Gazete Vatan Logo

Türkiye ile İsrail arasındaki su anlaşması imzalandı

Manavgat Suyu'nun 20 yıl boyunca İsrail'e satışıyla ilgili ön anlaşma, Türkiye Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Uğur Ziyal ile İsrail Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Yoav Biran tarafından Kudüs'te imzalandı

Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Uğur Ziyal, anlaşmanın maddi değerinden çok iki ülke arasındaki bağların güçlendirilmesi açısından büyük öneme sahip olduğunu söyledi.

Türkiye'nin 20 yıl boyunca Manavgat suyunu İsrail'e satmasıyla ilgili ön anlaşma Kudüs'teki İsrail Dışişleri Bakanlığı binasında imzalandı. İki gündür İsrail'de bulunan Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Uğur Ziyal ile İsrail Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Yoav Biran arasında gerçekleştirilen imza töreninde, suyun fiyatıyla ilgili teknik bilgilerin daha sonra belirleneceği açıklandı.

Anlaşmaya göre Türkiye 20 yıl boyunca İsrail'e gemilerle yılda 50 milyon metreküp su satacak. Manavgat'tan suyu gemilerle İsrail'e getirecek olan taşıyıcı firma, iki ülke tarafından seçilecek olan bir Türk firması olacak. Suyun fiyatı ve taşıma şartları, İsrail ve Türk hükümetleri ile taşıyan firma arasında yapılacak üçlü görüşmeler sonrasında belirlenecek.

Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Uğur Ziyal, anlaşmanın ekonomik boyutundan daha çok stratejik boyutu olduğunu belirterek, "Bu anlaşma, İsrail-Türkiye ilişkilerinin geleceği bakımından çok önemlidir. Bu anlaşmanın diğer bölge ülkeleri için model olacağına inanıyorum" dedi.

İsrail Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Yoav Biran ise Türkiye'den su satın alınmasıyla ilgili yıllar önce başlatılan ilk görüşmeye katılanlardan biri olduğunu belirterek, "Bugün burada su projesini hayata geçirmenin mutluluğunu yaşıyorum. Bu sadece ekonomik bir anlaşma değildir. Stratejik, politik ve diplomatik bir önem içeriyor. İlk kez bir ülke başka bir ülkeye su satıyor" diye konuştu.

Yoav Biran ve Uğur Ziyal, konuşmaların ardından anlaşmanın şerefine içi su dolu kadehleri kaldırdı.

Öte yandan, bugün İsrail gazetelerinde, Türkiye'den su alımıyla ilgili olumsuz yazılara yer verildi. İsrail gazeteleri, Türkiye'den su alımını, deniz suyunu arıtmaktan daha pahalı bir yöntem olduğu için eleştirdi.

İsrail'deki iki günlük gezisini tamamlayan Ziyal, bugün akşam saatlerinde İstanbul'a gitmek üzere THY'ye ait tarifeli uçakla ülkeden ayrıldı.

Haberin Devamı