Gazete Vatan Logo

Uçaklar nasıl vurdu?

Hava Kuvvetleri tarihinin en büyük harekatı yaptı. İŞTE DAKİKA DAKİKA KANDİL OPERASYONU

UZMANLAR: Psikolojik üstünlük TSK’ya geçti

Harekatın ardından ilk kez füzeler atıldı

'4 PKK'lı öldürüldü' iddiası

Türk Silahlı Kuvvetleri tarihinin en büyük hava harekatını, PKK’nın Kandil Dağı’ndaki karargahlarına düzenledi. Farklı üslerden havalanan 50 uçağın katıldığı operasyonla terör örgütünün Kandil’deki iki karargahı ile Zap, Avaşin, Hakurk’taki kampları yerle bir edildi. Hava harekatının hemen ardından, yine ilk kez karadan karaya orta menzilli güdümlü füzeler kullanıldı.

Elektronik ortamda gece baskını

Türk Hava Kuvvetleri tatbikatlar dışında tarihinde ilk kez “gece koşullarında paket taarruz” gerçekleştirdi. ABD ve İngiltere’nin dışında hiçbir ülkeye ait hava kuvvetleri bu kapsamda bir operasyon icra etmiyor. Askeri yetkililer başarılı geçen taarruz sonrası “Dünyada bu kapasiteye sahip hava kuvvetlerinin sayısının 5’i aşmadığını” belirtti.

Baskın tarzında gerçekleşen operasyon önceki geceyarısı başladı. Operasyonun koordinasyon merkezi Diyarbakır 8. Ana Jet Üs Komutanlığı’ydı. Üste hareketlilik 00.12’de başladı. 1.5 saat içinde peşpeşe 30 kadar F-16 kalktı. Aynı dakikalarda Bandırma (Balıkesir), Merzifon (Amasya) ve Malatya’dan F-16 ve F-4 uçakları havalandı. Saat 01.00’i gösterdiğinde 48 savaş uçağı Hakkari üzerinden Irak’a geçiyordu. Adana İncirlik Üssü’nden havalanan 2 adet K-135 tipi tanker uçak da operasyonda yer aldı.

Kandil’e ilk önce F-4’ler ulaştı

UçaklarIn Diyarbakır semalarından süzülüp sınıra 90 kilometre uzaklıkta bulunan Kandil Dağı bölgesine ulaşmaları 20 dakika sürdü. Harekat, son derece hassas SAR radarına sahip F-4 tipi uçakların 50 kilometre irtifadan önce operasyon bölgesinin haritasını çıkarmasıyla başladı. Hedefleri belirledi ve geriden gelen tüm uçaklara bildirdi. Radarlarında tespit ettikleri koordinatlara lazer ışını gönderip, güdümlü bombalarını bu hedeflere bıraktı. Ardından F-16’lar bölgeye ulaştı. Manevra yeteneği yüksek F-16’lar dağlık bölgeye alçak uçuş ve dalışlar düzenlerken, PKK’nın sahip olduğu uçaksavarlara karşı F-4’ler tarafından korundular.

Yarasa ve Pars filosu özellikle seçildi

Operasyon için Bandırma’daki 161’inci Yarasa Filo ile Diyarbakır’daki 181’inci Pars Filo özellikle seçildi. Bu filolar “Lantirn filoları” olarak adlandırılıyor. Lantirn sistemi, uçaklara gece her türlü hava koşulunda hedefi vurma imkanı sağlıyor. Sistem kızılötesi ışınlar yayarak arazinin şeklini pilotun ekranına dijital yansıtıyor. Pilot aşağıda olan biteni aynı bir bilgisayar oyunundaymış gibi görüyor. Ayrıca sistem uçağa hassas alçaktan uçuş imkanı da sağlıyor. Bu sayede F-16’lar 30 metre irtifaya kadar inerek dağlar arasından süzülüp kamplara tonlarca bomba yağdırabildi.

Her bir uçak 6 ton bomba atabiliyor

Sabah 04.15’e kadar süren harekatta, bazı F-16’lar hedefe 2 ton laser güdümlü, diğerleri ise 6 ton normal bomba yağdırdı.

Bölgenin fotoğrafı çekildi

F-4’lerin her biri ise 7 ton bomba fırlattı. Uçakların hepsi üslerine sağ salim geri döndü. Harekatın tamamlanmasının ardından, keşif özellikleri olan F-16’lar bombalanan bölgelerin fotoğraflarını çekti. Harekatın ilk değerlendirmesi ise dün Genelkurmay Karargahı’nda yapıldı. Askeri yetkililerin bu fotoğraflar üzerinde yapacakları ayrıntılı değerlendirmelerinin ardından, önümüzdeki dönemde icra edilecek diğer harekatların tarzları da belirlenecek.

Harekatın adı: “Paket taarruz”

Tarİhİnde ilk kez bu çapta bir operasyon yapan TSK’nın bu baskınına askeri literatürde “Paket taarruz” adı veriliyor. ‘Paket taarruz’ taarruz eden filonun yanısıra, bu filoyu destekleyen elektronik harp kabiliyetli uçaklar ve tanker uçaklar gibi destek unsurlarının da farklı üslerden havalanarak operasyona katılması anlamına geliyor. PKK’ya ilk sınırötesi operasyonu 1983’te düzenleyen TSK, ilk hava harekatını 14 Ağustos 1986’da gerçekleştirdi ve 10 uçak Sinad ve Haftanin’i bombaladı. Bugüne kadarki en büyük hava harekatı 28 Ocak 1994’te, Zeli kampına düzenlendi ve herakatta 50 uçak yer aldı. Ancak bu harekatın temel farklılığı, gündüz koşularında gerçekleşmiş olmasıydı. Çekiç Güç döneminde de az sayıda uçağın katıldığı hava saldırıları zaman zaman düzenlendi. Bu harekatlar da gündüz koşullarında yapıldı.

ABD ve İran engelleme yapmadı

Harekat hazırlıkları günler öncesinden başladı. 2003’ten bu yana Irak hava sahasını kontrolü altında tutan ABD, operasyona Türk savaş uçaklarına önleme yapmayarak katkı sağladı. Kandil Dağı’nda sınırı bulunan İran’ın da Türk uçaklarına önleme kalkışı yapmadığı öğrenildi.

Gece görüşü için Ay’ın konumu şart

Operasyonun günü ve saati belirlenirken, hava koşulları ve ayın konumu gibi faktörler dahi hesaplandı. Önceki gece ay “ilk dördün” konumundaydı ve gece görüş sistemleriyle hava harekatına imkan tanıyordu. Ankara’da oluşturulan askeri koordinasyon merkezi operasyon öncesinde ABD’li yetkilileri bilgilendirdi.

Harekatın provası Konya’da yapıldı

BaskInIn provası Haziran ayında Konya’da yapıldı. Anadolu Kartalı tatbikatında pilotlar ilk kez gece görüş gözlüğüyle atış gerçekleştirdiler. 2005 yılı sonunda gece görüş gözlüğü ile uçuş eğitimlerine başlayan Hava Kuvvetleri, 2008’den itibaren tüm F-16 ve F- 4’lerle bu sistemi yerleştirmeyi planlıyor. Gece görüş sistemleriyle atışı ilk olarak ABD pilotları, 1. Körfez Savaşı sırasında gerçekleştirdi. Bu tip operasyonlar açık hava koşullarında ve ay ışığında uygulanabiliyor.





Haberin Devamı