Gazete Vatan Logo

Twitter o hesabı dün askıya aldı!

Twitter, hükümetin kapatma kararına gerekçe gösterdiği Samsunlu C.K. adlı kadın adına açılan sahte hesabı askıya aldı.

Anadolu Ajansı twitter’ın TİB’in mahkeme kararıyla askıya alınmasını istediği hesapları kapatmaya başladığı haberini ‘flaş gelişme’ olarak geçti. Bu kapsamda twitter, Samsun’da C.K. adlı kadının ismi kullanılarak müstehcen içerikli yazı ve resimlere yer veren sahte hesabı askıya aldı. C.K’nın başvurusunu değerlendiren Samsun 2. Sulh Ceza Mahkemesi, ihlalin gerçekleştiği yayın, kısım ve bölümle sınırlı olarak içeriğe erişimin engellenmesine karar vermiş, kararı internet sağlayıcıları birliğine göndermek üzere TİB’e iletmişti. Dün de C.K’nın şikayetine konu hesap askıya alındı.



‘Rutin bir uygulama’

Ancak Bilişim Hukuku Uzmanı Av. Mehmet Ali Köksal, Samsun’da C.K. isimli kadının hesabının kaldırılmasının rutin bir işlem olduğuna işaret ederek “Özel hayatı ilgilendiren veya telif hakkı ihlali konularında twitter zaten direk o hesabı kapatıyor. Bunun için mahkeme kararı dahi aranmıyor. Direkt twitter’a başvurulursa bu işlem yapılıyor. Biz büro olarak daha dün, twitter’a başvurarak, 10 hesabı kapattırdık. Son 1.5 yılda 20-30 hesap kaldırttık” bilgisi verdi. Av. Köksal, Twitter’a erişim engelinin seçime kadar süreceği değerlendirmesi yaparak, “Twitter’ın burada bir taviz verdiğini düşünmüyorum. Zaten rutin yaptığı bir işlem bu. Bu durum seçime kadar devam edecek gibi görünüyor. Üstelik 25 Mart söylentileri var...” dedi.



Avukatları görüşmüştü

TİB’den yapılan açıklamada, twitter’ın Türk mahkemelerinin kararlarına uyarak hukuka aykırı içerikleri çıkardığı takdirde, tedbir amaçlı uygulanan erişimin engellenmesine son verileceği bildirilmişti. Twitter’ın avukatı Gönenç Gürkaynak da TİB yetkilileriyle erişimin engellenmesine ilişkin mahkeme kararlarıyla ilgili görüşmüştü.



Peki twitter açılır mı?

Twitter’ın bu uygulamasından sonra, erişime açılıp açılmayacağı merak konusu oldu. Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç da önceki akşam yaptığı açıklamada “Twitter şimdi mahkeme kararlarını uygularsa bizimkiler de onu açacaklar. Karşılıklı anlayış içinde belki bu akşamdan itibaren twitter açılmış olur. Kimse merak etmesin” demişti.



Bakan: olumlu adım

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, hesabın askıya alınmasını olumlu bir adım olarak değerlendirdi: “Twitter’ın hesapları askıya almasını olumlu bir adım olarak görüyorum. TİB ile twitter’ın karşılıklı görüşmelerinin devam etmesinde fayda olduğu kanaatindeyim. Türkiye’deki vatandaşlarımızın haklarını ve hukuklarını korumakla yükümlüyüz. Bu mağduriyetlerin kısa sürede giderileceğine inanıyorum. Hukuki zemine oturmuş bir sosyal medyanın ülkemize çok faydası olacağı kanaatindeyim.”



















Haberin Devamı