Gazete Vatan Logo

Uçak düşebilirdi!

Özel bir uçağın göstergeler için hayati önem taşıyan pitot tüplerinin kılıfının çıkarılmadığını gören harekat memuru, uçağın önüne geçip olası bir faciayı önledi

Uçak düşebilirdi!

Bursa Yenişehir Havalimanı’nda kalkış için hazırlık yapan özel uçağın ciddi aksaklığını fark eden harekat memuru Emine Danış (28), olası bir faciayı önledi. Evli ve bir çocuk annesi Danış, “Söz konusu uçağın kalkışı yaklaşık 2 saat gecikmişti. Yolcuları uçağa bindirdikten sonra kaptan hızlı şekilde uçağa bindi. Motoru çalıştırmadan önce pitot tüplerinde kılıf olduğunu fark ettim. Daha sonra kaptana kendimi göstermeye çalıştım ama beni fark etmedi. Bu sırada kaptan kuleden kalkış izni için çakar lambaları yaktı. Bunu görünce uçağa yaklaşarak pitotlardaki kılıfın birini çıkarıp tekrar uçağın önüne geçtim. Kaptan bu kez beni fark etti. Daha sonra aşağı inerek pitotlardaki kılıfları topladık. Tekrar son kontrolleri yaptıktan sonra uçak İspanya’ya hareket etti” dedi. Danış, “Pitot tüpleri uçağın havadaki hızını, göstergelerini etkiliyor. Bu tüplerin üzerindeki kılıfların kalkıştan önce çıkarılması gerekiyor. Aksi takdirde söz konusu göstergeler sağlıklı çalışmaz” diye konuştu.

Pitot tüplerinin önemi

Haberin Devamı

Pilota uçakla ilgili önemli verileri gönderen pitot tüpleri, uçak park halindeyken toz ve diğer etkenlere karşı kılıfla kapatılıyor. Uçuş esnasında ise bu kılıflar çıkarılıyor. Unutulması halinde verilen sıfır olarak görülüyor. 1996’da Birgen Havayolları’na ait bir Boeing 757’nin pitot tüplerinden biri bakım sırasında kapatılmadığından tıkanmış ve pilotları yanıltacak veriler aktarmıştı. Bu nedenle pilotlar yanılmış ve uçak Atlas Okyanusu’na düşmüştü.