Gazete Vatan Logo

Twitter: Bu yasağın hukuki hiç bir dayanağı bulunmuyor

Türkiye’deki erişim engeli nedeniyle mahkemeye başvurduğunu açıklayan Twitter ‘Yargı kararı bize gelmedi yasağın hiç bir hukuki dayanağı yok’ dedi.

Twitter, dün Türkiye’deki erişim yasağıyla ilgili ilk resmi açıklamasını yaptı. Twitter’ın Genel Hukuk Danışmanı Vijaya Gadde tarafından Blog.twitter.com’dan yapılan açıklamada şunlar yer aldı:

“Türk hükümetinin Twitter’a giriengellemesinin üstünden 6 gün geçti. Bu süre boyunca Türk yetkilileriyle görüşme halindeydik. Onların endişelerini dinledik, platformumuzun ve prensiplerimizin nasıl işlediğine dair onları bilgilendirdik ve bu olayı çözmeye çalıştık. Bir süredir bağımsız Türk avukatlarıyla beraber bir başvuru metni üzerinde çalışıyorduk. Bugün (dün) de Türkiye’nin çeşitli yerlerindeki mahkemelere başvurarak bu yasağa itiraz ettik.”

‘Sözde hukuki dayanak’

Twitter’ın açıklamasında yasaklamaya dayanak olan mahkeme kararlarının kapatılmadan önce kendilerin ulaşmadığı da belirtildi: “Yasağa sözde hukuki dayanak olarak, 3 farklı mahkeme kararı ve bir savcının kararı gösteriliyor. Ancak bunların hiçbiri bize yasaktan önce bildirilmemişti. Bu 3 mahkeme kararından ikisi, bizim kendi kurallarımızı da çiğneyen içerikler hakkındaydı ve bu içerikler zaten kaldırıldı. Son mahkeme kararında ise, eski bir bakanı yolsuzluk yapmakla suçlayan bir hesabı kapatmamız isteniliyordu. Bu karar bizde endişe yaratıyor. Bu yüzden bugün kullanıcılarımız adına mahkemeye başvurarak, bu kararın geri alınmasını talep ettik. ”

’Hükümete bilgi vermedik’

Twitter’ın açıklamasında gizlilik politikasının altı özellikle çizildi: “Twitter yasaklandığı andan itibaren Türk hükümetine hiçbir hesap bilgisi, e-mail ve IP adresini vermedik. Bu kullanıcı gizliliği politikamızla da uyumludur. Twitter’ın yasaklanmasına dayanak olarak gösterilen pek çok açıklama olsa da, Türkiye’de hizmetimizin engellenmesi için hiçbir hukuki dayanak bulunmamaktadır. Bu orantısız ve hukuksuz idari uygulamaların, değişmesi sonucu, hükümetten Twitter’a ulaşımi sağlamasını bekliyoruz. Böylece vatandaşlar, bu hafta sonunda yapılacak seçimler öncesinde açık bir diyalog ortamına tekrar kavuşabilir.”

‘Oyyokhırsıza’ hesabı kapatıldı

Twitter, Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı’nın (TİB) mahkeme kararıyla askıya alınmasını istediği hesapları durdurmaya devam ediyor. Bu kapsamda “oyyokhirsiza” hesabının Türkiye erişimi engellendi. Hesaba girildiğinde “@oyyokhirsiza’s account has been withheld in Turkey (oyyokhirsiza’nın hesabı Türkiye’de durduruldu)” uyarısıyla karşılaşılıyor ve kullanıcının tüm twetlerinin yerine söz konusu yazı yer alıyor. Ayrıca “ACEMUSAKLARI” hesabında yer alan ve şikayet konusu olan içerikler de kaldırıldı. Twitter, yaptığı açıklamada, söz konusu hesapla ilgili olarak ülke gizlilik içeriği aracını kullandıklarını, bunu ilk kez Türkiye’de, bireyin güvenliğinin sağlaması için savcının talebine dayalı birkaç twett ile bağlantılı olarak uyguladıklarını belirtti. Açıklamada, “Engelleme sırasında, Türk hükümetine herhangi bir kullanıcının bilgileri verilmedi” denildi

Haberin Devamı