Gazete Vatan Logo

TÜSİAD: Kyoto AB için de gerekli

TÜSİAD, AB ile müzakere sürecinde olan Türkiye’nin birliğin tarafı olduğu Kyoto Protokolü’nü imzalaması gerektiğini açıkladı

Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD), Kyoto Protokolü’nün imzalanmasının 2012 sonrası süreçte yeni düzenin şekillendirilmesinde Türkiye’yi söz sahibi kılacağını belirtti.

TÜSİAD tarafından yapılan açıklamada, halihazırda AB ile müzakere sürecinde olan Türkiye’nin, AB’nin taraf ve lokomotifi olduğu Kyoto Protokolü’nü er ya da geç imzalaması gerekeceğine dikkat çekildi. Açıklamada, Kyoto Protokolü’ne taraf olan ülkelerin 2009 yılında başlayacak yeni sürecin şekillendirilmesine ilişkin çalışmalara başladığına işaret edildi.

“Kyoto Protokolü’ne taraf olmak, AB üyeliği için zorunlu bir adım olarak algılanmamalıdır” denilen açıklamada, “Sera gazı emisyonlarının uluslararası bir çaba ile azaltılması için sorumluluk ve vizyon sahibi bir ülke olarak Türkiye de kendine en uygun koşullarda ivedilikle taraf olmalıdır. Kamu ve özel sektörün tüm alt sektörlerinde detaylı salınım envanterinin çıkarılması gerekiyor” değerlendirmesi yapıldı.

TÜSİAD’dan yapılan açıklamada, “Sanayi, ulaşım ve enerji sektörlerinde çevreyle dost teknikler ve temiz teknoloji üretim birimleri kullanılarak çevresel ve ekonomik sürdürülebilirlik sağlanabilir. Bu yolla, rekabetçi avantaj ve hammadde verimliliği yaratılacaktır. Bu sayede üretim kalitesini yükselten Türkiye, düşük teknolojili üretim yapan ülkelere karşı da ciddi bir rekabet avantajı elde edebilecektir” denildi.

Haberin Devamı