Gazete Vatan Logo

Türkler Viyana’yı içeriden fethetti!

Avusturya’nın Hofburg Sarayı’nda her yıl yapılan geleneksel baloda bu yıl Türkiye ağırlandı. Sanat-çılarımız gösterileriyle Viyanalıları büyüledi

Viyana’daki Kahve Üreticileri Birliğinin bu yılki geleneksel balosu “Kaffee Alla Turca” sloganıyla tarihi Hofburg Sarayı’nda yapıldı. Kahveyi 1683 yılındaki 2. Viyana kuşatması sırasında Osmanlılardan öğrenen Viyanalı kahveciler, geleneksel baloda bu yıl kullandıkları “Kaffee Alla Turca” sloganına uygun olarak, balo salonunda açtıkları standları çikolatadan yapılmış “ay-yıldız, Topkapı sarayı ve yeniçeri maketi” gibi Türk motifleriyle süslediler ve balonun açılışında da Türkiye’den davet edilen sanatçılara yer verdiler.

İstiklal Marşı’yla başladı

Avusturya Macaristan İmparatorluğu’na ev sahipliği yapan tarihi Hofburg Sarayı’ndaki balonun açılışında özel vals eğitimi görmüş 150 genç çift dans etti. Çiftler salona girince önce İstiklal Marşı çalındı. Türkiye’nin Viyana Büyükelçisi Selim Yenel ile eşi ise geleneksel balo müziği eşliğinde salona “onur konukları” olarak davet edildi.

Türk Marşı’yla çıktılar

Viyanalı kahveciler balosunun en ilginç gösterisini Türkiye Devlet Opera ve Balesi üyeleri ile Ankara Üniversitesi Devlet Konservatuvarı öğrencilerinin yer aldığı “Hayal Dans Topluluğu” (Dream Dance Company) gerçekleştirdi. Sanatçılarımız, Wolfgang Amadeus Mozart’ın Mehter müziğinden esinlenerek bestelediği “Türk Marşı” eşliğinde sahneye çıktı.

Cephede bıraktığımız kahve meşhur oldu

VİyanalIlar, bugün büyük keyifle içtikleri kahveyi, 1683 yılında 2.Viyana kuşatması sırasında Osmanlılardan öğrendiler. Avusturya tarih kaynaklarına göre, Viyanalılar ilk kahveyi Merzifonlu Kara Mustafa komutasındaki Osmanlı kuvvetlerinin Viyana’yı 1683 yılında ikinci kez kuşattıkları dönemde tattılar. Avusturyalı tarihçilere göre, Osmanlı ve Avusturya cepheleri arasında tercümanlık yapan İstanbul kökenli Ermeni Georg Franz Kolschitzky, Osmanlı mevzilerini her ziyaret ettiğinde beraberinde bir miktar çekilmiş kahve getiriyordu. Polonya Kralı Jan Sobieski’nin 1683’te Avusturya’nın yardımına gelerek, Kara Mustafa komutasındaki Osmanlı kuvvetlerini geri püskürtmesi sonunda Osmanlılar mevzilerinde büyük miktarda çekirdek kahve bırakarak çekildiler.

Dönemin Avusturya imparatoru, savaş sırasında ülkeye büyük hizmetlerde bulunan Kolschitzky’e de Osmanlı mevzilerinde kalan ganimetten pay verilmesini emretti. Avusturyalı askerlerin, “Osmanlıların deve yemi” diyerek atmak istedikleri çekirdek kahveleri Kolschitzky aldı ve imparatordan kendisine “Cafehaus” (Kahvehane) açma ruhsatı verilmesini talep etti. 1683 yılında Viyana’da ilk kahvehane açma ruhsatı alan Kolschitzky, Osmanlı mevzilerinde ganimet olarak elde ettiği çekirdek kahvelerle Viyana’nın ve Avrupa’nın ilk Cafehaus’unu açtı. Kolschitzky, ilk açtığı cafehausda İstanbul’da gördüğü gibi, kahveyi bir bardak su ve metal şekerlik içinde, iki adet kesme şekerle ikram ettiği için hala birçok klasik Viyana kahvesinde bu servis şekli uygulanıyor.

Tatlılar DİVAN’dan

Balonun geceyarısı süprizi ise ünlü sanatçı Candan Erçetin’di. Sarayın Viyana diplomasi antlaşmasının imzalandığı ünlü salonda sahne alan Erçetin Türkçe parçalarıyla Viyanalıları çoşturdu. İstanbul’daki tarihi Cafe Divan da bu yılki baloya özel olarak davet edildi. Geniş bir alana kurulan açık büfede, bu yılki davetin tüm yiyecek ve içeceklerini üstlenen Divan, Viyanalı seçkin konuklara Türk tatlıları ve kahvesi ikram etti.

Haberin Devamı