Gazete Vatan Logo

Türkiye’de sürdürülebilir büyüme demokrasiye bağlı

İSO’nun Sanayi Kongresi’ne katılan Profesör Francis Fukuyama, “Siyasi sürdürülebilirlik katılımı destekleyen niteliğe kavuşmalı. Türkiye’de ekonomik büyüme, bu anlayışla mümkün olacak” dedi .

İstanbul Sanayi Odası (İSO), Türkiye için tehdit oluşturan siyasi, ekonomik ve sosyal alandaki tüm vasatlıkları ortaya koymak ve ortak akılla bütünsel bir sanayi stratejisi geliştirerek sürdürülebilir küresel refaha ulaşmak amacıyla 12. Sanayi Kongresi’ne ev sahipliği yaptı.

“21. Yüzyılla Büyük Yüzleşme” temasıyla kongreyekatılan Stanford Üniversitesi Siyasal Bilimler Profesörü Francis Fukuyama, sözlerine Soma’da ölen madenciler için başsağlığı mesajı ile başladı. “Kalkınma Modelleri ve Jeopolitiğin Geri Dönüşü” başlıklı konuşmasında Fukuyama, dünyanın Soğuk Savaş sonrasında iki dönem bitirdiğini ve şu anda zorlu olan üçüncü bir döneme girmek üzere olduğunu belirtti.

Yabancı yatırıma dayalı

Yeni dönemde gelişmekte olan piyasaların, küresel ekonomide baskın olmasının sonuna geldiğinin görüleceğini anlatan ve Türkiye’nin kalkınma modelini değerlendiren Fukuyama, Türkiye’nin büyüme modelinin, yabancı yatırıma dayalı olduğu için birtakım sorunlar teşkil ettiğini vurguladı. Fukuyama, “Türkiye’de tasarruf oranı oldukça düşük. İnsan sermayesine yatırım yeterince yok” diye konuştu.

Türkiye’nin ciddi bir dönüm noktasında olduğunu belirten Fukuyama, “Orta gelir statüsünü başarıyla elde ettiniz. Yüksek gelir statüsüne geçmek farklı gelişmeler gerektirir. Türkiye’de orta sınıf, oransal olarak Çin’den daha fazla. Son dönemde hükümete yönelik protestolar, sosyal bir küresel orta sınıfın yükselişinin kanıtı niteliği taşıyor. Siyasi sürdürülebilirlik, katılımı destekleyen bir niteliğe kavuşmalı. Türkiye, şimdiye kadar oluşturduğu herkese açık siyasi sistemi daha da geliştirecektir. Ekonomik büyüme, bu anlayışla mümkün olacak” dedi. Fukuyama, Türkiye’de sürdürebilir ekonomik büyümenin demokrasinin sürdürülebilirliğine bağlı olduğunu da vurguladı.

Çin modeli zorlanacak

Ekonomik rekabet için siyasi demokrasinin gerektiğine işaret eden Fukuyama, bildirgede yer alan özellikle iletişim teknolojileri ile hayatın her boyutunun kolaylaştırılması, kadın istihdam, girişimci sayısı ve nitelikli beşeri sermayenin artırılması konularını desteklediğini söyledi. Küresel ekonomideki kalkınma modellerinden de bahseden Fukuyama, Çin’in 2008 krizinden yara almadan kurtulmasını, hükümetin altyapıya ciddi kaynak ayırmasına bağladı.

Bununla birlikte Çin modelinin uzun vadede zorlukları olacağına değinen Fukuyama, “Çin’in büyümesinin sürdürülebilir olacağını düşünmüyorum. Gelecek 10, 20 belki 30 yıl içinde bu büyüme sürdürebilir olmayacak” diye konuştu.

Twitter siyasi amaca hizmet etmez

Francis Fukuyama, Twitter, Facebook gibi sosyal medya araçlarının belli kişilerin siyasi amaçlarına hizmet etmeyeceğini belirtti. Fukuyama, “Günümüzde güç tamamen bilgiye dayalıdır. Bilgiyi elinde tutan, gücü de elinde tutar. Sosyal medya araçları da bilgiyi çok kişiye ve ucuz sunduğu için dünyada örgütlenmeyi sağlamaktadır” diye konuştu.

‘Bütünsel Kalkınma’ önerdi

KONGRE Bildirgesi’ni açıklayan İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan, bildirgede önerdikleri Bütünsel Kalkınma Modeli’nin takipçisi olacaklarını söyledi. Bahçıvan, şöyle konuştu: “Geçmişin gölgesi altında Türkiye’nin sorunlarına yönelik yapılan tartışmalar, toplumu yorgunluk ve ümitsizlikle bir kısırdöngüye mahkum etti. Gelinen noktada hiçbirimiz masum değiliz. Bu kısırdöngüyü kırmaya yönelik adım attık. Ekonomi başta olmak üzere siyasal ve sosyal birçok alandaki gerçeklerimizle yüzleşmeliyiz. Çünkü yüzleşme cesaretini gösteremediğimiz için 20. yüzyılı kaybettik. Henüz başında olduğumuz 21. yüzyılı da kaybetme lüksümüz yok. Ülke ekonomisi ‘orta gelir tuzağına’ hapsolmu. Demokratik gelişme, toplumun beklentilerinin gerisinde. Vasatlıktan kurtulup refah ve esenliğe ulaşmak için yeni bir zihniyet ve yaklaşım gerekiyor.Biz, ‘bütünsel kalkınma’ yaklaşımını öneriyoruz.”

Haberin Devamı