Gazete Vatan Logo

Türkiye konuşuyor

"Dinle Başbakan" yazı dizisine kaldığımız yerden devam ediyoruz. İşte yorum yapmadan vatandaşların kendi ağzından söyledikleri...

Metin Kaya (45) Çiftçi-Körfez: Çiftçi karnı aç geziyor
AKP Hükümeti çiftçiyi bitirdi. Çiftçi artık mazota çalışıyor, biraz daha zam yapsın çiftçiyi tümden öldürsün. Yazık günahtır, çiftçi karnı aç geziyor. Bu kadarı da olmaz.

Salih Aktürk (78) Arıcı-Karaman: Vatandaşın cebine kuruş girmedi
AKP ülkeyi aydınlığa taşımıyor, bana kalırsa onlar karanlığa sürükleyecek. Ne yaparlarsa yapsınlar benim güvenim yok onlara. Geçen genel seçimde de oyumu CHP'ye verdim, bu seçimde de yine CHP'ye vereceğim oyumu. Vatandaşın cebine kuruş girmiyor zaten. Girdiğini zannediyorlar ama durumlarında hiç değişiklik yok. Hem bu ülkenin geleceği cebimize girecek paradan daha önemli.

Gülşah Kömür (50) İşçi-İstanbul: Tansiyon ilacım ateş pahası
Bir çocuğum var, asgari ücretle çalışıyorum. 200 YTL kira veriyorum. Kalanıyla da hem oğlumu hem kendimi geçindirmeye çalışıyorum. Ben de yüksek tansiyon var ve tansiyon ilacım ateş pahası hiçbir sosyal güvencem yok. Başbakanımızdan maaşlara zam yapmasını istiyorum.

Nazife Yavuz (22) Ev hanımı: Allah ne verirse geçinip gidiyoruz
Körfez- Çiftçilik yapıyoruz, arpa buğday ekip biçiyoruz. Allah ne verirse geçinip gidiyoruz. Her şeye her gün zam gelmiyor, huzurumuz yerinde. Eskiden televizyondaki zam haberlerini duyduğumuz zaman sinirlerimiz yıpranırdı, şimdi hiç olmazsa zam haberleri az oluyor. Gerçi hayat yine de pahalı. Üründen aldığımız para ile kıt kanaat geçiniyoruz.

Murat Cambaz (29) Garson-Körfez: 450 YTL maaş 250 YTL kira gel de çık işin içinden
Depremden sonra 6 yıl prefabrikte kaldım. İki çocuğum hasta oldu. Geçenlerde bizi zorla çıkardılar, kiralık ev tuttuk. 450 milyon maaş alıyorum, 250 milyonunu kiraya veriyorum, yine de işsiz kalacağım diye ödüm kopuyor.

Keriman Hallaç (41) Aşçı-İstanbul: Çocuklarım için çalışıyorum
Eşimin geliri fena değil ancak lisede iki tane çocuk okutuyoruz. Harçlığıydı, servisiydi derken ikisinin aylık gideri 500 YTL'yi buluyor. Ay sonu kendimi bildim bileli bizde sıkıntılı olur halâ da öyle, değişen bir şey yok. Çocuklarımın okul masraflarını karşılamak için çalışıyorum.

Naci Yerli (47) Emekli-Eskişehir: Hükümet sık sık değişirse işler karışır
Artık istikrar arıyorum. Geçen seçimlerde de AKP'ye oy vermiştim şimdi bir seçim olsa yine AKP'ye oy veririm. Sık sık hükümet değişince ülkede işler karışıyor ve her şey kötüye gitmeye başlıyor. Ekonomi bozuluyor, huzurumuz kaçıyor. Yeni hükümet gelse ne olacağını bilmiyoruz. Sizden yoksulluğu azaltmanızı, iş imkanı yaratmanızı bekliyoruz.

Songül Yılmaz (24) Mağaza sorumlusu: Başbakan çok ciddi bir atılım yapmalı
Ciddi bir işsizlik sorunu var, öyle ki üniversite mezunları bile iş bulmakta zorlanıyor. Önerilen rakamlarsa 600-700 YTL'yi geçmiyor. İstanbul'da bu maaşla çalışmak mümkün mü? İşsizlik ve istihdam konusunda Başbakanımızdan ciddi atılımlar yapmasını bekliyoruz ancak şunu da söylemek gerekir ki Türkiye son 20 yıldır belki ilk defa bu hükümet dönemende iç ve dış borcunu tıkır tıkır ödüyor.

Hasan Şimşek (53) Çiftçi-Eskişehir: Başbakan'a teşekkür ediyorum
Kim ne derse desin çok şey yaptılar bu memleket için. Herkes geçmişi bir hatırlasın bakalım. Önceki iktidarlar döneminde bu millet neler çekti. Şimdi hiç olmazsa huzurumuz, umudumuz var. Niye ortalığın karışmasını isteyelim. Hayat koşullarımızı iyileştirdi, alım gücümüz yükseldi, enflasyon düşüyor. Bunları başka hangi parti yapabildi bu memlekette.

Romay Tutekin (30) Gıda teknikeri: İnançları kullanmayın
Bursa- Benim oyum CHP'den yana çünkü fikirlerim o partiyle uygun. CHP, çağdaş, laik Türkiye'yi temsil ediyor. AKP'ye ise uzağım. AKP'nin dini inançları istismar etmeye yönelik girişimlerini üzülerek izliyorum. Özellikle, kendi tabanına yönelik "ulema" ve "içki yasağı" tartışmaları gerçek düşüncelerini ortaya çıkarıyor...

Hüseyin Ergin (37) Serbest meslek: Yeşil sermayeden neden hesap sorulmadı?
İstanbul- Başbakanımız göreve gelir gelmez milletvekili arkadaşlarıyla büyük bir otelde toplantı yaptı ve burada dokunulmazlıkların kaldırılacağını söyledi. İnanın oy vermediğimi için pişman olmuştum ve helal olsun dedim. Üç yıl geçti... Uzan'dan hesap soruldu ama YİMPAŞ, Kombasan, Sayha gibi hiçbir holdingin patronundan hesap sorulmadı.

Özkan Kara (53) Emekli-Körfez: Emekliye zam yaparken elinizi vicdanınıza koyun
Son seçimlerde oyumu AKP'ye vermiştim çünkü hepsini denemiştik, o yeni bir partiydi, bir de onu deneyelim dedik. Ama olmadı, sözlerini tutmadılar, umutlarımız boşa çıktı. Belediyede şofördüm, 25 yıl çalışıp emekli oldum, ayda elime 500 YTL para geçiyor. Emeklilere zamlar çok yetersiz. İlk geldiklerinde gerekli zamları yapacaklarını söylemişlerdi ama hayal kırıklığına uğrattılar. Biz yüzde 2.5 zamla nasıl geçineceğiz. Zam yaparken ellerini vicdanlarına koysunlar biraz.

Hülya Öztürk (32) İşçi-İstanbul: Yoksulluk sınırı 1250 asgari ücret 480 YTL
İki yıldır maaşımıza doğru dürüst zam alamıyoruz. Enflasyon düştü deniliyor ve hiçbir şekilde zam yapılımıyor. Bir polis 1000 YTL, öğretmen 750-800 YTL alıyor. İstanbul'da kulübenin kirası 450-500 YTL. Yoksulluk sınırının 1250 YTL olduğu bir ülkede 500-600 YTL ile yaşam mücadelesi veren biri olarak hiçbir şeyin değiştiğine inanmıyorum.

Yarın
* Hükümetin Kıbrıs politikasına vatandaş ne diyor?
* Doğalgaz-elektrik-su faturalarında yoksulluk indirimi olamaz mı?
* Vatandaş bir siyasi parti liderinden ne bekliyor?

Haberin Devamı