Gazete Vatan Logo

Türkiye’deki dolar milyonerlerinin sayısı % 5.8 artarak 38 bine yükseldi

Merrill Lynch Küresel Varlık Yönetimi ve Capgemini tarafından yayınlanan 15’inci Dünya Servet Raporu’na göre, 2010 yılında dünyadaki varlıklı kişilerin (oturdukları konut, koleksiyonlar, dayanıklı ve diğer tüketim mallari dışındaki yatırım yapılabilir varlıklarının değeri en az 1 milyon dolar olanlar) sayısı yüzde 8.3 artarak 10.9 milyon olurken finansal varlıklarının toplamı yüzde 9.7 artarak 42.7 trilyon dolara yükseldi. Bu artışlar, 2009 yılında sırasıyla yüzde 17.1 ve yüzde 18.9 olarak gerçekleşmişti.

Türkiye’deki varlıklı kişilerin sayısı ise 2010 yılında yüzde 5.8 artarak, 37 bin 900’e ulaştı. Ultra-varlıklı kişilerin (oturdukları konut, koleksiyonlar, dayanıklı ve diğer tüketim malları dışında yatırım yapılabilir varlıklarının değeri en az 30 milyon dolar olanlar) dünyadaki sayısı 2010 yılında yüzde 10.2 artarken, bu kişilerin varlıklarındaki büyüme de yüzde 11.5 oldu. Ultra-varlıklı kişilerin sahip oldukları servetin değeri, 15.4 trilyon dolara çıktı. Bank of America Merrill Lynch, Ortadoğu, Kuzey Afrika ve Türkiye Başekonomisti Türker Hamzaoğlu, “Son bir kaç yılda, dünyadaki varlıklı kişilerin sayısı ve servetlerinde büyük dalgalanmalar görüldü. 2009 yılında, birçok piyasa yasanan krizin ciddi kayıplarını hızla telafi ederken, büyüme oranları da çift haneli seviyelerde gerçekleşmişti. 2010 yılında büyüme hızlarının yavaşladığını gördük” diye konuştu. Dünyadaki varlıklı kişilerin yüzde 53’ü ABD, Japonya ve Almanya’da yoğunlaşmıştır. ABD, ev sahipligi yaptığı 3.1 milyon varlıklı kişi nüfusuyla, dünyadaki toplam varlıklı nüfusun yüzde 28,6’sını barındırmakta” diye konuştu. Capgemini Küresel Satış ve Pazarlama Başkanı Jean Lassignardie, “Dunyadaki varlıklı kişilerin yarısı, bu üç ülkede yaşıyor olsa da, bu grubun dağılımı zaman içinde giderek diğer bölgelere kayıyor. Bu trend, gelişmekte olan ülkelerdeki varlıklı kişi sayısının gelişmiş ülkelerdekinden daha hızlı büyümeye devam etmesi halinde daha da güçlenecek” dedi.

Asya Pasifik, Avrupa’yı solladı

Asya Pasifik, 2010 yılında varlıklı kişi nüfusunda ilk üç sıradaki pazar arasında en büyük artış oranını yakalayan bölge oldu. 2009 yılında varlıklı kişilerin servetleri bakımından Avrupa’yı geride bırakan Asya Pasifik, bu kez yüzde 9.7 artışla 3.3 milyona çıkardığı varlıklı kişi nüfusunda da Avrupa’yı geçti. 2010 yılında yüzde 12.1 artışla 10.8 trilyon dolara ulaşan Asya Pasifik’teki toplam varlıklar, yüzde 7.2 büyüyerek, Avrupa’daki 10.2 trilyon dolarlık toplamı geride bıraktı.

Aynı dönemde Avrupa’daki Varlıklı Kişi nüfusu yüzde 6.3 artarak 3.1 milyona ulaştı. Varlıklı kişi sayısı ve servetleri bakımından Asya Pasifik Kuzey Amerika’dan sonra en büyük bölge durumunda. Bu bölgedeki önemli bir diğer gelişme ise 2010 yılında Hindistan’ın, on ikinci sıradan ilk kez dünyanın en büyük 12 varlıklı nüfusu barındıran ülke arasına girmesi oldu.

Lüks otomobil, yat ve jetler zenginlerin ilk tercihi

- Lüks otomobiller, yatlar ve jetler gibi Lüks Koleksiyon Parçaları genelde varlıklı kişiler arasında ana tutku yatırımı olarak yerini korudu. 2010’da Lüks Koleksiyon Parçaları, varlıklı kişilerin küresel çapta tutku yatırımlarının yüzde 29’unu oluşturdu.

- Sanat eserleri genelde tutku yatırımlarının yüzde 22’sini temsil ederken Avrupa’daki varlıklı kişiler arasında bu oranın yüzde 27 olduğu görüldü. En yüksek oran ise yüzde 28 ile Latin Amerika’daki varlıklı kişiler arasında gözlendi. Sanat eserleri büyük bir olasılıkla finansal bir yatırım aracı olarak da görüldü. Danışmanların yüzde 42’si varlıklı müşterilerinin kazanç potansiyeli nedeniyle sanat eserlerine yatırım yaptıklarını düşündüklerini ifade etti.

- Mücevher, değerli taşlar ve saatler, 2010’daki tüm tutku yatırımlarının yüzde 22’sini temsil ediyordu. Uluslararası müzayedelerde pırlantalara biçilen rekor fiyatlar varlıklı kişiler tarafından büyük pırlantaların güvenli ve yüksek primli bir yatırım alternatifi olarak görüldüğünü gösterdi.

- Şarap, antikalar, kıymetli paralar ve hatıralık eşyalar benzeri diğer küçük koleksiyon parçaları yine 2010 yılındaki toplam tutku yatırımlarının yüzde 15’ini temsil ediyordu. Artan altın fiyatları 2010 yılında kıymetli paralara olan talebi canlandırırken kaliteli şarap satışları da aynı şekilde arttı.

- Spor yatırımları genelde varlıklı kişilerin toplam tutku yatırımlarının yüzde 8’ini temsil ediyor. Ortadoğu’da bu oran yüzde 13.

Varlıklarına varlık katmak için risk aldılar

Krizden çıkışın istikrar kazandığı fakat hızının bölgelere göre ciddi farklılıklar gösterdiği küresel konjonktürde, hisse senedi, emtia ve gayrimenkul piyasaları (özellikle Asya Pasifik’te), 2010 yılı boyunca sağlam bir performans sergiledi. 2010 yılı sonunda varlıklı kişiler yatırımları içindeki hisse senedi payını yüzde 29’dan yüzde 33’e çıkarırken, nakit/mevduata ayırdıkları pay ise 2009’daki yüzde 17’den yüzde 14’e geriledi. Sabit getirili yatırımlarda tuttukları pay da yine 2009’daki yüzde 31’den 2010 yılında yüzde 29’a indi. Birçok varlıklı kişinin, alternatif yatırımlar arasında tercihi de emtialar yönünde oldu. Emtia yatırımlarının tüm alternatif yatırımlar içindeki payı 2009’daki yüzde 16’dan 2010 yılında yüzde 22’ye çıktı. Japonya haricinde, Asya Pasifik’teki varlıklı kişiler gayrimenkul yatırımlarından getiri elde etme arayışlarını sürdürdü. Bu bölgede gayrimenkul yatırımlarının toplam portföy içindeki payı bir yıl önceki yüzde 28’lik seviyesinden 2010 yılında yüzde 31’e çıkarken, yüzde 19’luk dünya ortalamasının çok üzerine seyretmeye devam etti.

Bank of America Merrill Lynch, Ortadoğu, Kuzey Afrika ve Türkiye Başekonomisti Türker Hamzaoğlu, “Yatırımcının artan risk iştahı nedeniyle küresel sermaye piyasaları ve belli başlı varlık sınıfları yıl içinde güçlü bir performans sergiledi. Varlıklı kişilerin 2010 yılında hisse senetlerine yönelmesi yatırımcıların yüksek getiri arayışlarını ve kriz dönemin- deki kayıplarını giderme isteğini yansıtıyordu. Ayrıca, piyasalardaki fırsatların ya da yerleşik yatırım kalıplarının etkisiyle varlıklı kişilerin hisse senetleri ve emtialar gibi belirli yatırım araçlarını tercih ettikleri görüldü” açıklamasında bulundu.

Haberin Devamı