Gazete Vatan Logo

Türkiye'de demokrasi nöbeti sürüyor

Türkiye'nin dört bir tarafında vatandaşların FETÖ'nün darbe girişimine karşı demokrasi nöbeti büyük bir coşkuyla devam ediyor

Türkiye'de demokrasi nöbeti sürüyor

İSTANBUL
Taksim
Taksim Meydanı, Kısıklı, Saraçhane ve Zeytinburnu’nda toplanan binlerce kişi ellerinde Türk bayraklarıyla darbe girişimini protesto ederek bugün de ’Demokrasi Nöbetine’ devam etti.
Kalabalık zaman zaman alanlarda meşale yaktı. Kalabalık, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın seslendirdiği İstiklal Marşı’nı ve Arif Nihat Asya’nın dua şiirini dinledi.
Alandakiler, çalınan Osmanlı Marşları’na da ellerindeki bayrakları sallayarak tempo tuttu. Kutlamalar halen devam ediyor.
Gaziosmanpaşa

Gaziosmanpaşa halkı, milli iradeye ve devlete karşı TSK içindeki bir grup FETÖ mensuplarınca gerçekleştirilmek istenen darbe girişimini protesto etmek ve demokrasinin güçlenmesi adına ilçedeki tüm kesimlerin katıldığı yürüyüşte buluştu.

Gaziosmanpaşa’daki siyasi partiler, STK temsilcileri ve halkın katılımıyla demokrasi için yürüdü. 15 Temmuz akşamı TSK içindeki bir grup Fethullahçı Terör Örgütü (FETÖ) gerçekleştirilmek istenen ve halkın direnişiyle engellenen darbe girişiminin lanetlendiği yürüyüş gerçekleştirildi. Akşam saatlerinde toplanan kalabalık Türk bayraklarıyla, sloganlar ve marşlar eşliğinde, dar ağcına çekilmiş Fethullah Gülen’in maketini taşıyarak tepkilerini dile getirdi. Bağlarbaşı Caddesinden başlayan yürüyüş Türk bayraklarıyla, sloganlar ve marşlar eşliğinde Gaziosmanpaşa Meydanı’nda son buldu.

Burada bir konuşma yapan Gaziosmanpaşa Belediye Başkanı Hasan Tahsin Usta, hükümet yetkililerinin tehlikenin henüz tam olarak geçmediğine vurgu yaparak demokrasi nöbetini sürdürdüklerini söyledi.

Gaziosmanpaşa Siyasi Partiler ve Sivil Toplum Kuruluşları konuşma yapan Belediye Başkan Usta, “İnsan haysiyeti, onuru ve şerefine milletin kaderine ve iradesine yönelmiş her darbe terör ve kalkışmayı tanımıyoruz. Bu kalkışmayı lanetlediğimizi ilan ediyor ve sürecin her anlamda takipçisi olacağız. İstiklalimizin ve namusumuzun şerefimiz için meydanlarda Milli İrade nöbetinde kalacağımızı beyan ediyoruz” dedi.

Başkan Usta, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “bitti” demeden asla meydanları bırakmayacağını da ifade ederek, halk iradesinin meydanları doldurmaya devam edeceğini söyledi.

Gaziosmanpaşa Meydanı’nı dolduran halka Siyasi Partilerin İlçe Başkanları ve Sivil Toplum Kuruluşları’nın temsilcileri de hitap ederek demokrasiye sahip çıkmaya devam edileceğini belirttiler.

Zeytinburnu

Cumhurbaşkanı’nın çağrısıyla sokaklara dökülen halk ,meydanlarda demokrasi nöbeti tutmaya devam ediyor.7’den 70’e herkes sloganlar atarak,ellerinde bayraklarıyla darbe girişimini protesto ediyor.Program da İstiklal marşı söylendi , ardından darbe teşebbüsünde şehit olanlara dualar okundu.Zeytinburnu İlçe meydanında gerçekleştirilen programa Zeytinburnu Belediye Başkanı Murat Aydın katıldı.

Zeytinburnu Meydanı’nda binlerce kişi bir kez daha darbe girişimini protesto etti.Darbe girişimine karşı vatandaşlarla birlikte milli irade mitingine katılan Zeytinburnu Belediye Başkanı Murat Aydın:“Rabbim sizlerden razı olsun.Bağımsızlık için biraz önce hocalarımız çok güzel bir şekilde okuduğu ezanlarımızın , kıyamete kadar şu ay yıldız bayrağımızın bu gök kubbede dalgalanmasına ve ezanlarımızın susmamasına katkı verdiğiniz için sizlere çok çok teşekkür ediyorum.

Canınız pahasına en değerli varlığınız olan canınız pahasına darbecilere, katillere dur dediğiniz için sizlere teşekkür ediyorum.Her akşam her akşam burada olduğunuz için sizlere minnettarım.Bu kutlu yolculukta şehit olan kardeşlerimize Rabbim bizleri cennette buluştursun.Sizler tarih yazdınız , sizler tarihi yazdınız Rabbim sizlerden razı olsun.Sizlerin , kutlu insanların alınlarından öpüyorum ve hepinizi Allah’a emanet ediyorum.”dedi. Program sonunda belediye tarafından çorba ikramı yapıldı ardından program sona erdi.

İZMİR

TSK içindeki bir grup askerin 15 Temmuz’daki darbe girişiminin ardından İzmir’de Konak Meydanı’nda tutulan ve AK Parti İzmir İl Başkanı Bülent Delican, AK Parti İzmir milletvekilleri ile çok sayıda partilinin de katıldığı; Demokrasi Nöbeti’ en yoğun gününü geçirdi. Meydanlara gelen binlerce vatandaş Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın alana bağlanmasını coşkuyla bekledi. Ellerindeki bayraklarla demokrasi nöbeti tutan vatandaşlar "Feto papucu yarım, tank yolla kovalayalım", Zalime merhamet, mazluma zülümdür", "Okçu Tepesi’nden ya emir gelene ya da kefen giyene kadar nöbetteyiz reis" pankartları açarken, sık sık "İdam isteriz idam" sloganları attı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan MGK toplantısı kararlarını açıkladıktan sonra görüntülü olarak Türkiye’nin farklı illerindeki meydanlara canlı bağlanırken, İzmirliler de sıranın kendilerine gelmesini heyecanla bekliyor.
EDİRNE

Haberin Devamı

Edirne'de Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimine tepki gösteren vatandaşlar "demokrasi yürüyüşü" gerçekleştirdi.
Aralarından Edirne Valisi Günay Özdemir, CHP Edirne Milletvekili Erdin Bircan, Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, siyasi parti temsilcileri, oda, borsa başkanları, sivil toplum kuruluşu ve dernek üyeleri, gaziler, sporcular ile vatandaşlardan oluşan yaklaşık 20 bin kişi Mimar Sinan Spor Salonu önünde bir araya geldi.
Ellerinde Türk bayrağı taşıyan ve ay yıldızlı kıyafetler giyinen kortejdeki vatandaşlar, "Edirne burada darbeciler nerede", "Demokrasimize sahip çıkıyoruz", "Her Türk asker doğar", "Ne mutlu Türküm diyene" şeklinde sloganlar atarak Saraçlar Caddesi'ndeki Atatürk Anıtı önüne geldi.
Kortej dev Türk bayrağı ve Mustafa Kemal Atatürk'ün resminin bulunduğu büyük bir afiş de taşıdı.
Edirne Valisi Özdemir, anıt önüne kurulan platformda yaptığı konuşmada, kentteki kamu kurum, kuruluşları, siyasi parti temsilcileri, sivil toplum kuruluşları ve Edirne halkı olarak, milli iradeye, devlete ve Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne yönelik başlatılan FETÖ darbe girişimini şiddetle kınadıklarını söyledi.
Diğer illerde olduğu gibi Edirne halkının birlikte duruşu, kararlı tutumu ve demokrasiye sahip çıkma iradesi ile darbe girişiminin engellendiğini belirten Özdemir, şunları kaydetti:
"Atatürk’ün kurduğu cumhuriyetimizin en temel yapı taşı demokrasidir ve demokratik bir hukuk devleti çatısı altında bir arada yaşamak bugüne kadar olduğu gibi bundan sonrada milletimizin geleceğinin en önemli garantisidir. Türkiye Cumhuriyeti, Edirne’de olduğu gibi milletine ve devletine sahip çıkan vatandaşlarımızın desteği ile demokrasi ve cumhuriyetin temel niteliklerine bağlı kalarak ebediyete kadar varlığını sürdürecektir. Yaşanan bu olağanüstü sürecin hızla normale dönmesi için her zamankinden daha fazla sağduyu, birlik ve beraberliğe ihtiyacımız bulunmaktadır."

Haberin Devamı

BURSA

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın çağrısı üzerine kentin çeşitli noktalarından araçlarla ve yaya olarak AK Parti İl Başkanlığının da bulunduğu Fomara Meydanı'na akın eden binlerce kişi, ellerindeki Türk bayraklarıyla sloganlar atıp, tepkilerini dile getirdi. Bazı vatandaşlar da Türkçe ve yabancı dillerde dövizler taşıyarak darbe girişimini protesto etti.

Haberin Devamı

Meydanda kurulan platformda Bursa Büyükşehir Belediyesi Mehter Takımı'nın verdiği konsere vatandaşlar da eşlik etti. Daha sonra Karabaş-i Veli Kültür Merkezi sema grubu ile zeybek ekibi gösteri yaptı.

Mevlevi Üstadı Mustafa Özbağ, burada yaptığı konuşmada, darbe girişimi haberini aldığında İzmit'te bulunduğunu anımsatarak, "Sohbette arkadaşlar darbe yapıldığını söyledi. Ben dedim ki 'Hiçbir şey yapamazlar' ve hiçbir şey de yapamadılar. Benim gördüğüm bu üçüncü darbem. Üçüncüsünde galibiyeti gördüğümde mutluluktan her gece ağlıyorum. Allah hepinizden razı olsun." diye konuştu.

Demokrasi nöbetine katılan 93 yaşındaki Salih Berlik ise Kore gazisi olduğunu belirterek, demokrasiye, vatana ve millete sahip çıkmak için bu meydana geldiğini söyledi.

Demokrasi şölenine katılmak ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a destek olmak için meydana geldiğini söyleyen bazı vatandaşlar ise Recep Tayyip Erdoğan'a seslenerek, ''Allah'a emanet ol, arkandayız. Şehit olmaya geldik, arkanda 1,5 milyar dua ordusu var. Dik dur eğilme.'' ifadelerini kullandılar.

Yoğun trafik yüzünden binlerce vatandaşın da ulaşmakta güçlük çektiği meydanda bulunanların "demokrasi nöbeti" devam ediyor.

Bu arada, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yaptığı konuşma, meydandaki dev ekrandan canlı olarak izlendi.

MERSİN

Mersin'de çok sayıda vatandaş, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimine tepki gösterdi.

Mersin'de akşam saatlerinden itibaren Cumhuriyet Alanı'na gelen çok sayıda kişi, darbe girişimi yapanlar aleyhine slogan attı.

Bu arada, Mersin Valiliği tarafından da vatandaşlara binlerce Türk bayrağı ve su dağıtıldı.

Cumhuriyet Alanı içerisinde kurulan bir platformda ise Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın bir televizyon programındaki canlı yayını gösterildi.

Etkinlikte, Mersin Büyükşehir Belediyesi'nin mehter ekibi de marşlar çaldı.

Alan çevresindeki yollarda da çok sayıda vatandaş araçlarıyla konvoylar oluşturdu. Araçlarına astıkları Türk bayraklarıyla şehir turu atan vatandaşlar, darbecilere lanet okudu.

KIRIKKALE

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimine karşı Kırklareli'nde ''demokrasiye sahip çıkıyoruz'' yürüyüşü düzenlendi.
Vilayet Meydanı'nda toplanan grup, ellerinde Türk bayrakları ile tekbir getirerek "Dik dur eğilme Kırklareli seninle", "Demokrasiye sahip çık", "Kırklareli burada darbeciler nerede", "Recep Tayyip Erdoğan" şeklinde sloganlar attı.
Mehter takımı eşliğinde düzenlenen yürüyüşte, Kırklareli Emniyet Müdürlüğü binası önüne gelen grup, "Polise uzanan eller kırılsın", "Şehitler ölmez vatan bölünmez" sloganları atarak İstiklal Marşı'nı okudu.
Vilayet Meydanı'na ulaşan grup meşaleler yaktı.
AK Parti Kırklareli İl Başkanı Alper Çiler, burada yaptığı konuşmada, Türkiye'nin önemli bir süreçten geçtiğini söyledi.
Türkiye Cumhuriyeti'nin güçlü bir devlet olduğunu ifade eden Çiler, gerçekleştirilen darbe girişiminin halkın ve kolluk kuvvetlerinin desteği ile başarısızlıkla sonuçlandırıldığını belirtti.
Demokrasi nöbetine yılmadan, usanmadan devam edeceklerini aktaran Çiler, Türk milletinin demokrasiye ve siyasi istikrara sahip çıktığını kaydetti.
Çiler, Kırklareli'ne demokrasi anıtı yaptırmak istediklerini sözlerine ekledi.
Konuşmanın ardından mehter takımı gösteri sundu.
KIRKLARELİ
Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimine karşı Kırklareli'nde ''demokrasiye sahip çıkıyoruz'' yürüyüşü düzenlendi.
Vilayet Meydanı'nda toplanan grup, ellerinde Türk bayrakları ile tekbir getirerek "Dik dur eğilme Kırklareli seninle", "Demokrasiye sahip çık", "Kırklareli burada darbeciler nerede", "Recep Tayyip Erdoğan" şeklinde sloganlar attı.
Mehter takımı eşliğinde düzenlenen yürüyüşte, Kırklareli Emniyet Müdürlüğü binası önüne gelen grup, "Polise uzanan eller kırılsın", "Şehitler ölmez vatan bölünmez" sloganları atarak İstiklal Marşı'nı okudu.
Vilayet Meydanı'na ulaşan grup meşaleler yaktı.
AK Parti Kırklareli İl Başkanı Alper Çiler, burada yaptığı konuşmada, Türkiye'nin önemli bir süreçten geçtiğini söyledi.
Türkiye Cumhuriyeti'nin güçlü bir devlet olduğunu ifade eden Çiler, gerçekleştirilen darbe girişiminin halkın ve kolluk kuvvetlerinin desteği ile başarısızlıkla sonuçlandırıldığını belirtti.
Demokrasi nöbetine yılmadan, usanmadan devam edeceklerini aktaran Çiler, Türk milletinin demokrasiye ve siyasi istikrara sahip çıktığını kaydetti.
Çiler, Kırklareli'ne demokrasi anıtı yaptırmak istediklerini sözlerine ekledi.
Konuşmanın ardından mehter takımı gösteri sundu.
NEVŞEHİR
Nevşehir’de Türk Telekom binası önünde toplanan vatandaşlar, burada sloganlarla darbe girişimini protesto etti.
Ellerinde Türk bayraklarıyla meydanda "demokrasi nöbeti" tutan kalabalık, Nevşehir Belediyesi mehteran takımının gösterisini izledi.
Öte yandan, İHH Nevşehir İnsani Yardım Derneği tarafından alanda toplanan kalabalığa aşure ve su dağıtıldı.
İlçe ve belde belediye başkanları, STK temsilcilerinin de katıldığı eylemde havai fişek gösterisi sunuldu.
KIRŞEHİR
Kırşehir’de vatandaşlar, askeri darbe girişimine tepki göstermek amacıyla Cacabey Meydanı'nda toplandı. Din görevlisi tarafından Kur’an-ı Kerim okundu.
Ellerinde Türk bayraklarıyla meydanı dolduran vatandaşlar, Kırşehir Belediyesi mehter takımının seslendirdiği kahramanlık türkülerine çeşitli sloganlarla eşlik etti.
Meydandaki kalabalık arasında gurbetçi vatandaşların çokluğu da dikkati çekti. Avrupa’nın çeşitli ülkelerinden izne gelen gurbetçiler, ellerinde Türk bayraklarıyla darbe girişimine tepkilerini gösterdi.
Kırşehir Belediye Başkanı Yaşar Bahçeci, AK Parti Kırşehir İl Başkanı Mustafa Kendirli, Kırşehir Şehit Aileleri Başkanı Ahmet Beşkardeş de vatandaşların demokrasi nöbetine eşlik etti.
Bahçeci, halkın darbe girişimine karşı en haklı tepkisini dile getirdiğini belirterek, sağuyulu bir şekilde provakasyonlara gelmeden protestolarını sürdürdüklerini ifade etti. ?
YOZGAT
Yozgat Cumhuriyet Meydanı'nda toplanan vatandaşlar, askeri darbe girişimine tepki gösterdi.
Vatandaşlar, "Millete dönen namluya saygı duyulmaz", "Erdoğan varsa biz de varız", "Tek sevdamız Türkiye ve inadına demokrasi'' yazılı pankartlar açtı.
Demokrasi nöbetine gelen 83 yaşında Osman Olgun, ‘"Vatan için nöbete geldim. Ülkemi çok seviyorum. Cumhurbaşkanımızı çok seviyorum. Başka vatanımız yok. Allah'ın izniyle hainlere asla geçit vermeyeceğiz." diye konuştu.
Bu arada Memur-Sen ve bazı dernekler, meydanda demokrasi nöbeti tutan vatandaşlara çay ve çorba ikramında bulunuyor.
SİNOP
Sinop'ta vatandaşlar, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimini protesto etmeye devam ediyor.
Ellerinde Türk bayraklarının yanı sıra hükümet ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a destek veren dövizlerle Hükümet Konağı Meydanı'nda toplanan vatandaşlar, darbe girişimini protesto etti. Kur'an-ı Kerim tilavetinin ardından meydanda şehitler için dua etti.
Çeşitli sivil toplum kuruluşları temsilcilerinin konuşma yaptığı etkinlikte, Türk Kızılayı Sinop Şubesi tarafından vatandaşlara yiyecek dağıtıldı.
Ensar Vakfı Sinop Şube Başkanı Muhammet Başoğlu, yaptığı konuşmada, darbecilerin Allah'ın yardımı, Türk milletinin azim ve kahramanlığı karşısında amaçlarına ulaşamadan yenilgiye uğratıldıklarını söyledi.
Demokrasi nöbetini sürdürmeye devam edeceklerini ifade eden Başoğlu, "Allah'ın izniyle bu darbeciler hiçbir zaman emellerine ulaşamayacaklar. Herkes bilmelidir ki demokrasimize sahip çıkmaya devam edeceğiz. Allah bu milletin yar ve yardımcımız olsun. Darbe girişimi sırasında demokrasi yolunda şehit düşen tüm vatandaşlarımıza Allah'tan rahmet diliyorum." dedi.
Etkinliğe bazı daire müdürleri, sivil toplum kuruluşları temsilcileri ve yüzlerce vatandaş katıldı.
OSMANİYE
Osmaniye'nin Kadirli ilçesinde ise kaymakamlık, belediye, siyasi ve sivil toplum örgütü temsilcileri tarafından Hükümet Konağı bahçesinde ve Coşkunlar Caddesi'nde düzenlenen "Darbelere hayır Demokrasiye evet" toplantısına vatandaşlar yoğun ilgi gösterdi.
Kaymakam Muhittin Pamuk, Belediye Başkanı Ömer Tarhan, siyasi parti ve sivil toplum örgütü temsilcileri, katılımcılara hitap ederek, darbe girişimine ilişkin tepkilerini dile getirdi. İlçe Müftüsü Orhan Öncü'nün dua yaptırmasıyla program sona erdi.
HATAY
Hatay'ın Antakya ilçesinde DSİ Parkı'nda toplanan ve ellerinde Türk bayrakları ve dövizler taşıyan binlerce kişi, "Dik dur eğilme, bu millet seninle" ve "Vatan sana canım feda" şeklinde sloganlar attı.
Kur'an-ı Kerim tilavetiyle başlayan programda darbe girişiminde hayatını kaybeden şehitler için dua edildi.
Antakya Belediye Başkanı İsmail Kimyeci, burada yaptığı konuşmada, Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan'ın talimatı üzerine meydanlardan ayrılmayacaklarını söyledi.
Türkiye'nin yoluna devam etmesi için halkın birbirine daha fazla bağlanması gerektiğini dile getiren Kimyeci, "Bizim kardeşlik bağlarımızı daha sıkı sıkıya bağlamamız lazım. Türkiye'nin kalkınmasını istemeyen odaklar var. Bunlara karşı her zaman dik durmaya devam edeceğiz. Şimdi birlik zamanı, şimdi kardeşlik zamanıdır" diye konuştu.
ZONGULDAK
Zonguldak'ta, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimi protesto edildi.
Zonguldak kent merkezindeki Madenci Anıtı önünde toplanan yüzlerce vatandaş, dua etti. Türk bayrakları taşıyan vatandaşlar, FETÖ aleyhine sloganlar attı. Hükümet ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a desteklerini dile getirdi.
Maden işçisi Erol Şekerci, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'yi geri götürecek her türlü girişime karşı olduklarını belirterek, "Ülkemize, vatanımızın bölünmez bütünlüğüne yapılan darbe girişimini şiddetle kınıyoruz. Devletimizin ve milletimizin yanındayız. Ölümüne her şeyimizle Cumhurbaşkanımızı ve hükumetimizi destekliyoruz" dedi.
Emekli Hüseyin Ataman da darbe girişiminin olduğu akşam Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın meydanlara çıkın talimatını vermesiyle alanlara çıktıklarını anımsatarak, "Reisimizden Allah razı olsun. 'Bize sokaklara çıkın' dedi. Biz de sokaklardayız. Reisimiz sokaklardan çekilin diyene kadar biz ölesiye sokaklardayız. Allah ülkemizi darbelerden korusun." diye konuştu.
BARTIN
Bartın’da Cumhuriyet meydanında toplanan binlerce vatandaşlar, sloganlarla darbe girişimini protesto etti.
Göstericilerin Türk bayraklarıyla geldiği meydanda, şiirler okundu, Belediye Başkanı Cemal Akın, vatandaşlara hitap etti.
İHH Bartın İnsani Yardım Derneği ve Türk Kızılay'ı tarafından alanda toplanan kalabalığa nohutlu pilav, çay ve su ikramı yapıldı.
DÜZCE
Düzce'de de Anıtpark Meydanı'nda toplanan binlerce kişi, FETÖ aleyhine sloganlar attı.
Türk bayraklarıyla süslenen meydana elinde sopayla gelen 70 yaşındaki Hatice Çakır, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ''Şimdiye kadar bu sopayla hayvanları kovuyordum. Şimdi domuzları kovacağım. Türkiye'yi kimseye vermeyeceğim. Bizimdir Türkiye, yakmam yıkmam vatanı onlara vermem. Bir canım var, o da kurban olsun vatana.'' diye konuştu.
Çakır, hayatındaki ikinci darbeyi gördüğünü dile getirerek, ''Hayatım boyunca böyle darbe görmedim. 15 tane asker torunum var, onları vatana kurban edeceğim. Korkmam.'' ifadesini kullandı.
Meydanda Türk Kızılayı, Düzce Arama Kurtarma Ekibi ve bazı sivil toplum kuruluşları vatandaşlara yemek ve çay ikramında bulundu.
SİİRT
Valilik önünde bir araya gelen binlerce kişi "Şehitler ölmez vatan bölünmez", "Dik dur eğilme, millet seninle", "Siirt burada darbeciler nerede", "Darbeye karşı omuz omuza" şeklinde slogan attı.
Etkinlikteki bazı vatandaşlar, Kızılay çadırında darbelerin bir daha yaşanmaması için dua etti.
Vatandaşlar, etkinliğin ardından ellerinde Türk bayraklarıyla şehir turu attılar. Yürüyüşün ardından Valilik önüne gelen vatandaşlar burada nöbet tutmaya devam etti.
Siirt'in Eruh ilçesinde ise çok sayıda vatandaş darbe girişimine tepki göstermek amacıyla Cumhuriyet meydanında toplandı.
İlçe Kaymakamı Murtaza Dayanç, burada yaptığı konuşmada, şer odaklarının bir araya gelerek Türkiye Cumhuriyetini ele geçirmek, anayasal düzenini ortadan kaldırmak ve milletin geleceğine ipotek koymak için saldırdıklarını belirtti.
Yapılan girişimin terör eylemi olduğunu ifade eden Dayanç şunları kaydetti:
"Bu milletin tankıyla, uçaklarıyla, helikopterleriyle bu millete saldırdılar. Bu milletin meclisini bombaladılar, yok etmek istediler. Ama bu aziz millet üstün feraseti ve cesaretiyle bu alçaklara bu hainlere en güzel cevabını canıyla, kanıyla verdi. Bu aziz şehitlerimizin ruhu şad olsun. Bu olayı gerçekleştirenler TSK’nın içindeki şer odaklarıdır. TSK’nın asil fertleri Türk milletinin 78 milyonu bağrından kopmuş kahraman evlatlarıdır."
ELAZIĞ
Elazığ'da belediye çalışanları mehteran ekibi eşliğinde, FETÖ'nün darbe girişimini protesto etti.
Kentin dört bir yanındaki vatandaşlar havanın kararmaya başlamasıyla İzzetpaşa Meydanı'na akın etti. Elazığ Belediyesi çalışanları da mehteran ekibi eşliğinde Ahmet Aytar Meydanı'ndan başlayarak Gazi Caddesi boyunca yürüyüp meydana giriş yaptı.
Gruba eşlik eden Belediye Başkanı Mücahit Yanılmaz, meydandaki platformda darbeyi kınayan bir konuşma yaptı.
Ellerinde Türk bayrağı bulunan ve darbe karşıtı slogan atan vatandaşların, demokrasi nöbeti devam ediyor.
MARDİN
Mardin'de FETÖ'nün darbe girişimine yönelik protestolar sürüyor.
AK Parti, MHP, Saadet Partisi, HÜDA PAR, bazı sendika ve sivil toplum kuruluşu temsilcilerinin de aralarında bulunduğu çok sayıda vatandaş, ellerinde Türk bayraklarıyla AK Parti İl Başkanlığı önünde bir araya geldi.
Alandaki vatandaşlar, "Darbeler tutmaz, ezanlar susmaz", "Recep Tayyip Erdoğan", "Mardin burada, FETÖ nerede", "İdam isteriz" şeklinde slogan attı.
AK Parti İl Başkanı Mehmet Ali Dündar, etkinlikte yaptığı konuşmada, vatandaşların dik duruşuyla FETÖ'nün darbe girişiminin sonuçsuz kaldığını söyledi.
Dündar, meydanda toplanan vatandaşların darbe karşısında bir ve beraber olduğunu vurguladı.
Darbe girişiminde şehit olanların hatırası için mevlit okutuldu, vatandaşlara pilav dağıtıldı. Etkinliğe Mardin Valisi Mustafa Yaman da katıldı.
BATMAN
Batman'da FETÖ'nün darbe girişimini kınamak amacıyla valilik önünde miting düzenlendi.
Özgür-Der Genel Başkanı Rıdvan Kaya, burada yaptığı açıklamada, 15 Temmuz'da darbe girişiminde bulunanları 1980 askeri darbesinden, 28 Şubat'tan tanıdıklarını söyledi.
Kaya, şöyle konuştu:
"27 Mayıs'ta o darbeci zihniyetle halkın üzerine o tankları yürüten bu zihniyeti biz gördük. 12 Martları, 12 Eylülleri, 28 Şubat'ı hep birlikte yaşadık. Müslümanların kimliğine, onuruna, şiarımız olan baş örtüsüne, Kuran'a, Kuran kurslarına topyekün İslami kimliğimize karşı düşmanlıklarını vahşice, alçakça, hukuksuzca kusmaktan çekinmeyen zalimleri bir kez daha gördük, tanıdık. Aynı zihniyet, aynı mantık 15 Temmuz gecesi bir kez daha dişlerini göstermeye kalktı."
"Yasin Börü'yü hatırlattı"
Kaya, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Mehmet Karaaslan, zalimler tarafından katledildi. Ankara'da Umut Işık kardeşimiz sadece 17 yaşındaydı. Aynı Siyonistlerin Mavi Marmara'da katledilen Furkan Doğan gibi, aynı Allah düşmanı zalimlerin katlettiği Yasin Börü kardeşimiz gibi bu katiller Umut kardeşimizi de katlettiler. Vahşice katledilmelerini gerektirecek ne suç işlemişlerdi. Bizler Müslümanız, rabbimizden başkasından kimseye boyun eğmeyiz. Hakkımıza, hukukumuza, namusumuza karşı koyan tankları, toplara, helikopterlere asla boyun eğmemekti onların suçları."
Mitingde sık sık "Dik dur eğilme Batman seninle", "Şehitler ölmez vatan bölünmez" ve "Darbeler tutmaz ezanlar susmaz" sloganları atıldı.
ŞIRNAK
Şırnak'ın Kasrik Beldesinde AK Parti Şırnak İl Kadın Kollarınca darbeye tepki gösterildi.
Partililer, ellerinde Türk bayraklarıyla darbeye tepki göstermek için Kasrik beldesine bağlı Davut Köyüne kadar yürüyüş yaptı.
AK Parti Şırnak İl Kadın Kolları Başkanı Hatice Atan, yaptığı açıklamada, demokrasi nöbeti için bir araya geldiklerini söyledi.
Atan, şöyle konuştu:
"Vatan, bayrak, demokrasi için darbecilere geçit vermemeliyiz. Bu akşam kadını, genci, yaşlısı, çocuğu herkes sokaklara döküldü. Bizler terörle anılan Cudi ve Gabar dağının birleştiği noktadan tekrar terörü lanetliyoruz ve FETÖ'nün amacına ulaşmaması için devletine, bayrağına, ülkesine, vatandaşına, çocukların geleceği için demokrasi nöbetini tutmaya ve uyumamaya devam edelim."
Cumhuriyet Meydanı'ndaki demokrasi nöbetine akşam saatlerinden itibaren binlerce kişi akın etti.
KAYSERİ
Ellerinde Türk bayraklarıyla meydanı dolduran vatandaşlara, araç sürücüleri de korna çalarak destek verdi.
Aralarında tır ve kamyonların da olduğu Türk bayraklarıyla süslenen yüzlerce araç, caddelerde konvoy oluşturdu.
Bazı Suriyeli sığınmacılar Türk ve Suriye bayrakları ile darbe girişimine tepki gösterdi.
Vatandaşlar, sık sık FETÖ aleyhinde sloganlar attı.
NİĞDE
Niğde'de demokrasi nöbeti tutan vatandaşlar, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Bakanlar Kurulu toplantısı sonrası açıklamalarını heyecanla izledi.
Açıklamaları Cumhuriyet Meydanı'nda kurulan dev ekrandan takip eden kalabalık, 3 ay süreyle OHAL kararı alınmasını alkışlarla destekledi.
ISPARTA
Isparta'da Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimine karşı devam eden gösteriler, 6'ncı gününe girdi.
Hükümet Meydanı'nda bir araya gelen binlerce vatandaş, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın MGK ve Bakanlar Kurulu sonrası yaptığı açıklamayı dinledi. Vatandaşlar, Erdoğan'ı sık sık alkışladı.
Gösterilere Süleyman Demirel Üniversitesinde eğitim gören çeşitli ülkelerden 50'ye yakın öğrenci de katıldı.
Türk bayrakları sallayan ve darbe karşıtı sloganlar atan öğrencilerden Somalili Guled Abdurrahman Hassan, kente 2012'de geldiğini, burada yeni bir hayata başladığını söyledi.
Kendi ülkesinde sık sık darbeler yaşandığını, bu nedenle darbenin ne olduğunu çok iyi bildiğini anlatan Hassan ancak Türkiye'de darbenin değil, halkın ve demokrasinin kazandığını kaydetti.
Hassan, bugün Türk halkının darbe girişimine karşı başlattığı mücadeleye destek için geldiğini ifade ederek, Türkiye'de halkın ve demokrasinin kazanacağını vurguladı.
Sudan'dan gelen Abdullah Hassan Muhammed de Isparta'da huzur içinde yaşadıklarını söyledi. Darbeye "hayır" demek için geldiğini aktaran Muhammed, "Darbe gerçekten çok kötü bir şey. Bizim ülkemizde de darbe olmuştu ancak Türkiye'de halk kazandı." dedi.
İçinde 200'e yakın yabancı öğrencinin olduğu SDÜ PANGEA Kulübü Başkanı İlker Özçelik de yabancı öğrencilerle FETÖ'nün Türkiye üzerinde oynadığı son oyun olan darbe girişimini lanetlemek için bir araya geldiklerini söyledi.
Sudan'dan Endonezya'ya, Malezya'dan Kosova'ya kadar birçok yabancı öğrencinin buraya geldiğini ifade eden Özçelik, "Bugün burada sadece 79 milyonun sesi yok, 1,5 milyar İslam aleminin sesi var. Biz onların, biz de onların kardeşiyiz. Burada darbe yaşayan öğrencilerimiz var. O yüzden Allah bizi her türlü darbeden, darbeciden korusun." dedi.
Özçelik, darbeye karşı 20 dilde "Darbeye hayır" pankartı hazırladıklarını sözlerine ekledi.
SAMSUN
Samsun'da toplanan binlerce vatandaş, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) askeri darbe girişimine karşı ''demokrasi nöbeti''ni sürdürüyor.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "meydanlara çıkın" çağrısına uyan her yaş grubundan binlerce vatandaş, cuma gününden bu yana geceden sabaha kadar Samsun Cumhuriyet Meydanı'nda ellerinde Türk bayraklarıyla "demokrasi nöbeti" tutuyor.
Çoğunluğunu çocukların, gençlerin ve kadınların oluşturduğu kalabalık ellerinde bayraklarla katıldığı programda "Recep Tayyip Erdoğan", "Dik dur eğilme, bu millet seninle" şeklinde sloganlar attı.
Birçok sivil toplum kuruluşu, dernek ve sendikaların da destek verdiği "Demokrasi nöbetinde" FETÖ'nün darbe girişiminde şehit edilen vatandaşlar için dua okundu.
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın çağrısının ardından, "Demokrasi nöbeti" tutmak için her gün geldiğini belirten 87 yaşındaki 45 torun sahibi Emine Karmil, darbe yaşamamak ve ülkesine destek olmak için geldiğini söyledi.
Öte yapan omurilik felci nedeniyle elleri ve bacakları tutmadığı için engelli aracıyla meydana gelen Hüseyin Mızrak(48) ise Cumhurbaşkanının ikinci emrine kadar meydanda kalmaya devam edeceğini belirtti.
Demokrasi nöbetinde Samsun Büyükşehir Belediyesince meydandaki vatandaşlara ücretsiz çay ikramı yapıldı, İlkadım Belediyesince de ücretsiz çorba dağıtıldı. Öte yandan Samsun'da faaliyet gösteren bir çiğ köfte firması ise meydanda iki ayrı noktada kurduğu stantlarda nöbet tutan vatandaşlara 20 bin çiğ köfte dağıttı.
Büyükşehir Belediyesinde meydana kurulan dev ekranlarda Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın MGK sonrası yaptığı açıklamalar ile bazı illerin meydanlarında nöbet tutan vatandaşlara yönelik yaptığı canlı bağlantı da izlendi.
Samsun Valisi İbrahim Şahin, Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, AK Parti Samsun milletvekilleri Ahmet Demircan, Orhan Kırcalı, Emniyet Müdürü Vedat Yavuz ve ilçe belediye başkanları da vatandaşların demokrasi nöbetine eşlik etti.
ÇANKIRI
Çankırı'da vatandaşlar, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimine tepki gösterdi.
Belediye Meydanı'nda toplanan ve ellerinde Türk bayrakları ile dövizler bulunan binlerce kişi, "Dik dur eğilme, bu millet seninle", "Vatan sana canım feda" sloganları attı.
Kur'an-ı Kerim okunduktan sonra darbe girişiminde şehit olanlar anısına dua edildi.
Çankırı Belediye Başkanı İrfan Dinç, etkinlikte yaptığı konuşmada, Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan'ın talimatı üzerine meydanlardan ayrılmayacaklarını söyledi.
Meydanlardaki kalabalıkların her gün arttığını vurgulayan Dinç, "Belki aylarca her akşam burada toplansak her geçen gün eksilmeksizin, heyecanımız, duygularımız artıyor. Ananızın ak sütü gibi kendi ellerinizle yaptığınız bayramı kutlamak hakkınız." dedi.
Darbe girişiminde şehit olanlar için topluca gıyabi cenaze namazı kılan katılımcılar, Bakanlar Kurulu toplantısı sonrası Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın canlı yayında yaptığı konuşmayı dinledi.