Gazete Vatan Logo

Türkiye’nin devleri sanatta yarışıyor

İngiliz Guardian Gazetesi, “Haliç’in Türk devleri sanatta da yarışıyor” yorumunu yaptı

İngiliz Guardian Gazetesi, Koç, Sabancı ve Eczacıbaşı gibi Türk iş dünyasının önde gelen kuruluşlarının sanat merakına yer verdiği haberde, “Haliç’in Türk devleri sanatta da yarışıyor” yorumunu yaptı.

İNGİLİZ Guardian Gazetesi, aralarında Koç, Sabancı ve Eczacıbaşı’nın da bulunduğu Türkiye’nin en zengin ailelerinin sanat merakını sütunlarına taşıyarak, “Haliç’in Türk devleri sanatta da yarışıyor” değerlendirmesini yaptı. Haberde son yıllarda yükselen Türk sanatının gelişiminde büyük katkısı olan ailelerin birbiri ardına müze ve sanat galerisi açtığı belirtildi. Eczacıbaşı Ailesi’nin Karaköy’de açtığı İstanbul Modern’in Türkiye’nin ünlü aileleri arasındaki müze savaşı fitili ateşlediği yazılırken Picasso ve Dali eserlerini Türk sanatseverlerle buluşturan Sabancı Ailesi’nin bir dönem ikametgahı olarak kullandığı ancak Sakıp Sabancı’nın Sabancı Üniversitesi’ne tahsis ettiği Sabancı Müzesi’nden, Borusan ile Garanti Sanat Galerileri’nden de övgüyle söz edildi. Koç Ailesi’nin, Suna Kıraç’ın kurduğu Pera Müzesi ile rekabete dahil olduğu belirtilirken Ömer Koç için “16’ncı yüzyıl Floransa’sının gurur duyabileceği bir figür” denildi. Haberde devletin neredeyse hiç katkı yapmadığı İstanbul Bienali’ne Koç Ailesi’nin her yıl yüksek miktarlarda para yatırdığına da dikkat çekildi. Ülker ailesi adına Murat Ülker’in de sanata ilgi gösterdiği ve yakın zamanda çağdaş sanatçılardan Fahrelnissa Zeid’in bir eserini yüksek bir meblağ ödeyerek satın aldığı belirtildi.

İstanbul Modern

Eczacıbaşı Ailesi’nin öncülüğünde ve İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından kurulan müze, kapılarını 2004’te açtı. Türkiye’nin ilk modern sanat müzesi olan ve Karaköy Limanı’nda hayata geçirilen müze, Avrupa Müzeler Forumu’nda yenilikçi bakış açısı nedeniyle ‘özel ödül’ de aldı. Modern sanat müzesi, son olarak ünlü tasarımcı Hüseyin Çağlayan’ın sergisine evsahipliği yapıyor.

Sabancı Müzesi

Zengin bir hat ve resim koleksiyonunu bünyesinde barındıran, birçok ünlü sanatçının eserlerine evsahipliği yapan Sabancı Müzesi, merhum Sakıp Sabancı tarafından Sabancı Üniversitesi’ne tahsis edilmişti. Modern bir galerinin eklenmesiyle müze 2002 yılında ziyaret açılırken ‘Picasso İstanbul’da ve ‘Heykelin Büyük Ustası Rodin İstanbul’da gibi sergilere de evsahipliği yaptı.

RAHMİ M.KOÇ MÜZESİ

Haliç kıyısında açılan Rahmi M.Koç Müzesi ulaşım, endüstri ve iletişim tarihine adanmış ilk önemli müze olarak anılıyor. Müze, endüstriyel arkeolojinin önde gelen örneklerinden olan binalar içinde yer alan koleksiyonu gramofon iğnesinden gerçek boyutlarda gemilere ve uçaklara kadar uzanan binlerce objeyi içeriyor. Müzede, antika bir otomobile binme, uçağın kokpitine girme, bilimsel deneyler yapma gibi deneyimler yaşamak da mümkün...

Haberin Devamı