Gazete Vatan Logo

Türkler’in Anadolu’daki en eski izleri netleşiyor!

Arhavi’deki arkeolog Oktay Hacıoğlu, bu kez yakın bir bölgedeki Savangin Mağarası’nda Ön Türklerin kullandığı ‘Tamga’ yazısı benzeri piktogram (resim yazı) buldu.

Türkler’in Anadolu’daki en eski izleri netleşiyor!

Arkeolog Oktay Hacıoğlu geçtiğimiz hafta VATAN’ın duyurduğu Türk tarihini değiştirecek bir keşfe imza atarak, Artvin Arhavi’deki 2 bin 600 metre rakımlı Demirkapı Yaylasında en erkeni 5 bin, en geç olanı 15 bin yıllık olabilecek Ön Türkler’in kullandığı resimlere benzeyen kaya resimleri keşfetmişti.

Aynı bölgede çalışmalarını yoğunlaştıran Hacıoğlu bu kez Artvin’in Yusufeli ilçesine bağlı Alanbaşı köyü Savangin mezrasında bulunan tarih öncesi (prehistorik) döneme ait doğal mağarada yine Ön Türklere ait olma ihtimali yüksek piktogram (sembollerle ifade edilen resim yazı) buldu.

VATAN’a konuşan Arkeolog Hacıoğlu, “Savangin Mağarası’nda bulunan bu yazının 2 bin, en geç 4 bin yıllık olduğunu düşünüyoruz.

Alfabeye geçiş

Bu piktogram yazıtın Ön Türkler tarafından runik alfabeye geçiş öncesinde kullanılan tamga (damga) yazısına çok benziyor. Mağara bir yaşam alanı. Buradan yaklaşık 15 km uzaklıktaki Demirkapı Yaylası ibadet alanıydı. Piktogramın dua içeren bir yazıt olduğunu tahmin ediyoruz. Büyük ihtimalle burada yaşayan toplum yılda bir ve iki kez Demirkapı Yaylası’na gidip dini inançlarına ait ritüelleri gerçekleştiriyordu” dedi.

Haberin Devamı

Türk izi belirginleşiyor

Arkeolog Oktay Hacıoğlu Savangin Mağarası’nda bulunan piktogram yazıtın, bazı önemli Azeri ve Türk tarihçilerin dile getirdiği milattan önceki dönemlerde Ön Türklerin, Orta Avrupa’ya göç güzergâhlarında bırakmış oldukları izlerin en önemlisi olan Tamga Yazıtları tezini doğrular nitelikte olduğunu belirtiyor. Hacıoğlu, bölgede Arkeolog, Türkolog, dil bilimci ve tarihçilerden oluşan uzman bir ekip tarafından bilimsel çalışmaların en kısa zamanda başlatılmasının zorunlu hale geldiğini ifade ediyor.