Gazete Vatan Logo

ÜFE, TÜFE’yi bozacak

Merkez Bankası’nın yarınki PPK toplantısından ekstra bir faiz artırım kararı çıkıp çıkmayacağı tartışılırken Enflasyon Raporu’nda ÜFE paragrafı dikkat çekti. TCMB, yüzde 20’yi geçerek tarihi zirvesine çıkan ÜFE’nin, önümüzdeki aylarda TÜFE’ye önemli baskı yapacağını ima etti

ÜFE, TÜFE’yi bozacak

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Aylık Fiyat Gelişmeleri Raporu’nda, Mayıs ayında enflasyondaki yükselişin alt gruplar geneline yayıldığı belirtilerek, “Çekirdek göstergelerde yıllık enflasyon yükseliyor. Ana eğilimler yüksek seviyesini koruyor” denildi.

TCMB tarafından yayımlanan Mayıs Ayı Fiyat Gelişmeleri Raporu’nda, Mayıs’ta tüketici fiyatlarının yüzde 1.62 arttığı, yıllık enflasyonun 1.3 puan yükselerek yüzde 12.15’e ulaştığı anımsatıldı. Enflasyondaki yükselişin alt gruplar geneline yayıldığına işaret edilen raporda, yıllık tüketici enflasyonuna katkının gıdada 0.49 puan, enerjide 0.38 puan, temel mal grubunda 0.21 puan, altında 0.13 puan ve hizmette 0.08 puan arttığı ifade edildi.

En yüksek seviyesinde

Raporda en dikkat çekici kısım ÜFE’deki gelişmelerin öne çıkarıldığı ve bunun yan etkilerinin dikkate alındığı kısım oldu.

Raporda, yurt içi üretici fiyatlarının Mayıs’ta yüzde 3.79 arttığı, yıllık enflasyonun ÜFE’de yüzde 20.16’ya yükselerek endeks tarihinin en yüksek seviyesine ulaştığı ifade edildi.

Haberin Devamı

Üretici fiyatlarında gözlenen bu artışta döviz kuru gelişmelerinin yanı sıra başta petrol olmak üzere emtia fiyatlarındaki artışların belirleyici olduğu vurgulandı. Raporda, şu değerlendirmelere yer verildi:

“Ara malı fiyatlarındaki artışta; demir-çelik, plastik ürünler, tekstil ürünleri, temel kimyasal ürünler ve dokumalar, sermaye malı fiyatlarındaki yükselişte metal yapı ürünleri, makineler, motorlu kara taşıtları ile parça-aksesuarları öne çıktı. Bu dönemde, dayanıklı tüketim malları fiyatları mobilya ve ev aletleri öncülüğünde yükselirken, dayanıksız tüketim malları fiyatlarındaki artışta basım hizmetleri, bazı tekstil ürünleri ile giyim eşyalarının yanı sıra et, yağ, meyve sebze gibi gıda ürünleri belirleyici oldu. Sonuç olarak, tüketici fiyatları üzerinde üretici fiyatları kaynaklı maliyet baskıları bir önceki aya kıyasla önemli ölçüde artarak güçlü seyrini korudu.”

Çekirdek de sakin değil

Raporda, mevsimsellikten arındırılmış verilerle çekirdek enflasyon göstergelerinin 3 aylık ortalamaları incelendiğinde, enflasyon ana eğiliminde yataya yakın bir seyir gözlendiği aktarılarak, “Bu dönemde ana eğilim hizmet grubunda bir miktar yükselirken, temel mal grubunda giyim fiyat gelişmelerine bağlı olarak sınırlı bir oranda geriledi. Giyim dışı çekirdek enflasyon göstergelerinin ana eğiliminde yükseliş gözlendi. Sonuç olarak, çekirdek göstergelerin yıllık enflasyonları yükseldi, ana eğilimleri yüksek seviyesini korudu” denildi. Raporda, enerji fiyatlarının Mayıs’ta yüzde 1.74 arttığı, TL’de gözlenen değer kaybı ve petroldeki artışa bağlı olarak akaryakıt ve tüpgaz fiyatlarının sırasıyla yüzde 3.19 ve yüzde 2.25 yükseldiğine dikkat çekildi.

Haberin Devamı