Gazete Vatan Logo

Türkiye kovboya karşılığını verir

“ABD Patriotları bize satma garantisi verebiliyor mu? F-35’te her gün ciddi tehditler. Artık tehdit dilini bırakmak lazım. F-35’in ortağıyız. ‘Ben istedim, Türkiye çıkar.’ Bu yanlıştır. Kovboy filminde olduğu gibi ‘Ben istediğimi yaparım’ derse o zaman bunun bir karşılığı da olur. Türkiye, ABD’nin eyaleti değildir”

Türkiye kovboya  karşılığını verir

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, resmi ziyaret için gittiği Litvanya’da meslektaşı Linas Linkevicius ile görüştü. Baş başa görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenlendi. Çavuşoğlu, şu mesajları verdi…

ABD HEYETİ ÖNEMLİ: (ABD Kongresinden bir heyetin Türkiye’deki temasları) Kongre üyelerinin Türkiye’ye gelmesi önemli. Çünkü ABD’de farklı kurumlar var. Farklı pozisyonlar, farklı düşünceler var. Tam bir karmaşa var. Türkiye’nin önemini bilen ve Türkiye ile ABD arasındaki ilişkilerin daha da güçlenmesi için Kongre üyeleri de var. Tabii FETÖ yüzünden zehirlenen, FETÖ’nün zehirlediği gruplar da var.

TEHDİT DİLİ BIRAKILMALI: Artık ilişkileri geliştirmek için tehdit dilini bir tarafa bırakmak lazım. Ya da normalleştirmek için kabul edilemez şartlar da koymamak lazım.

ABD BİZE SATMADI: Türkiye’nin acil olarak hava savunma sistemine ihtiyacı var. Bu hava savunma sistemini başta ABD olmak üzere müttefiklerinden almak istedik. Fakat bu ülkeler bize satamadı ya da satmak istemedi. Benim de acil ihtiyacım var. Dolayısıyla bir yerden almak durumundayım. Şu anda Türkiye’nin acil ihtiyacını karşılayacak bir müttefiki yok.

Haberin Devamı

ABD GARANTİ VEREMİYOR: ABD Patriotları şu anda bize satma garantisi verebiliyor mu? F-35’te bile her gün ciddi tehditler, ‘yok Kongre’den geçmez, yok şu olmaz bu olmaz’ hep böyle şartlar koymaya çalışıyorlar. Ama benim hava savunmamı korumam lazım. Bu benim güvenliğim için elzem. Herkeste füze var. Bu füzelere karşılık kendi ülkemi savunacak sistemi almak durumundayım. Bu benim için tercih değil, bir zorunluluk. Bunu anlamaları gerekiyor.

KARŞILIĞI OLUR: F-35’in ortağıyız zaten. Ortak üretim yapıyoruz. Bazı parçalar Türkiye’de üretiliyor. Bu çok taraflı bir projedir. Türkiye de bunun bir parçasıdır. ‘Ben istedim, Türkiye çıkar.’ Bu yaklaşım yanlıştır. Kovboy filminde olduğu gibi ‘Ben istediğimi yaparım’ derse o zaman bunun mutlaka bir karşılığı da olur.

TEK TARAFLI BASKI OLMAZ: Türkiye, ABD ile olan sorunları iki eşit ortak olarak konuşup, çözüp yola devam etmekten yanadır. Tek tarafın baskısı ve dayatmasıyla işler yürümez.

Haberin Devamı

DENGE POLİTİKASI: (Türkiye’nin dış politikasında Rusya’ya yönelmesi) Rusya ile ilişkilerimiz AB ile ilişkilere ya da ABD’ye alternatif değil. Türkiye’nin dış politikası denge gözetmektedir.

KIRIM HATIRLATMASI: Türkiye, NATO üyesi olarak Rusya’ya yönelik olanlar dahil ittifakın hiçbir kararını ihlal etmedi. Bugünlerde birçok NATO ülkesi Ukrayna’da ve Kırım’da olanları unutuyor ama biz unutmadık. Türkiye, Kırım’ın yasa dışı ilhakını tanımayacaktır.

RUSYA’YLA ÇALIŞMAYA DEVAM: Türkiye, Suriye gibi konularda Rusya ile çalışmaya devam edecek. Soçi ve Astana süreçleri işe yaradı. Türkiye şimdi NATO kararlarını ihlal mi ediyor? ABD’nin Rusya’ya yönelik yaptırımları tek taraflı, BM tarafından getirilen yaptırımlar değil.

REFORM TOPLANTISI: Türkiye AB yolunda belli kriterleri karşılamak üzere çalışıyor. OHAL’i kaldırmanın ardından reformlar yine hükümetimizin önceliğidir. Yarın ‘Reform Eylem Grubu Toplantısı’ Ankara’da düzenlenecek. İçişleri Bakanı ve Adalet Bakanı ile reform yol haritasını, eylem planlarını değerlendireceğiz.

Haberin Devamı

ANLAŞMA İMZALANDI

Çavuşoğlu, Linkevicius ile ikili ve heyetlerarası görüşme gerçekleştirdi. Görüşmenin ardından Çavuşoğlu ve Linkevicius, Türkiye ile Litvanya hükümetleri arasında “Yatırımların Karşılıklı Teşviki ve Korunmasına İlişkin Anlaşma”yı imzaladı.

ABD’nin eyaleti değiliz

BAĞIMSIZ ÜLKEYİZ: Bir yönetim (ABD yönetimi) Helsinki’de Rusya hakkında bir şeyler söylüyor. Sonra halktan ve kendi yönetiminden baskı gelince ertesi gün başka şeyler söylüyor. Türkiye, Washington yönetiminin hislerine göre her gün pozisyonunu mu değiştirecek? Bir ülkeye yönelik yaptırımlara neden katılmak zorunda olalım? Karar vermeden önce bizimle iletişim mi kurdular? Egemen bir ülke olarak neden yaptırımlara katılmak zorunda olalım? ABD’nin İran’a yönelik yaptırımlarına neden katılmadık? Çünkü uygun ve adil değil, aynı zamanda bir ülkenin tek taraflı kararı. Türkiye, ABD’nin bir eyaleti değil, bağımsız bir ülkedir. Bir ülkenin başka bir ülkeye yönelik adil olmayan her kararına katılmak zorunda değiliz. Ayrıca ilke olarak biz yaptırımlara karşıyız.
ARABULUCULUK TEKLİFİ: Ukrayna yönetimi Türkiye’den Rusya ile ilişkilerinde arabulucu olmasını istedi.

Haberin Devamı

Viyana’daki zirveye katılacak

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, 30-31 Ağustos tarihlerinde Avusturya’nın başkenti Viyana’da düzenlenecek Avrupa Birliği (AB) Gayriresmi Dışişleri Bakanları (Gymnich) toplantısına iştirak edecek. Toplantıya AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini ve AB Dönem Başkanı Avusturya Dışişleri Bakanı Karin Kneissl de katılacak.