Gazete Vatan Logo

Türkiye pazarı ve faaliyetleri!

Kesa, kâr etmediğimiz için bize baskı yapmıyor Türkiye’den memnun...

Türkiye’de kâra geçemedikleri için bağlı oldukları İngiliz Kesa’dan baskı görmediklerini söyleyen Darty Türkiye CEO’su Nedim Esgin, aksine merkezin Türkiye’deki faaliyetlerden çok memnun olduğunu vurguladı.

28 mağazaya ulaştıklarını, bunun da 100-120 milyon liralık yatırım anlamına geldiğini kaydeden Esgin, “Ciroda İtalya ve İspanya’yı geçtik. Ortaklarımız memnun. Türkiye, grup içinde çok başarılı olarak nitelendiriliyor” dedi.

Darty Türkiye’nin CEO’su Nedim Esgin, Türkiye’de kâra geçemedikleri için bağlı oldukları Kesa Electricals’den herhangi bir baskı görmediklerini, aksine merkezin Türkiye’deki faaliyetlerden çok memnun olduğunu söyledi. Şu anda 28 mağazaya ulaştıklarını, bunun da 100-120 milyon liralık bir yatırım anlamına geldiğini kaydeden Nedim Esgin, “Darty Türkiye olarak ciroda İtalya ve İspanya’yı geçtik. Ortaklarımız memnun. Türkiye’de büyüme potansiyeli var ve grup içinde çok başarılı olarak nitelendiriliyor. Kâr edemediğimiz için bize baskı yapmıyorlar. Ayda bir hesap alan bir ortağımız yok. Günü zaten beraber yaşıyoruz. Bugüne kadar sadece 3 mağaza kapattık. Ancak, kapattığımız mağazaların yerine daha iyi gördüğümüz lokasyonda açılışlar yaptık. Böylece yılda 5 mağaza açma tempomuzu düşürmedik” dedi.

Hepimiz dikkatli olacağız

Yıl sonuna başa baş rakamlarla gelme öngörülerinin tutmayacağını ancak bunun sadece kendilerine özgü bir durum olmadığını vurgulayan Esgin, şöyle devam etti: “Biliyorum ki rakiplerimizde aynı hesapları yapıyor. Bu yıl hepimiz daha dikkatli olacağız. Bu yıl kampanyalar da eskisi gibi şiddetli kampanyalar olmayacak. Kiralar eskisi gibi uçmayacak. Rakiplerim de ben de artık yüksek kiralar vermiyoruz. Normalde biz kiralık yer peşinde koşardık, şimdi mülk sahipleri bize geliyor. Hatta ‘Sadece mal koyun yeter’ diyenler var. Ama artık hesapsız kitapsız yer açmayacağız. Rakiplerimiz de bu anlamda bizden daha iyi veya daha kötü değil. Bizim 28 mağazamızın 4-5 tanesi beklediğimizin altında, 4-5’i beklediğimizin çok üstünde geri kalanlar ise normal ciro yapıyor. Bu tüm rakiplerimizde aynı... Önümüzdeki dönemde verimsizler kesilecek:”

Esgin, sektörde kâr edilmediği için konsolidasyon olacağına ilişkin yorumlara ise katılmadı. Esgin, “Konsolidasyon olacağını sanmıyorum. Kimse ‘Çıkayım’ demez. Sadece artık hesapsız kitapsız olunmayacak. BestBuy ölü doğan bir bebekti. Türkiye’den çıkmasının nedeni pazar değildi. Proje başsız kaldı, Amerika’da sorunlar yaşandı. Media Markt veya Electro World’ün de kolay kolay pazardan çıkacağını sanmıyorum” diye konuştu.

Kişi başına sepet Fransa’da 109 euro, Türkiye’de 53 euro

NEDİM Esgin’le birlikte zincirin Fransa’daki en fazla ciro yapan mağazasında Pazarlama Direktörü Valerie Hellin ve Mağaza Müdürü Philippe Vandamme ile buluştuk. Philippe Vandamme, 40 milyon euro yıllık ciroları, müşteri başına sepet büyüklüklerinin ise 109 euro olduğunu anlattı. Esgin’in verdiği bilgiye göre Türkiye’deki bu rakam 120 lira civarında (53 euro).

Mühendisler tamiri çağrı merkezinde online yapıyor!

DARTY Türkiye’nin CEO’su Nedim Esgin’le birlikte şirketin Paris’teki önemli çağrı merkezlerinden birine gittik. Darty’nin iddialı servis hizmetlerini yöneten Jean-Luc Douarin’le birlikte bizi karşılayan çağrı merkezinin direktörü Jean-Yves Prigent, merkezle ilgili şu bilgileri verdi:

“Darty’nin Fransa’da 6 depo ve tamir merkezi, 40 satış sonrası servis merkezi, 64 dağıtım deposu ve 6 çağrı merkezi var. Elektronik ev aletleriyle ilgili yılda 2.3 milyon sorunun çözümünü sağlıyoruz. Bunların 600 bini online veya telefonda çözüyoruz. Çağrı merkezinde 1.900 kişi çalışıyor. Bunların 1.300’ü mühendis. Darty’nin çağrı merkezleri ve servis merkezlerinin çalışmalarını Kaidara adını verdiğimiz bir veri tabanı ile geliştirmemizi sağladı. Bugüne kadar kayıtlarımıza giren 48 bin sorun var. Bunların çözümü için 100 bin sayfalık teknik doküman oluşturduk. Müşteri çağrı merkezimizi arayıp ürünün modelini söylediğinde telefondaki mühendis arkakadaşımız hemen o ürünün 3 boyutlu görüntüsünü ekrana yansıtıyor. Ürünün her noktasını gördüğü çin öncelikle müşteriyi yönlendirerek sorunu telefonda çözmeye çalışıyor. Elektronik cihazların tamir şemalarına kadar her türlü görüntü elimizde var.” Nedim Esgin’e Türkiye’ye bu sistemi getirip getirmeyeceklerini sorduk: “Aslında merkezimiz sistemin Türkiye’ye gelmesini istiyor. Ama üreticilerin servis ağları devrede olduğu için bize pek açık kapı kalmıyor.”

Haberin Devamı