Gazete Vatan Logo

Turkcell Ruslar’a yakın

Çukurova Grubu’nun Rus Alfa’nın elindeki % 13.22’lik hisseyi almak için satın alma hakkını kullanmadığı öğrenildi. Böylece Çukurova’ya ait hisseleri satın alma hakkı Alfa’ya geçti

Turkcell Ruslar’a yakın

Çukurova Holding, Alfa’nın Turkcell’de dolaylı yoldan sahip olduğu yüzde 13.22 payı satın almak için tahkim mahkemesinin belirlediği tarihe kadar teklifte bulunmadı. Böylece Çukurova’ya ait Turkcell hisselerini satın alma hakkı Alfa’ya geçti.

Konuya yakın bir kaynağın Reuters’e verdiği bilgiye göre, uluslararası tahkim mahkemesinin kararı doğrultusunda Rus milyarder Mikhail Fridman’ın holding şirketi Alfa’nın Çukurova’nın sahip olduğu dolaylı yüzde 13.76 Turkcell hissesini satın alıp almayacağına 28 Kasım’a kadar karar vermesi gerekiyor.

3 milyar $’a yakın satış

İngiliz tahkim mahkemesinin Ağustos ayı başında açıklanan kararına göre, Çukurova’nın 18 Kasım’a kadar Rus Alfa grubunun telekom varlıklarını yöneten LetterOne şirketine ait Turkcell’deki dolaylı yüzde 13.22 payı 2.7 milyar dolara satın alması ya da elindeki yüzde 13.76 hisseyi Letterone’a 2.8 milyar dolara satması gerekiyordu.

Değeri 20 milyar dolar

Tahkim mahkemesinin hükmettiği fiyatlar Turkcell’in tamamının yaklaşık 20 milyar dolar ettiği anlamına geliyor. Geçen hafta da Turkcell’in kurucularından Murat Vargı, şirkette devam eden ortaklık krizine ilişkin, “Bu iş çok uzadı, mantık bu fiyattan hisseleri Alfa’nın alması. Alfa piyasa fiyatının neredeyse 2 mislini teklif ediyor. Turkcell’de azınlık olarak bu fiyattan ben tüm hisselerimi satarım” diye konuşmuştu.

Haberin Devamı

Ruslar alırsa ne olacak?

Turkcell İletişim’in yüzde 51 hissesi Turkcell Holding’e, yüzde 13.07’si Teliasonera’ya ait, yüzde 35.88’i ise halka açık. Turkcell Holding’in ise yüzde 53’ü Çukurova Telecom Holdings (CTH), yüzde 47’si Teliasonera hisselerinden oluşuyor. Altimo’nun CTH’de yüzde 49 hissesi bulunuyor. Ancak Çukurova’nın elinde olan ve şu an Ziraat Bankası’nın rehin ettiği yüzde 13.76’lık hisseyi alması durumunda önce Çukurova Telecom Holdings’de, buna bağlı olarak Turkcell Holding’de ve yine buna bağlı olarak Turkcell İletişim’de kontrolü ele geçirmiş olacak.