Gazete Vatan Logo

Türkiye’nin ilk sniper’i çalındı!

Türkiye’nin ilk keskin nişancı tüfeği olan ve bin metreye nokta atış yapabilen Bora 12, Paris’teki fuarında çalındı...

Türkiye’nin ilk sniper’i çalındı!

Türk Silahlı Kuvvetleri’ndeki silahların millileştirilmesi projesi kapsamında, Makina Kimya Endüstrisi tarafından hem piyade hem de keskin nişancı tüfekleri üretildi. Deneme aşamaları tamamlanan silahlar uluslararası fuarlar da boy göstermeye başladı. Ancak geçtiğimiz günlerde Fransa’da yaşanan bir olay, Makina Kimya Enstisüsü’nde (MKE) krize neden oldu. Çünkü tamemen yerli üretim olan ve MKE’nin ilk yerli patent ürünü ünvanını taşıyan keskin nişancı silahı Bora 12, Paris’teki ‘Eurosatory’ fuarındaki özel ve kilitli standından çalındı.

Teknoloji hırsızlığı mı?

Paris’te 18-20 Haziran tarihleri arasında gerçekleşen ve Türkiye’den 11 irmanın katıldığı fuarda, bin metreye nokta atış yapabilen Bora 12 özel ve güvenlikli bir standda sergileniyordu. Ancak hırsızlar ‘alyen’ adı verilen özel bir anahtar kullanarak Bora 12’yi özel standından çalmayı başardı. MKE yetkilileri bu duruma şaşırırken, çalan hırsız ya da hırsızların silahı kullanamayacağını çünkü tüfeğin ateşme piminin üzerinde olmayacağını söyledi. Yetkililer ise olayın ya teknoloji hırsızlığını olduğunu ya da adi hırsız olduğunu belirtiyor. Paris polisi ise hırsızlık olayını araştırıyor.

Haberin Devamı

Bora 12’nin özellikleri

7,62 mm çapında 1.200 metre etki mesafesine sahip keskin nişancı tüfeği olan Bora 12, bin metreye nokta atışı yapabiliyor. Yüzde 100 Türk yapımı olan Bora 12, 1.2M uzunluğunda ve 6 kilo ağırlığında. Jandarma Timleri silahı aktif olarak kullanıyor. Bora12, Pakistan’da atış yarışmasının galibi olmuştu.