Gazete Vatan Logo

Türkiye’ye yatırımı, nadasa bıraktık

Dünyanın en küçük aracı seri üretim için gün sayıyor

PSA Grubu Markalar Direktörü ve Peugeot Başkanı Jean Marc Gales, Türkiye’ye yatırım planlarının bulunduğunu açıklayarak, “Sadece krizde sedan otomobil projesini beklemeye bıraktık. Türkiye, hâlâ Peugeot’nun yatırım dosyasında.

1 yıl içinde yatırım kararını açıklayacağız” dedi

Türk otomotiv sektörü, Frankfurt Otomobil Fuarı’nda hem gövde gösterisi yaptı hem de moral kazandı. Dünyanın en büyük otomotiv fuarlarından biri olan Frankfurt’ta yatırım sinyalleri devam ediyor. Fuarda sorularımızı yanıtlayan PSA Grubu Markalar Direktörü ve Peugeot Başkanı Jean Marc Gales, Dış Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı Zafer Çağlayan’ın Türkiye’ye 800 milyon euroluk yatırım yapmayı planlayan Peugeot’yu kastederek, “Krizin geçmesini bekliyor. Yeniden Türkiye’ye gelme konusunda kararlılar” açıklamasını doğruladı.

Türkiye yatırım dosyasında

Gales, Türkiye’de yatırımla ilgili olarak 6 ay önce söyledikleri her şeyin geçerliliğini koruduğunu belirterek, “Krizde bu projeyi nadasa, beklemeye bıraktık. Türkiye yatırımı, değerlendirme dosyası içerisinde yer almaya devam ediyor. 12 ay içinde kararımızı açıklayacağız” dedi. Küresel krize ilişkin çok iyimser olduklarını belirterek, “Yeni modellerimizle pazar payımızı yükselteceğiz. Bu yılın ilk 6 ayında yüzde 13.6 olan pazar payımızı yılın ikinci yarısında yüzde 14’e çıkartmayı hedefledik” diye konuştu.

Gales, stratejilerinde Türkiye’nin önemli bir rol oynadığını sözlerine ekledi. Gales, “Türkiye’de Peugeot’nun pazar payının artıyor. Hedeflerimize ulaşacağız” dedi.

Yeni bir sedan yaratılacak

Peugeot’nun ürün gamında eksik olan orta sınıfta bir sedan araç üretimi için çalışmalarının sürdüğünü kaydeden Gales, şunları kaydetti: “Bu aracın nerede üretileceğine ilişkin henüz karar vermedik. 2010’da üretim kararı verilecek, 12 ay içinde de hangi ülkede üretileceği belli olacak. Türkiye’de bu aracın üretilmesine yönelik herhangi bir iptal sözkonusu değil. Avrupa’da özellikle Türkiye ve İspanya’da sedan modeller büyük önem taşıyor. Bu üretim kararımızda etkili olacak. Bu aracın üretim kararı verilmesinin ardından satışa sunulması 3-4 yılı bulacak.”

Jean Marc Gales, pazar büyüklüğünün, lojistik olanakların ve hükümet tarafından verilen teşviklerin yatırım kararında etkili olduğunu belirterek, ’Kararınız Türkiye’de hükümetin 250 milyon TL ve üstü yatırım teşviğine yetişecek mi?’ sorusuna şu cevabı verdi:

“Bu bizim kararlarımızda önemli bir yer tutacak. Tabii ki hükümetle bulunduğumuz ülkede müzakereler sonucunda bir ortak nokta bulmaya çalışacağız. Sonuç olarak bu dosyayı tekrar ele alacağımız zaman her iki tarafın da karşılıklı çıkarlarını dikkate alarak görüşmelerimizi sürdüreceğiz. Türkiye yatırımı, değerlendirme dosyası içinde yer almaya devam ediyor.”

“Hyundai’nin i20 yatırımını Fransa’ya örnek gösterdim”

YatIrImIn Türkiye’ye gelmesi için 2 yıldır mücadele eden Peugeot Türkiye’nin Genel Müdürü Jean Pierre Vieux, “Yatırımın gelmesi için çok çalışıyorum. Burada yaşanan tüm gelişmeleri anında Fransa’ya aktarıyorum. Son olarak Hyundai’nin Türkiye’ye ilişkin i20 yatırımı kararını bildirdim” dedi. Renault’nun Türkiye’deki yatırımlarını büyütmesinin de Peugeot’nun kararında etkili olacağını söyleyen Vieux, şöyle devam etti: “Bu yatırımın Türkiye’de yapılması halinde Peugeot özellikle iç pazarda en büyük markalardan biri olacak. Türkiye’de üretilen bir sedan otomobile sahip olmak satışlarımızı en azından iki katı artırır.”

Dünyanın en küçük aracı seri üretim için gün sayıyor

2020 yılında satılan otomobillerin yüzde 5’inin elektrikli olacağını belirten Jean Marc Gales, bu yönde birçok çalışmaları olduğunu aktardı. Gales, “İlk kez sergilenen Mitsubishi ile ortaklaşa geliştirilen 3.5 metrelik iOn modeli şehir içi kullanıma yönelik olacak. Bu aracı pazara sunan ilk Fransız üretici olacağız. Bunun yanı sıra yine ilk kez tanıtılan konsept “bb1” üzerinde çalışıyoruz. Araç, farklı ülkelerde yollarda deneniyor. Eğer ekonomik olursa, 2 yıl içinde seri üretime geçeriz. “bb1”, 2.5 metrelik uzunluğuyla dünyanın en küçük 4 kişilik aracı olacak” dedi.

Haberin Devamı