Gazete Vatan Logo

Türkiye'den dev yatırıma imza!

TÜRKİYE’de sera atıklarının biyogazdan elektrik enerjisine dönüştürülmesini sağlayacak ilk yatırımın imzası Antalya’da atıldı. 2013’te faaliyete geçecek olan tesislerle yılda 200 bin ton sera atığı çevreyi kirletmek yerine 40 milyon kwh elektrik enerjisine dönüştürülecek.

Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı’nın öncülüğünde Türk-Danimarka ortaklı Kumluca Sera Atıklarından Biyogaz ve Elektrik Üretim Tesisi yatırım projesinin imza töreni Antalya Valiliği’nde yapıldı. Törene Antalya Valisi Ahmet Altıparmak, İl Genel Meclisi Başkanı Cavit Arı, BAKA Genel Sekreteri Tuncay Engin, Kumluca Belediye Başkanı AK Partili Hüsamettin Çetinkaya, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Bedrullah Erçin, T-energy firmasının ortakları Christian Petersen ile Özel Söğüt katıldı. 2013 yılında faaliyete geçecek olan proje ile Kumluca İlçesi’nde yılda 200 bin ton sera atığı 40 milyon kwh elektrik enerjisine dönüştürülecek. Tesisin atıkları organik gübre ve biyokömür olarak da değerlendirilecek.

HEM İNSAN SAĞLIĞI HEM ÇEVREYİ ETKİLİYOR

Antalya Valisi Ahmet Altıparmak, tarım üretiminden kaynaklanan bitkisel atıkların başlangıçta zararsız gibi görünmesine rağmen, zaman içinde atıkların çokluğu ve anında çözüm bulunamaması nedeniyle ciddi çevre kirliliği oluşturduğunu belirtti. Antalya’da tarımsal üretimdeki gelişmelerin aksine çevreyi kirleten sera atıklarının bertarafına ilişkin bugüne kadar başarı sağlanamadığını kaydeden Vali Altıparmak, şunları söyledi:

"Bu proje BAKA’nın öncülüğünde Antalya Valisi olarak şahsıma getirildiğinde oldukça mutlu oldum ve büyük heyecan duydum. Burada kangren haline gelmiş sera atıklarını- çevre mevzuatına da uygun olarak- enerjiye dönüştürecek bir projenin imza törenindeyiz. Bu yatırım hem ilimizdeki hem de ülkemizdeki diğer sera bölgeleri için de bir örnek teşkil etmesi bakımından oldukça önemlidir."

YILDA 40 MİLYON KWH ELEKTRİK ÜRETİMİ

BAKA Genel Sekreteri Tuncay Engin ise projeye ilişkin sunum yaptı. Tuncay Engin, bu proje ile Kumluca ve çevresindeki seralarda ortaya çıkan yıllık sera atıklarının işlenmesi ve enerji üretilmesinin yanında, Kumluca halkı için işletme aşamasında 50, inşaat aşamasında ise 100 kişiye istihdam sağlanacağını kaydetti. Yatırımın toplam tutarının yaklaşık 75 milyon lira dolayında olduğunu kaydeden Tuncay Engin, "2 yıl içinde faaliyete geçmesi planlanan tesisle sera atıkları bertaraf edilerek biyogaz elde edilecek ve bu biyogazla yıllık 40 milyon kwh elektrik enerjisi tesisi kurulacaktır. Ayrıca bu işlemler sırasında çıkan sera posasından ise yan ürün olarak biyokömür ve sıvı gübre elde edilmesi de mümkün olacaktır. Dolayısıyla Kumluca ve çevresindeki ilçeler hem sera atıklarından maliyetsiz olarak kurtulacaklar hem de bu biyogaz tesisi sayesinde yeni bir istihdam alanına kavuşmuş olacaklardır" diye konuştu.

Törende Kumluca Belediye Başkanı Hüsamettin Çetinkaya ise sera atıklarının elektrik enerjisine dönüştürüleceği bu yatırımın yıllardır hayallerinde olduğunu ve bugün gerçekleşiyor olmasından dolayı çok mutlu olduklarını söyledi.

Haberin Devamı