Gazete Vatan Logo

Türkiye işsizlikte dünya beşincisi

Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) yaptığı Uluslararası Kuruluşların Büyüme ve İşsizlik Konusundaki Son Verileri ve Türkiye’nin Durumu Araştırması’na göre, Türkiye yüzde 13 ile işsizlikte dünya beşincisi oldu. En yüksek işsizlik oranı yüzde 24.5 ile Güney Afrika’da görülürken, Tayland ise yüzde 1.2 ile işsizliğin en az olduğu ülke oldu. Güney Asya ülkelerinde ise işsizlik sadece 0.1 puan arttı. Güneydoğu Asya ve Pasifik ülkelerinde de yine 0.2 puanlık küçük bir artış yaşandı. 2010’da krizin işsizliğe etkisi Güney Asya, Güneydoğu Asya ve Ortadoğu Ülkelerinde neredeyse sıfırlanırken, gelişmiş ülkelerde, BDT’de ve Türkiye’de devam edecek.

Krize önlem yasası yürürlükte

Ekonomİk kriz önlemlerinin uzatılmasını öngören Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Kanuna göre, kısa çalışma taleplerinin uygunluk tespiti için yapılan denetim giderleri, İşsizlik Fonu’ndan karşılanacak. Kısa çalışma ödeneği için 2008 ve 2009 yılında uygulanan esaslar, 2010’da da devam edecek. İlk defa işe alınan ve çalıştırılanlar için sigorta primlerinin işveren hissesine ait tutarlarının, İşsizlik Sigortası Fonu’ndan karşılanmasına ilişkin hüküm 2010’da da uygulanacak. Kanuna göre, 49 ilde uygulaması yapılan ve 31 Aralık 2007’den önce tamamlanan yatırımların sigorta primi işveren hissesi teşviğinin uygulama süresi, 31 Aralık 2012 tarihine kadar uzatılacak.

Şubat ayında 4 günlük ihracat yüzde 500 arttı

Ocak ayında 7.9 milyar dolarla yıla hızlı başlayan Türkiye’nin ihracatı Şubat ayında da hız kesmiyor. Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, “Şubat ayı ilk 4 günlük ihracat bir önceki aya oranla yüzde 500’lük bir artış gösterdi. Bunlar ihracatın giderek artacağının ve bu artış trendinin süreceğinin göstergesi” dedi. Türkiye ihracatında geçen yıl değer bazında bir önceki yıla göre yüzde 22.6 bir azalma yaşandığını belirten Çağlayan, “2009 yılı ihracatımızı 102.1 milyar dolarla tamamladık. Bu değer bazında ama miktar bazında ihracatta azalış rakamımız sadece yüzde 10’dur” dedi.

Çağlayan, 2010 yılı Ocak ayı ihracatının geçen yılın aynı ayına göre yüzde 12.2 arttığını, bunun da son derece önemli bir gelişme olduğunu kaydetti. Çağlayan, bu yıl 107.5 milyar dolar olan genel ihracat hedefinin 111 milyar doların üzerine çıkacağı konusunda ciddi umut ışığı gördüğünü söyledi.

Şubat ayı ilk 4 günlük ihracatının bir önceki aya oranla yüzde 500’lük bir artış gösterdiğini ifade eden Çağlayan, “Bunlar iyiye gidiş işaretleridir” dedi.

Haberin Devamı