Gazete Vatan Logo

Türkiye’den iki talep

ABD Savunma Bakanı Hagel, IŞİD’le mücadelede Türkiye’yi ikna için Ankara’ya geldi. New York Times’a göre masada sınır güvenliği ve İncirlik var.

İlk ziyaret

ABD Başkanı Obama NATO zirvesinde Türkiye dahil 10 ülkeye IŞİD’le mücadeleye katılma çağrısı yapmıştı. Hagel, zirveden sonraki ilk ziyaretini Ankara’ya gerçekleştirdi. New York Times, Hagel’ın ‘Yabancıların IŞİD’e katılımını engellemek için sınır güvenliğini artırın’ talebini yazdı.

Türkiye’siz olmaz

Gazete ABD’nin İncirlik’i de operasyonlarda kullanmak istediğini ancak Ankara’nın örgütün elindeki 49 rehine nedeniyle sıcak bakmadığını belirtti. Reuters’a konuşan bir ABD’li yetkili ‘Türkiye olmadan operasyonun başarıya ulaşması mümkün görünmüyor’ dedi.

NATO zirvesinde IŞİD’e karşı içinde Türkiye’nin de olacağı bir koalisyon oluşturulması kararından sonra dün Ankara’ya kritik bir ziyaret gerçekleşti. ABD Savunma Bakanı Chuck Hagel önce Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel’le ardından da Çankaya Köşkü’ne çıkarak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüştü. Görüşmede Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz ve Dışişleri Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu da bulundu. Hagel’e, ABD’nin Ankara Büyükelçiliği Maslahatgüzarı olarak göreve başlayan ABD’nin eski Ankara Büyükelçisi Ross Wilson eşlik etti. ABD, IŞİD’le mücadelede bölge ülkelerinin yer almasını istiyor.

Haberin Devamı