Gazete Vatan Logo

Turkcell yine kilitlendi

Çukurova’nın ardından Rus Alfa da hisse alım hakkını kullanmadı. Alfa Grubu’ndan yapılan açıklamada, “2011’de konan tedbir yüzünden hisseleri geri almanın yasal yolu yok” denildi.

Turkcell yine kilitlendi

Turkcell’de yeniden başa dönüldü. Çukurova Grubu’nun Rus Alfa’nın elinde bulunan yüzde 13.22’lik Turkcell hissesini almak için teklif vermemesinin ardından dün dolan süre içinde Rus Alfa da Çukurova’nın elinde bulunan yüzde 13.76’lık hissenin alımı için harekete geçmedi. Ancak Rus Alfa’nın teklif verememe nedeni olarak 2011’de Virgin Adaları’nda alınan bir karara gönderme yapması kafaları karıştırdı. Alfa’nın telekom yatırımlarını kontrol eden Lüksemburg merkezli Letterone, diğer hissedar Çukurova’nın tedbir kararını kaldırmadan Turkcell’deki hisseleri almanın yasal yolunun bulunmadığını bildirdi.

Çukurova hisseleri kilit önemde

Açıklamaya göre, hisselerin satın alınabilmesi için Çukurova’nın Virgin Adaları Mahkemesi tarafından İsveçli Telia lehine 2011’de verilmiş olan Çukurova Telecom Holdings hisselerinin el değiştirmesini engelleme kararının kaldırılması gerekiyordu. Açıklamada, “Çukurova kararı değiştirmedi ya da kaldırmadı. Bu nedenle Çukurova Telecom Holdings hisselerini geri almanın hukuki yolu bulunmuyor” denildi.

Haberin Devamı

Çukurova Telecom Holdings hisseleri hissedarlar arasındaki kavgada kilit öneme sahip. Zira Turkcell İletişim’in yüzde 51’ini Turkcell Holding, Turkcell Holding’in kontrolünü Çukurova Telecom Holdings elinde bulunduruyor. Yani Cukurova Telecom Holdings’deki hisse problemi çözülmeden yüzde 13’lük Turkcell İletişim hissesini satın almanın alana faydası olmayacak.

Çağrıdan mı çekiniyor?

Çukurova Grubu, Alfa Grubu’na rehinli olan Turkcell hisselerinin geri alımı için 2014’te Ziraat Bankası ile kredi sözleşmesi imzalamış, Alfa’ya 1.6 milyar dolarlık borcunu ödemişti. Bu kredi karşılığında yüzde 13.76’lık hisse de Ziraat Bankası’na rehin edilmişti. Çukurova Grubu, Alfa’nın elindeki CTH hisselerini almak için de teklif yapmış ancak Alfa bunu reddederek 2014 sonunda Londra Tahkim Mahkemesi’nde hukuki süreci başlatmıştı. Mahkeme de nihai kararında Çukurova’nın elindeki hisselerini satması ya da Letterone’ın elindekileri alması gerektiğine hükmetmişti. Tahkim Mahkemesi kararına göre Çukurova’nın 60 gün içinde Letterone’a ait Turkcell’deki yüzde 13.22 payı 2.7 milyar dolara alması veya Çukurova’nın kendi elindeki yüzde 13.76 hisseyi Letterone’a 2.8 milyar dolara satması gerekiyordu. Çukurova belirlenen tarihler içinde payı almak için teklifte bulunmayınca bu hak Letterone’a geçmişti. Letterone’a Çukurova’nın elindeki hisseleri almak için tanınan süre dün sona erdi. Bu arada bazı kaynaklar asıl sorunun çağrı mecburiyeti olabileceğine de dikkat çekti. Mahkemenin belirlediği hisse değerinin şu an piyasada işlem gören hisse değerinin 3 katı olduğuna dikkat çeken kaynaklar, “Alfa çağrı zorunluluğunu çözmeden bu hisseleri almaz. Zira aldığı takdirde piyasada yüzde 25 hisseyi daha hatta Telia’nın elindeki hisseleri de 3 katı pahalı fiyattan almak zorunda kalabilir” dedi.

Haberin Devamı