Gazete Vatan Logo

Türkler sigarayı bırakır mi?

Reuters, Türkleri çözmüş! Ajansa göre katı yasak ve 5 bin YTL ceza tiryakileri bu kötü alışkanlıktan vazgeçiremeyecek...

TÜRKİYE’de Mayıs 2009’dan itibaren yürürlüğe girecek olan tüm kapalı alanlarda sigara içme yasağı, uluslararası basının gündeminden düşmüyor. Türkiye’deki sigara tartışmalarını masaya yatıran Reuters, sert cezalar içeren yasağın Türk tiryakileri alışkanlıklarından vazgeçiremeyeceğini yazdı. Ajansa göre, sigara karşıtları yasağın uygulamaya girmesiyle tütün tüketiminde yüzde 10’luk bir düşüş beklerken, hükümetin umudu bu yasak sayesinde Türkiye’nin AB içindeki imajını düzeltmek ve Batı ülkelerinde kullanılan “Türk gibi sigara içmek” deyimini tedavülden kaldırmak. Ancak ajansa göre, giderek muhafazakarlaşan orta sınıfın alkollü mekanlardan uzaklaşması nedeniyle müşteri kaybına tahammülü olmayan işletmeler, 5 bin YTL’lik cezalara rağmen sigara yasağını uygulamakta gönülsüz.

‘Sigara tek eğlencem’

Ankaralı restoran işletmecisi Cengiz Erdoğan “Tüm müşterilerimiz sigara içiyor. Bizim için sigarayı yasaklamak kepenkleri kapatmakla aynı” derken, günde üç paket bitiren sigara tiryakisi Mustafa Özkoç da yasağa isyan ediyor: “49 yaşındayım. 13 yaşında sigaraya başladım. Hükümet sigara fabrikalarını kapatsa bile, ben kendi sigaramı yapar yine içerim. Bu benim tek eğlencem. Yasak çıkınca da içmeye devam edeceğim. Zaten ceza ödeyecek param yok. Canımı mı alacaklar?” Ajansa konuşan Yeşilay Ankara Şube Başkanı Şemsettin Toprak da “Sigara Türkiye’ye terörden daha büyük zarar veriyor. Her yıl 117 bin insan sigaraya bağlı hastalıklardan ölüyor ve 2.5 buçuk milyar dolar kaybediliyor” dedi.

Marlboro’ya kızdılar

VATAN’ın ortaya çıkardığı, Philip Morris şirketinin yeni ürettiği ‘yoğun Marlboro’ yu Türkiye’de denemesinin de büyük tartışmalara neden olduğu yorumunu yapan ajans, kamuoyunun “kobay gibi kullanılmaktan” rahatsız olduğunu yazdı. Şirket sözcüsü Richard James ise “Bu ürünün içindeki nikotin ve katran miktarı Türk yasalarıyla uyumludur” dedi. Türkiye’nin dünyadaki sekizinci büyük sigara pazarı olduğunu belirten ajans, sigara tüketiminin yılda yaklaşık yüzde 1 arttığına dikkat çekti.

Haberin Devamı