Gazete Vatan Logo

Twitter yasağı AİHM’e taşındı

İstanbul Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Yaman Akdeniz ve Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Kerem Altıparmak TİB’in twitter’a koyduğu erişim engelleme kararı nedeniyle Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) başvurdu.

VATAN’a konuşan Prof. Akdeniz, AİHM’e tedbir talepli olarak yapılan başvururunnun yasağın bir an önce durdurulması amacını taşıdığını belirtti: “Bugüne kadar AİHM’in başına gelmemiş bir başvuru. Tedbir kararı örneğin sınırdışı edilip ülkesine gönderildiğinde hapse atılacak ya da idam edilecek kişilerle ilgili uygulanıyor. Bu gibi durumlarda AİHM 24 saat içinde kararı durdurabiliyor. Ancak tedbir talebiyle yapılacak başvurular için bir kısıtlama yok.”

‘48 saatte karar verin’ talebi

Yaman Akdeniz, başvurularını değerlendirmeyen Anayasa Mahkemesi’nden başka gidecek yer kalmadığı için AİHM’e başvurduklarını belirtiyor: “Biz AİHM’e etkin bir hukuk yolu yok diyoruz. Pazartesi sabah Anayasa Mahkemesi’ne yaptığımız başvuruda da bunu belirttik. AYM’den 48 saat içinde karar vermesini talep ettik ama vermediler ve süre doldu. Dolayısıyla tek çare Pazar günü seçimler olduğu ve iç hukuk yolu da tükendiği için kararı AİHM’e taşıdık. Önemli olan seçimlerden önce ifade özgürlüğünün en iyi kullanıldığı alanlardan biri olan Twitter’ın engellenmesinin durdurulmasıdır.”

Haberin Devamı