2008'de 34'üncü
2009'da 22'nci
2010'da 16'ncı sırada yer aldı.

2011 yılında Forbes dergisi Sandberg'i dünyanın en güçlü 5'inci kadını seçti. 2012'de Time dergisi 'Dünyanın en etkili 100 insanı' listesinde Sandberg'e yer verdi.
2013'te Jerusalem Post, 'Dünyanın en etkili Yahudileri' listesinde Sandberg'i 8'inci sıraya koydu.

'Çamaşır yıkayan erkek istekli olur'

Sandberg, kadınların iş yaşamında daha fazla yer alması için bir kitap yazdı. "Lean In" (Hayata Asılın) adlı kitapta dünyayı değiştirmek için daha çok kadın yöneticiye ihtiyaç olduğunu savunan Sandberg, kitabında erkeklerin kendilerini nasıl değiştirmesi gerektiği yönünde de ipuçları veriyor. "Çamaşır yıkayan erkek, sekse daha istekli olur" tezini savunan Facebook yöneticisine Almanya'daki bir kitap tanıtımında, "Facebook'a hiç 'Kocam şu anda çamaşır yıkıyor' mesajı yazdınız mı" diye soruldu. Bu soruya kaçamak bir cevap veren Sandberg, "Yorum yok" dedikten sonra bir uyarıda da bulundu: "Facebook'ta bir mesaj yayınlamadan önce, ben ne yazdım diye biraz düşünmeliyiz."

FEMİZMİ YENİDEN CANLANDIRMAYA KARARLI

Times Sandberg için, 'O, feminizmi yeniden canlandırmaya kararlı' yorumu yapıyor. Sandberg, kadının iş dünyasında erkekler kadar yükselememesinin nedenini şöyle anlatıyor: "Kadınlar yeterince hırslı değiller. Kıdemli pozisyonları hedef almıyorlar. Çünkü onlar, doğdukları andan itibaren, farklı beklentilere sahip olmak üzere eğitiliyor ve bu durum yükselmelerini engelliyor. Herşeyden önce bu zinciri kırmak gerek."

Türk bayrağının altında milyar dolara koşar adım...



Sandberg kitabında kaleme aldığı, kadınlara yönelik tavsiyelerini de şöyle sıralıyor: "Sadece gerçekten çok geçerli bir nedeniniz olduğunda, mesela çocuk yaptığınızda kariyerinize ara verin. Hem başarılı olup hem de herkes tarafından sevilmeyi beklemeyin. Erkekler de başarı ve beğenilme oranı el ele ilerlerken, kadınlarda ise bu durum çok farklı. Ne kadar başarılı olursanız, düşmanlarınızın sayısı o kadar artacaktır."

DİĞER YENİ YAZILAR