Gazete Vatan Logo

Türk tipi koruma!

ERDEMİR Yönetim Kurulu Başkanı Ali Pandır, kamu ihalelerinde yerli üretime yüzde 15 fiyat avantajı uygulanırken mega projelerde müteahhitlerin ihracat teşviklerinden yararlanarak gümrüksüz mal getirmesini ‘çelişki’ olarak nitelendirdi.

Türk tipi koruma!

Ereğli Demir ve Çelik Fabrikaları (ERDEMİR) Yönetim Kurulu Başkanı Ali Pandır, çelik sanayiinde talep veya parite kaynaklı sorun yaşanmadığını ancak ithalatta problem yaşandığını söyledi. Kamu ihalelerinde yerli üretime yüzde 15 fiyat avantajı uygulanırken 30 milyon doların üzerindeki projelerde müteahhitlerin ihracat teşviklerinden yararlanarak gümrüksüz mal getirmesini ‘çelişki’ olarak nitelendiren Pandır, “Biz buradaki çelişkiyi ilgili bakanlara anlattık. Onlar da düzeltilmesi gerektiğini söyledi” dedi.

Çalkantılar etkilemiyor

Faaliyet gösterdikleri sektörün, yurt içi gelişmelere kıyasla küresel emtia fiyatları ve konjonktürel hareketlerden daha fazla etkilendiğine işaret eden Pandır, bu nedenle kısa vadeli gelişmelere daha az bakarak karar verdiklerini belirterek, şunları söyledi:

“Entegre tesis olmamızdan dolayı 1.5-2 ay önceden satış yapmak zorundayız. Müşterilerimizin Ağustos ayına sipariş verirken, ‘Koalisyon kurulur mu, kurulmaz mı?’ diye düşünme şansı yok. İşlerin ve talebin böyle devam edeceği varsayımıyla devam ediyoruz. Dolayısıyla çalkantılar, bu sektörü çok fazla etkilemiyor. Son dönemde ekonomide dalgalanma olsa da talep konusunda sıkıntı yaşamadık. Ancak şöyle etkileniyoruz: Biz, satışlarımızı dolarla yapıyoruz ama bizden mal alan sanayi veya tüccar dolarla satmıyor. Onun için de paritedeki hareketler tedirginlik yaratabiliyor.”

Haberin Devamı

Ali Pandır, mega projelerle çelik sektörüne talebin arttığını, mevcut siyasi ortam nedeniyle projelerde yaşanacak olası gecikmelerde sektörün nasıl etkileneceğine ilişkin bir soruya, şöyle yanıt verdi:

“Öncelikle mega projelerin başlamış olanlarında duraklama görmüyoruz, olacağını da zannetmiyoruz. Kamu ihalelerinde yerli üretime yüzde 15 fiyat avantajı sağlayan bir uygulama var. Bunun yanında 30 milyon doların üzerindeki devlet ihalelerinin ihracat teşviklerine tabi olduğuna ilişkin de bir tebliğ var. Büyük projelerin hepsi de 30 milyon doların üzerinde olduğu için müteahhitlerin hepsi ihracat teşviklerinden yararlanıp, Türkiye’ye gümrüksüz mal getirebiliyor. Biz buradaki çelişkiyi ilgili bakanlara anlattık. Onlar da düzeltilmesi gerektiğini söyledi. İstikrarın devamı bu noktada önemli.”

Haberin Devamı

Çin ve Rus şirketlerini besliyoruz

Ali Pandır, Türkiye’de çelik sanayi sektörünün, talepte azalmadan veya pariteden kaynaklı herhangi bir sorununun bulunmadığını vurgulayarak, ancak ithalat noktasında problem yaşandığını ifade etti. Pandır, Çinli üreticilerin ihracata yönelmesini sektör açısından büyük tehlike şeklinde nitelendirerek, “Bununla başa çıkmak için biraz vergi koyup, rekabeti daha adil bir seviyeye getirmek lazım. Adaletsiz, dampingli fiyatlarla pazarımıza zarar verilmesine engel olunmalı. İstihdam yaratmak, katma değer üretmek varken, Çinli ve Rus şirketleri besliyoruz” dedi. Bu yıl 8 milyon ton civarında ilave ithalat olacağı öngörüsünde bulunan Pandır, “Çinli ve Rus üreticilerin cebine Türkiye’nin kasasından yaklaşık 1 milyar dolar para girmiş olacak. Bu da cari açığa 1 milyar dolarlık negatif katkı” dedi.

Sirket bakıyoruz, İtalya İspanya bize uyuyor

Haberin Devamı

Pandır, şirketin 2020 vizyonu çerçevesinde karlılığı korumak amacıyla katma değerli ürün üretmeye, Ar-Ge’ye ve inovasyona ağırlık vereceklerini söyledi. 2020 yılına kadar ticari kalite ağırlıklı ürünlerden, özel kalite ağırlıklı ürünlere doğru geçiş yapmaya çalışacaklarını anlatan Pandır, bu yıl 500 milyon dolar civarında yatırım yapacaklarını bildirdi. Pandır, “Önümüzdeki 4 yılda da bu rakam 1 milyar doları geçecek. Bu rakamın haricinde başka şirket satın alma şeklinde de yatırımlarımız olacak” dedi.

Hadde ve kaplamada olası bir satın almada hem yurtiçi hem yurtdışı fırsatları değerlendirdiklerini aktaran Pandır, şunları kaydetti: “Her ikisinde de fırsat var. Rakiplerimizin durumu yurtiçinde çok parlak değil. Konsolidasyon olabilir. Konsolidasyon olursa Türkiye’de de fırsat olabilir. Almanya, Fransa gibi ülkelere girmemiz zor. Dolayısıyla bizim arayışımıza daha çok Doğu Avrupa, İtalya, İspanya gibi yerler uyuyor. Bunun haricinde Fransa, Almanya ve İskandinavya gibi ülkelerde de malımızı satacak, teknik servis merkezi veya dağıtım ağı şirketi gibi fırsat çıkar mı diye de bakıyoruz. Bu satın almanın rakamsal değeri değişken olabilir. 2019’a kadar da satın almayı tamamlamayı hedefliyoruz.”

Haberin Devamı