Gazete Vatan Logo

Türkiye’nin yüz akları!

TUBİTAK Ödülleri Çankaya Köşkü’nde sahiplerini buldu

Türkiye’nin yüz akları!

-Prof. Dr. Özçelik, ABD’deki Stanford Ünversitesi’nde çalışmalarıyla heykeli dikilen 22 bilim insanından biri oldu.

Lösemi genini buldu heykeli dikildi


Sağlık bilimlerinde ödül sahibi Bilkent Üniversitesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Özçelik, 1998’de çocuklarda lösemiye neden olan ailesel genlerden ilkinin bulunması konusundaki çalışmasıyla genetiğin önemli keşiflerinden birine de imza attı. Kırk genin insan ve fare kromozomlarındaki lokuslarını belirleyen ve Türkiye’nin ilk babalık testini yapan Özçelik’in en son ve henüz yayımlanmayan araştırması, Adana’daki Üner Tan Sendromlu aileyi hasta eden geni tayin etmek oldu. Özçelik, ABD’de çalıştığı yıllarda danışmanı Prof. Dr. Uta Francke ile yaptığı çalışmaları sebebiyle geçen Mayısta Stanford Üniversitesi’nde kampüs girişine 22 bilim insanının tıp tarihine geçen çalışmalarını anlatan granit heykel dizisine onunda da heykeli dikildi.



-Prof. Dr. Özkaya da kanserin nasıl oluştuğu üzerine çalışmalarıyla bilim çevrelerinde saygın bir yer edindi.



Tıp fakülteleri çalışmasının peşinde


TÜBİTAK Mühendislik Bilim Ödülü’ne layık görülen Koç Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Z. Özlem Keskin Özkaya da bu alanda ödül alan ikinci kadın araştırmacı. Özkaya, hücrede protein-protein etkileşimlerini araştırarak hastalıkların nedenlerini bulmaya çalıştıklarını bildirdi. Kansere götüren hücre bozulmalarını araştırdıklarını ifade eden Özkaya, bu sırada ABD Ulusal Sağlık Enstitüsü ve ABD Biyoteknoloji Enstitüsü ve Kanser Enstitüsü’nde görev yaptığını anlattı. Hastalıklarda bir proteinin başka proteinle nasıl etkileşeceği konusunda bir algoritma yazdıklarını ve bu çalışmana 3 bin civarında atıf aldığını dile getirdi. Özkaya, ”Dünya genelinde tıp ve fen fakültelerinden bu algoritmayı kullanmak isteyen çok sayıda bilim adamı başvuruyor” dedi.

- Prof. Dr. Öniş, Türkiye’deki ekonomi-politika etkileşimi araştırması sonuçlarını dünya literatürüne kazandırdı



Ekonomi-politikada dünya çapında isim


Koç Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şakir Ziya Öniş de Koç Üniversitesi’nde uluslararası politik ekonomi profesörü, Küreselleşme ve Demokratik Yönetişim Merkezi (GLODEM) başkanı olarak görev yapıyor. Koç Üniversitesi Sosyal ve Beşeri Bilimler Enstitüsü Direktörlüğü görevinden yeni ayrılan Öniş, daha önce Boğaziçi Üniversitesi Ekonomi Bölümünde öğretim üyesi olarak görev aldı. Prof. Dr. Öniş, Türkiye’deki ekonomi-politika etkileşimini diğer ülkelerdeki ekonomi-politika etkileşimi ile karşılaştırmalı bir şekilde inceleyerek elde ettiği yeni ve orijinal verilerle uluslararası literatüre önemli katkılar sağlayan uluslararası düzeyde üstün nitelikli çalışmaları nedeniyle Bilim Ödülü aldı.

Haberin Devamı