Gazete Vatan Logo

Türkiye ve KKTC'den önemli adım!

Türkiye ile KKTC, "Kıta Sahanlığı" anlaşmasını New York'ta imzaladı

Türkiye ve KKTC'den önemli adım!

Kıbrıs Rum kesiminin Doğu Akdeniz'de doğalgaz aramak için sondaj çalışmalarına başlamasının ardından harekete geçen Türkiye ve KKTC düğmeye bastı.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu Kıta Sahanlığı Anlaşması'nı imzaladı.

BM Genel Kurulu toplantıları için New York'ta bulunan Erdoğan ve Eroğlu tarafından imzalanan anlaşma, Türkiye ve KKTC'nin bölgede petrol ve doğalgaz arama faaliyetlerini beraber yürütmelerine olanak sağlayacak.

Ağırlıklı olarak İskenderun Körfezi’ndeki arama çalışması için Norveç'in CGGV şirketinden 20 milyon dolara kiralanan gemi, bu anlaşmayla, Ada çevresindeki aramalar için görevlendirildi.



Norveç gemisi bölgede 2 ve 3 boyutlu sismik araştırmalar yapacak. Türkiye Petroler AO'nun Akdeniz'de 9 sahada arama ruhsatı, bir sahada ise ruhsat başvurusu olduğu belirtiliyor.

Rum tarafından bugün yapılan açıklamada, Güney Kıbrıs adına Doğu Akdeniz'de doğalgaz arayan ABD'li şirket Noble Energy'nin, deneme sondajlarının ilk aşamasını tamamladığı ifade edilmişti.

Türkiye ve KKTCden önemli adım

ERDOĞAN'DAN AÇIKLAMA

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Rum yönetimi, geçmişte ara verdiği petrol ve doğalgaz arama çalışmalarını yeniden başlatmış, sözde 12. ruhsat sahasına bir sondaj platformu intikal ettirerek, 19 Eylül 2011 tarihinde doğalgaz sondaj çalışmalarına başlamıştır. Rumların bu sorumsuz, tahrikkar ve tek yanlı adımını protesto ediyoruz" dedi.

Başbakan Erdoğan ile KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Türkevi’nde bir araya geldi. Görüşmenin ardından Erdoğan ve Eroğlu, Türkiye ile KKTC Arasında Kıta Sahanlığı Sınırlandırma Anlaşması’na imza koydu. Başbakan Erdoğan, imzaların atılmasının ardından, "Günün anısına bu kalemi Sayın Cumhurbaşkanı’na hediye ediyorum. Aynı şekilde Sayın Eroğlu’nun kalemini günün anısına ben saklıyorum" dedi.

Erdoğan, imza töreninin ardından yaptığı açıklamada, Kıbrıs Rum tarafının, 2003 yılından bu yana, Ada’daki tek yönetimmiş gibi, Ada’nın tümü adına Doğu Akdeniz’de deniz yetki alanlarını sınırlandırma anlaşmaları yaptığını söyledi.

Başbakan Erdoğan, şöyle konuştu:

"Rumlar bununla da yetinmemiş, Ada’nın güneyinde petrol ve doğalgaz ruhsat sahalarını belirlemiş, buralara uluslararası petrol firmalarını davet etmiş, onlara araştırmalar yaptırmıştır.

Bu oldu bittilerin, Kıbrıs Türklerinin eşit hak ve çıkarlarını ihlal ettiğine, Birleşmiş Milletler kapsamlı çözüm görüşmelerinin ruhuna ve lafzına aykırı olduğuna ve bölgede gerginliğe sebebiyet verdiğine en başından beri uluslararası toplumun dikkatini çekmiştik.

Bu konuların, Kıbrıs meselesine bulunacak kapsamlı çözüm sonrasına bırakılması gerektiğini, Ada’daki iki tarafın da Ada’nın doğal kaynaklarından eşit temelde ve birlikte faydalanması icap ettiğini, zira iki tarafın da bu doğal kaynaklar üzerinde meşru hakları bulunduğunu söylemiştik."

KIBRIS RUM YÖNETİMİNE TEPKİ

Bu çerçevede, ilgili aktörlerden ve uluslararası toplumdan, Rum tarafını bu maceracı tutumlarından vazgeçirmelerini istediklerini belirten Başbakan Erdoğan, sayısız kere sağduyu çağrısında bulunduklarını ve Ada’da kapsamlı çözüm bulunması perspektifine zarar verecek girişimlerden kaçınılmasının önemine dikkat çektiklerini söyledi.Erdoğan, şöyle devam etti:

"2003 yılından bu yana ikili düzeyde ve uluslararası platformlarda KKTC ile birlikte önemle vurguladığımız bu görüşlerimizi ve ikazlarımıza rağmen Rum yönetimi, geçmişte ara verdiği petrol ve doğalgaz arama çalışmalarını yeniden
başlatmış, sözde 12. ruhsat sahasına bir sondaj platformu intikal ettirerek, 19 Eylül 2011 tarihinde doğalgaz sondaj çalışmalarına başlamıştır. Rumların bu sorumsuz, tahrikkar ve tek yanlı adımını protesto ediyoruz. Bu adım, BM müzakerelerinde kritik ve belirleyici bir aşamaya geldiği bir dönemde atılmış olup, Rum tarafının Kıbrıs Türklerinin eşit hak ve çıkarlarını hiçe saydığını, Kıbrıs Türkleri ile ortak bir gelecek paylaşmak istemediğini ve böylece kapsamlı
çözüme hazır olmadığını göstermektedir."

KKTC CUMHURBAŞKANI'NDAN AÇIKLAMA

KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, "Türkiye ile imzaladığımız bu anlaşma, Rum muhataplarımızı (petrol ve doğal gaz arama) bu davranışlarından vazgeçirmeye yönelik önleyici bir tedbir niteliğindedir" dedi.

Türkiye ile KKTC arasında New York’ta Kıta Sahanlığı Sınırlandırma Anlaşması imzalandı.

KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile anlaşmayı Türkevi’nde alkışlarla imzalamalarının ardından yaptığı açıklamada, Rum
tarafının 2003 yılından bu yana Kıbrıs adasının deniz alanlarındaki zenginlikleri, tek yanlı ve hukuka aykırı bir biçimde düzenleme ve işletme faaliyetlerine giriştiğini belirtti.

Rum tarafının tek yanlı olarak antlaşmalar yaptığını ve ruhsatlar verdiğini belirten Eroğlu, "Bunun ileriye götürülmemesi için pekçok kez Rum tarafını ikaz ettik. Bundan kısa süre önce müzakere masasında ’gelin, bu çalışmaları erteleyin’ dedik. Maalesef Rum tarafı Genel Sekretere verilen söze rağmen, müzakerelere rağmen, müzakerelere yoğunlaşmak yerine bu gibi hususlarla ortamı germeyi tercih etmiştir. Üstelik bu çalışmaları askıya alma önerimi de reddetmiştir" diye konuştu.

Eroğlu açıklamasında, "Bugün Türkiye Cumhuriyeti ile imzalamış olduğumuz bu antlaşma Rum muhataplarımızı bu davranışlarından vazgeçirmeye yönelik önleyici bir tedbir niteliğindedir" dedi.

Eroğlu, Kıbrıs’ın etrafındaki tüm zenginliklerin hem Kıbrıslı Türkler’e, hem de Kıbrıslı Rumlar’a ait olduğunu belirterek "Bu konulardaki antlaşmaların ve ruhsatların sadece Kıbrıslı Rumlar’ın iradesiyle verilmesini kabul etmek Kıbrıslı Türkler’e yapılabilecek en önemli haksızlıktır" dedi.

KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile anlaşmayı Türkevi’nde alkışlarla imzalamalarının ardından yaptığı açıklamada, şöyle konuştu:

"Geçmişte de defalarca söylediğimiz üzere herkesin kabul ettiği ve sorgulamadığı bir husus vardır, bu da adanın etrafındaki tüm zenginliklerin hem Kıbrıslı Türkler’e hem de Kıbrıslı Rumlar’a ait olduğu gerçeğidir. Bir yandan bu zenginlikler Kıbrıslı Rumlar yanında Kıbrıslı Türkler’e de aittir derken, diğer yandan bu konulardaki antlaşmaların ve ruhsatların sadece Kıbrıslı Rumlar’ın iradesiyle verilmesini kabul etmek Kıbrıslı Türkler’e yapılabilecek en önemli haksızlıktır. Rum tarafının bu davranışlarını tolere eden herkesin çözümsüzlüğe çanak tuttuklarını ve sürece yardımcı olmadıklarını bilmeleri gerekir" dedi.

Kapsamlı çözüm müzakerelerinin başarıyla sonuçlanmasını ve çözümü gerçekten isteyenlerin, Rum tarafının bu davranışlarını sona erdirecek caydırıcı bir tutum içerisine girmeleri gerektiğini belirten Eroğlu, "Rum tarafının bu çalışmaları tek yanlı olarak yapmasına ve Kıbrıslı Türkler’in haklarını gasp etmesine müsaade edenler Kıbrıs’ta çözümü zorlaştırdıklarını bilmelidirler" dedi.

Eroğlu, "Biz buradan bu çalışmalara çözüme ulaşıncaya dek son verilmesi çağrısında bulunuyoruz, bir başka ifadeyle çözümsüzlük politikalarına ortak olmayınız çağrısı yapıyoruz. Biz Kıbrıslı Türkler’in adanın tamamında var olan ve herkesin de açıkça kabul ettiği haklarıyla ilgili olarak oldu-bittilere izin vermeyeceğimizi söylüyoruz" diye konuştu.

Eroğlu, "Umudumuz en azından bu noktadan sonra Rum tarafının aklı selim bir davranış içerisine girerek bu eylemlerini sona erdirmesidir. Uluslararası aktörlerden de beklentimiz Rum tarafını bu yönde teşvik etmeleridir, aklın yolu bunu gerektirir" dedi.

İmza törenine KKTC tarafından, KKTC Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Osman Ertuğ, KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’nun Özel Temsilcisi Kudret Özersay, KKTC’nin New York Temsilcisi Büyükelçi Hilmi Akil, KKTC Cumhurbaşkanının kızı Aslı Eroğlu ve müzakere heyetinden ikinci katip Güneş Onar da katıldı.

Türkiye ile KKTC arasında imzalanan Kıta Sahanlığını Sınırlandırma Anlaşmasının TBMM ve KKTC Cumhuriyet Meclisi tarafından onaylanması gerekiyor.

Haberin Devamı