Gazete Vatan Logo

Türkiye'nin doğalgaz ihtiyacı için yeni rotası Kuzey Irak

Türkiye'nin doğalgaz ihtiyacı için yeni rotası Kuzey Irak

Rusya gazına alternatif arayışları devam ediyor. Katar ve Azeri gazlarının yetersiz kalması üzerine hükümet rotayı Kuzey Irak'a çevirdi. Hedef bir yıl içinde gaz getirmek.

Rusya'nın Türkiye'ye karşı her geçen gün yaptırımlarını arttırması, enerji yönetimini alternatif arayışına itti. Katar ve Azerbaycan başta olmak üzere diğer ülkelerle yapılacak ek anlaşmalar doğalgaz talebini karşılamaya yetmiyor.

YENİ ANLAŞMALAR YOLDA

Hükümet, yeni rota olarak yönünü Kuzey Irak'a çevirdi. Kuzey Irak'tan bir yıl içerisinde doğalgaz getirilmesi planlanıyor. Enerji yönetimi, doğalgaz ithal edilen diğer ülkelerden miktarları artırmak için görüşmeler yapı-yor. Katar'la sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) konusunda yeni anlaşma yapıldı. Azerbaycan, İran, Cezayir ve Nijerya gibi ülkelerden temin edilen doğalgaz ve sıvılaştırılmış doğalgazın miktarının artırılması için görüşmeler sürüyor. Katar gibi diğer ülkelerle de ek anlaşmalar yapılması bekleniyor.

ÖNE ÇEKİLECEK

Türkiye Kuzey Irak'taki petrol ve doğalgaz arama alanında iki yıl içerisinde yaklaşık 1,5 milyar dolarlık yatırım gerçekleştirdi. Kuzey Irak gazını Türkiye'ye taşıyacak yatırımların 2018'de bitmesi planlanıyor. Hükümet bu süreyi 2016 sonuna çekebilmek için girişimlere başladı.

Haberin Devamı

ANLAŞMA KÜRT YÖNETİMİ İLE YAPILDI

TPAO, Kuzey Irak'ta petrol ve doğalgaz arama için lisans aldı. Petrol ve doğalgaz anlaşması Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi ile yapıldı. TPAO Şoman, Hindren ile güneydoğudaki Arbat bloklarında çıkaracağı petrolde yüzde 80 hisse sahibi olacak. Pulkana, Jebel Kand ve Halakan çıkaracağı petrol ve doğalgazdan da yüzde 40 pay alacak.